hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Figyelmeztetés Szíriának
A terroristák a határon túl is retteghetnek

2003. 10. 13.
A haifai étteremben történt merénylet után Izrael megkeményítette álláspontját a Szíria által támogatott terrorszervezetekkel szemben. Egy Damaszkusz közelében fekvő kiképzőtábor ellen légitámadást intéztek, az északi határán állomásozó csapatokat pedig teljes harckészültségbe helyezték.



"A terrorháló Damaszkusz körül." Az izraeli hadsereg térképe célpontokkal Fotó: Reuters

Basar Asszad szír elnök azzal vádolta Izraelt, hogy a Közel-Keletet egy átfogó háborúba akarja taszítani. A Biztonsági Tanács soros elnöki tisztjét betöltő arab államnak nem sikerült Izraelt a szuverén Szíria területe elleni bombatámadás miatt elítéltetnie. Bush amerikai elnök ugyanis egyértelműen kijelentette: "Izraelnek joga van önmagát megvédeni, és amikor hazáját védi, akkor nem kell mérsékelnie magát."

A Biztonsági Tanácsban már másodszor kellett elnapolni a vitát a szír határozati javaslatról, miután Damaszkusz nem mutatott hajlandóságot, hogy a tervezetbe a terrorizmust elítélő passzust iktasson. 

A határozat arra szólítaná fel Izraelt, hogy tartózkodjon mindennem? olyan cselekménytől, amely a regionális és nemzetközi békét és biztonságot fenyegeti. Ugyanakkor nem említi a haifai, 19 halálos áldozattal járó terrorista merényletet, amely az izraeli bombatámadás közvetlen előzményéül szolgált. Damaszkusz azt állította, hogy a tábor polgári célpont volt, azonban egyetlen újságírót sem engedtek a helyszín közelébe. Ha a szír álláspont igaz lenne, az izraeli bombázás tucatnyi halálos áldozatot, és nem pusztán 2-3 sebesülést okozott volna. 

ENSZ-források szerint a Biztonsági Tanács számos tagja sürgette Damaszkuszt, hogy a határozatban ítélje el az Izrael ellen végrehajtott terrorista cselekményeket is. Enélkül a 15 tagállam többsége nem szavazza meg a javaslatot, vagy tartózkodik a szavazástól. Sőt, John Negroponte, amerikai ENSZ-nagykövet jelezte, hogy ha a határozatot szavazásra bocsátják, gyakorolni fogja vétójogát. 

Időközben a libanoni határ is felforrósodott, amikor a Hezbollah a nemzetközileg elfogadott határon át tüzérségi tűzzel árasztotta el az izraeli állásokat, és megölte David Salamanovot, a 21 éves, Kfar Szabán lakó izraeli katonát. Asszad ugyan leállt Izraellel szembeni bosszúfelhívásaival, a Hezbollah kétségtelen szír felbujtásra mégis támadta a határ menti településeket. Izrael a szír rezsimet továbbra is a terrorizmus támogatásával vádolja. Asszad körmeszakadtáig tagad. Szerinte a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és a Hezbollah nem törvénysértők, és főleg: nem terrorszervezetek. Szíria egy, a héten közzétett hírszerzői jelentés szerint a Hezbollahon kívül nyolc terrorszervezetnek biztosít kiképző bázist. Az izraeli hadsereg közzétette Damaszkusz térképét ezzel a címmel: "A damaszkuszi terrorhálózat". A térkép világos üzenet Szíriának: Izrael ismeri a terrorista vezetőknek és támogatóiknak elérhetőségeit. Amint a vasárnapi, a Damaszkusztól 10 kilométerre fekvő Ein Saheb kiképzőtábor elleni hajnali bombázás is bizonyítja: célba is hajlandó venni őket. Ehhez kapcsolódik Ariel Saron nyilatkozata Jom Kippur másnapján: Izrael megtámadja ellenségeit, bárhol is legyenek.

A hírszerzési adatok szerint Irán szíriai bankokon át Asszad elnök jóváhagyásával pénzeli a terrorszervezeteket, többek között a Hamaszt, az Iszlám Dzsihádot, a Hezbollahot és Arafat terrorszervezetét, az Al-Aksza Mártírjait. 

A pénzt Damaszkuszból utalják át közvetítők a területek arab bankjainak számláira. E szervezetek a lebombázott kiképzőtábort használták a terroristák fel- és terrorcselekményeik előkészítésére. Itt tanították a bombakészítést és az út szélére telepített bombák távirányítással történő felrobbantását. A terroristák Szíriából előbb Szaúd-Arábiába távoztak, majd onnan Jordánián át léptek izraeli területekre. A nagy mennyiség? pénz jelentős részét, amint a palesztin bankokba érkezik, a Palesztin Hatóság a maga számára sikkasztja el. A fegyverek Szíriából Libanonon át, tengeri úton előbb Egyiptomba, majd onnan a föld alatt fúrt alagutakon, tengeren és kereskedelmi teherautókon érkeznek a palesztin terrorszervezetekhez Gázába és a nyugati partra. E területekre oktató filmeket is csempésznek arról, hogyan készítsünk könnyen és gyorsan otthon bombát. 

A fogolycsere-tárgyalásokat is lelassította az újonnan keletkezett feszültség. Izraelben egyre nagyobb bírálattal illetik az alkut, mivel az nem foglalja magában a tizenhét éve eltűnt pilótát, Ron Aradot, de elenged több mint kétszáz, emberrablásokért és terrortámadásokért felelős Hezbollah -vezetőt. A csere végrehajtása a libanoni-szíriai szervezet népszerűségét növelné, és az elengedett palesztin terroristák a szír táborokba friss gyilkos ambíciókkal érkeznének vissza. A Knesszet egyik albizottsága azonban a héten nem támogatta a Hezbollahhal kötendő megállapodást.

Családirtó palesztin ügyvédnő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!