Kereső toggle

A terroristák a határon túl is retteghetnek

Figyelmeztetés Szíriának

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A haifai étteremben történt merénylet után Izrael megkeményítette álláspontját a Szíria által támogatott terrorszervezetekkel szemben. Egy Damaszkusz közelében fekvő kiképzőtábor ellen légitámadást intéztek, az északi határán állomásozó csapatokat pedig teljes harckészültségbe helyezték."A terrorháló Damaszkusz körül." Az izraeli hadsereg térképe célpontokkal Fotó: Reuters

Basar Asszad szír elnök azzal vádolta Izraelt, hogy a Közel-Keletet egy átfogó háborúba akarja taszítani. A Biztonsági Tanács soros elnöki tisztjét betöltő arab államnak nem sikerült Izraelt a szuverén Szíria területe elleni bombatámadás miatt elítéltetnie. Bush amerikai elnök ugyanis egyértelműen kijelentette: "Izraelnek joga van önmagát megvédeni, és amikor hazáját védi, akkor nem kell mérsékelnie magát."

A Biztonsági Tanácsban már másodszor kellett elnapolni a vitát a szír határozati javaslatról, miután Damaszkusz nem mutatott hajlandóságot, hogy a tervezetbe a terrorizmust elítélő passzust iktasson. 

A határozat arra szólítaná fel Izraelt, hogy tartózkodjon mindennem? olyan cselekménytől, amely a regionális és nemzetközi békét és biztonságot fenyegeti. Ugyanakkor nem említi a haifai, 19 halálos áldozattal járó terrorista merényletet, amely az izraeli bombatámadás közvetlen előzményéül szolgált. Damaszkusz azt állította, hogy a tábor polgári célpont volt, azonban egyetlen újságírót sem engedtek a helyszín közelébe. Ha a szír álláspont igaz lenne, az izraeli bombázás tucatnyi halálos áldozatot, és nem pusztán 2-3 sebesülést okozott volna. 

ENSZ-források szerint a Biztonsági Tanács számos tagja sürgette Damaszkuszt, hogy a határozatban ítélje el az Izrael ellen végrehajtott terrorista cselekményeket is. Enélkül a 15 tagállam többsége nem szavazza meg a javaslatot, vagy tartózkodik a szavazástól. Sőt, John Negroponte, amerikai ENSZ-nagykövet jelezte, hogy ha a határozatot szavazásra bocsátják, gyakorolni fogja vétójogát. 

Időközben a libanoni határ is felforrósodott, amikor a Hezbollah a nemzetközileg elfogadott határon át tüzérségi tűzzel árasztotta el az izraeli állásokat, és megölte David Salamanovot, a 21 éves, Kfar Szabán lakó izraeli katonát. Asszad ugyan leállt Izraellel szembeni bosszúfelhívásaival, a Hezbollah kétségtelen szír felbujtásra mégis támadta a határ menti településeket. Izrael a szír rezsimet továbbra is a terrorizmus támogatásával vádolja. Asszad körmeszakadtáig tagad. Szerinte a Hamasz, az Iszlám Dzsihád és a Hezbollah nem törvénysértők, és főleg: nem terrorszervezetek. Szíria egy, a héten közzétett hírszerzői jelentés szerint a Hezbollahon kívül nyolc terrorszervezetnek biztosít kiképző bázist. Az izraeli hadsereg közzétette Damaszkusz térképét ezzel a címmel: "A damaszkuszi terrorhálózat". A térkép világos üzenet Szíriának: Izrael ismeri a terrorista vezetőknek és támogatóiknak elérhetőségeit. Amint a vasárnapi, a Damaszkusztól 10 kilométerre fekvő Ein Saheb kiképzőtábor elleni hajnali bombázás is bizonyítja: célba is hajlandó venni őket. Ehhez kapcsolódik Ariel Saron nyilatkozata Jom Kippur másnapján: Izrael megtámadja ellenségeit, bárhol is legyenek.

A hírszerzési adatok szerint Irán szíriai bankokon át Asszad elnök jóváhagyásával pénzeli a terrorszervezeteket, többek között a Hamaszt, az Iszlám Dzsihádot, a Hezbollahot és Arafat terrorszervezetét, az Al-Aksza Mártírjait. 

A pénzt Damaszkuszból utalják át közvetítők a területek arab bankjainak számláira. E szervezetek a lebombázott kiképzőtábort használták a terroristák fel- és terrorcselekményeik előkészítésére. Itt tanították a bombakészítést és az út szélére telepített bombák távirányítással történő felrobbantását. A terroristák Szíriából előbb Szaúd-Arábiába távoztak, majd onnan Jordánián át léptek izraeli területekre. A nagy mennyiség? pénz jelentős részét, amint a palesztin bankokba érkezik, a Palesztin Hatóság a maga számára sikkasztja el. A fegyverek Szíriából Libanonon át, tengeri úton előbb Egyiptomba, majd onnan a föld alatt fúrt alagutakon, tengeren és kereskedelmi teherautókon érkeznek a palesztin terrorszervezetekhez Gázába és a nyugati partra. E területekre oktató filmeket is csempésznek arról, hogyan készítsünk könnyen és gyorsan otthon bombát. 

A fogolycsere-tárgyalásokat is lelassította az újonnan keletkezett feszültség. Izraelben egyre nagyobb bírálattal illetik az alkut, mivel az nem foglalja magában a tizenhét éve eltűnt pilótát, Ron Aradot, de elenged több mint kétszáz, emberrablásokért és terrortámadásokért felelős Hezbollah -vezetőt. A csere végrehajtása a libanoni-szíriai szervezet népszerűségét növelné, és az elengedett palesztin terroristák a szír táborokba friss gyilkos ambíciókkal érkeznének vissza. A Knesszet egyik albizottsága azonban a héten nem támogatta a Hezbollahhal kötendő megállapodást.

Családirtó palesztin ügyvédnő

A legszentebb zsidó ünnep, a Jom Kippur előestéjén egy 27 éves palesztin ügyvédnő, Hanadi Jaradat rontott be a népszerű haifai Maxim étterembe. A fényképek tanúsága szerint az elegánsan öltözött fiatal értelmiségi hölgyről néhány másodperc múlva kiderült, hogy tömeggyilkos. Sorrendben a 103. öngyilkos palesztin terrorista az intifáda három évvel ezelőtti kitörése óta. A testére erősített bomba 19 újabb áldozattal növelte az oslói "békefolyamat" eddig is ezer fölött járó izraeli áldozatainak számát. Hanadi Jaradatnak a gyújtózsinór meghúzása előtt maradt annyi ideje, hogy végignézze leendő áldozatait, így jól tudta, hogy pillanatokon belül egy héthónapos, babakocsiban alvó csecsemőt, valamint három kisgyermeket fog meggyilkolni.A felrobbantott haifai étterem Fotó: Reuters

A tengerparti étterem 38 év óta a zsidó–arab megbékélés egyik jelképének számított. A Maxim – amelynek egyik tulajdonosa arab vállalkozó – a nemzetközi hír? Maccabi Haifa futballcsapat kedvenc étterme volt, a merénylet idején is ott tartózkodott a csapat tulajdonosa és egyik edzője is, akik könnyebben megsérültek. A palesztin nő támadásának három izraeli arab áldozata is volt.

Minden merénylet megdöbbentő, de ezúttal talán még a gyermekáldozatoknál is nagyobb megdöbbenést váltott ki a Zer-Aviv családot ért példátlan tragédia. "Fel sem tudjuk fogni, ami történt: egy egész családot töröltek el egyetlen pillanat alatt – mondta a család otthonának számító kibuc egyik tagja
a Haarec cím? újságnak. 

A szombat délben együtt ebédelő Brurira Zer-Aviv, a 49 éves nagyapa, fia, a 30 éves Bezalel, nála egy évvel fiatalabb felesége, Keren, valamint a két kisgyermekük, a 4 éves Liran és a 14 hónapos Noya mind odavesztek a terrortámadásban. Egy 25 éves fiatalember, Nir Regev haláláról szülei úgy értesültek, hogy a televízióképeken észrevettek egy olyan autót, mint amilyet néhány héttel korábban vásároltak a fiuknak. "Nir a munkába rendszeresen azzal a 37-es buszjárattal utazott, amelyet a legutóbbi haifai támadásban felrobbantottak. Úgy gondoltuk, hogy biztonságosabb, ha autóval jár be dolgozni." 

A szülők a helyszínre siettek, de ott már csak arról értesültek, hogy fiukat a közeli kórházba szállították. Nir Regev a műtőasztalon halt meg egy órával később.

Morvay Péter

Olvasson tovább: