hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Gyilkosságok állami megrendelésre
A Stasi hivatalos verziói és a valóság

2003. 10. 06.
A német Szövetségi Nyomozóhivatal munkatársai néhány nappal ezelőtt letartóztatták egy bérgyilkos kommandó feltételezett tagját, amely vélhetően az egykori kelet-német állami szervek megbízásából végzett tisztogató munkát. Az őrizetbe vett férfit a Der Spiegel szerint azzal vádolják, hogy egyelőre ismeretlen társaival együtt 1976 és 1987 között huszonöt alkalommal hajtott végre állami megbízásból gyilkosságot. A feltételezhetően Erich Mielke volt Stasi-főnök legtitkosabb beosztottaiból álló egység feladata a szocializmus "elárulóinak" likvidálása volt Nyugat- és Kelet-Németországban egyaránt.



Erich Mielke, a Stasi volt vezetője. Az államvédelem bástyája Fotó: Reuters

Meggondolatlan fecsegésével a férfi maga vezette nyomra a hatóságokat. Először a Nemzetvédelmi Minisztérium egyik volt tisztjének beszélt a múltjáról, aki a hallottakat az illetékeseknek továbbította. Ezt követően adat- és bizonyítékgyűjtés céljából több évig figyelték a gyanúsítottat. Lehallgatták a telefonjait, egy nyomozónak álnéven sikerült a bizalmába is férkőznie s ezáltal további részleteket megtudnia a múltjáról.

Saját elmondása szerint a kelet-berlini férfit a hetvenes évek közepén keresték meg a felettesei azzal, hogy hajlandó lenne-e "valamivel többet is tenni a szocializmusért". Ezt követte a kiképzés, amelynek során társaival együtt a közelharcra, illetve a hangtalan gyilkolásra készítették fel őket. A megbízásokat később egy magas rangú tiszttől kapták – évente két-három alkalommal. A feladatuk csak az áldozatok likvidálása volt, gyakorlatilag semmit sem tudtak róluk.

Nincsenek azonban könny? helyzetben a nyomozóhivatal munkatársai, hiszen a gyilkosságokat hihetetlenül nehéz bizonyítani. Ráadásul a letartóztatott férfi utólag mindent tagad, s azt állítja, korábban csak hencegett. Jóllehet számos olyan misztikus halálesetet tartanak nyilván a hatóságok, amelyekről gyanítják, hogy a Stasinak köze lehetett hozzá, ezeket nem könny? kapcsolatba hozni a bérgyilkos kommandóval. A gyanúsított korábban azt állította, hogy az összes gyilkosságot egy kilenc milliméteres Makarov pisztolylyal hajtották végre. A hatóságok azonban nem tartanak nyilván egyetlen olyan felderítetlen gyilkosságot sem, amelyet ilyen fegyverrel követtek volna el. Az egyetlen kivételt talán Siegfried Böhm egykori NDK-s pénzügyminiszter jelenti, akivel valóban egy Makarov végzett, bár a hivatalos verzió mindeddig az volt, hogy feleségével együtt követett el öngyilkosságot. Ez utóbbi eset már csak azért is gyanús, mivel a letartóztatott férfi korábbi beszámolóiban utalásokat tett egy általuk likvidált miniszterre.

Nem könnyítette meg a bizonyítékok után kutató nyomozók dolgát az egykori Stasi-aktákat vizsgáló hivatal sem. Több hónapi megfeszített munka után sem találták nyomát a kommandónak a Stasi aktáiban, bár a hatóságok azt sem tartják kizártnak, hogy a megbízások közvetlenül a pártközpontból érkeztek. Az azonban már most bizonyosnak látszik, hogy ha a letartóztatott férfi valóban az, akinek korábban vallotta magát, ő és társai létezése az egykori NDK leginkább féltve őrzött titkainak egyike volt. Mindezt a gyanúsított minden feltűnést nélkülöző, átlagos, mondhatni szürke életrajza bizonyítja a leginkább. A férfi víz- és gázszerelő szakmunkásnak tanult, s a kérdéses időszakban állami tulajdonú vállalatoknál dolgozott a szakmájában Berlinben. Több gyanús jel is utal ugyanakkor arra, hogy társadalmi státusát jóval meghaladó, szoros kapcsolatban állt állami hivatalokkal. 1988-ban egy járási hivatalban azután ténylegesen állami alkalmazott lett, ahonnan a német egység évében, 1990-ben lépett ki. Azóta vidékre költözött, s feltűnés nélküli, csendes életet folytatott. Letartóztatását követően a nyomozó hatóság házkutatást rendelt el a lakásában, viszont feltételezett titkos karrierjére utaló jelet nem találtak.

A Stasi múltját és egykori akcióit kutató szakemberek véleménye szerint sajnálatos módon gyakori, hogy általában tisztában vannak vele, kiket és hogyan képeztek ki külföldön végrehajtandó szabotázsakciókra, viszont a konkrét támadásokról nagyon kevés vagy szinte semmilyen információ nem áll rendelkezésre. Megvan például az archívumban Mielke egy 1963-as keltezés? parancsa szabotázsakciók végrehajtására, illetve az állambiztonsági hivatal több osztályának jelentése az e célra kiválogatott káderekről és azok képzéséről. A bérgyilkos kommandóról, azok
tagjairól, illetve akcióikról azonban a poros Stasi-akták is hallgatnak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!