hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Haiderék zuhanásban
Tartományi választások Ausztriában

2003. 10. 06.
Az osztrák lakosság mintegy negyedét érintő tartományi választásokat tartottak vasárnap Felső-Ausztriában és Tirolban. A nyilvánosságra hozott adatok szerint az Osztrák Néppárt, az ÖVP alig nyert választókat, míg a szociáldemokraták (SPÖ) lényegesen megnövelték támogatottságukat, a zöldek pedig mindkét tartományban a harmadik helyen végeztek. Csúfos kudarcot szenvedett a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ), amely választóinak mindössze harmadát tudta megtartani. A jelek szerint tehát a választók a kisebbik kormánypártot büntették a kormány kudarcaiért. 

A választások óta eltelt napokban az osztrák kommentátorok élénk vitát folytattak az eredmények lehetséges értelmezéséről. Kétségtelen, hogy a kormánykoalíció szilárdnak látszik, hiszen az FPÖ ezúttal nincs abban a helyzetben, hogy új választásokat provokáljon, ahogyan tette azt tavaly. Ezúttal ugyanis egy újabb választás eredményeként a Néppárt abszolút többséghez juthatna, míg a Szabadságpárt alig lenne képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges szavazatküszöböt. 

Felső-Ausztriában a jobboldal nagy hibát követett el. Wolfgang Schüssel kancellár éppen a választások előtt közölte, hogy kormánya teljesen privatizálni kívánja a tartomány egyik legnagyobb munkaadóját, a VOEST-et. Az ötlet olyan vitát kavart a koalíción belül, hogy végül nem tudták végrehajtani a cég teljes privatizációját, részvényeinek értéke azonban jelentősen csökkent. 

Tirolban a zöldeknek sikerült megduplázniuk választóik számát. A nyugdíjasok jogait csorbító nyugdíjreformot még lenyelték a választók, de a gazdaságpolitika kapkodásait már nem nézték el. Schüssel pozíciója már korántsem olyan szilárd, mint a múltban, pártjában a korábbinál hangosabban lehet hallani a kritikát. Rosszmájú állítások szerint Schüssel tudatosan igyekezett ártani a két konzervatív tartományi főnöknek, akik a múltban kritikával illették őt, amikor a kormány nem nyújtott segítséget a tartomány autópályáin áthaladó forgalom problémájának megoldásához. Ha ez így van, akkor sikerrel járt, olyannyira, hogy pártja győzelemsorozatainak is sikerült véget vetnie. 

Habár a szociáldemokraták gyarapítani tudták választóik számát, az ÖVP-hez tartozó tisztségükben maradtak mind a két tartományban. Igaz, Tirolban még csak esélye sem volt a baloldalnak a váltásra, hiszen a szavazóknak csak 25,9 százalékát nyerte meg. Az SPÖ nem ellenzéki politikája sikerei miatt nyert választókat, hanem azért, mert a kormány gyenge teljesítménye számos választót elkeserített. Néhány hónap múlva újabb két tartományban lesznek választások, Salzburgban és Karintiában. Ha az utóbbiban Jörg Haider elveszíti tartományfőnöki pozícióját, akkor várható, hogy valamilyen okot keres majd a koalíció felbontására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!