hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Merényletek óránként
Tűzszünet palesztin módra

2003. 08. 18.
Széchey Noémi

Újabb öngyilkos merényletek akasztják meg a közel-keleti békefolyamatot. Kedden reggel alig egy órán belül két öngyilkos merénylő robbantotta fel magát Izraelben, egy-egy ember halálát, és összesen tizenhárom személy sebesülését okozva. Izraeliek és palesztinok egymást vádolják a tűzszüneti megállapodás be nem tartásával – írja a Haarec izraeli lap.



Tel Aviv-i szupermarket percekkel a robbanás után. A terror hétköznapjai Fotó: Reuters

Kedden reggel 9 és 10 óra között két tizenhét éves palesztin merénylő – Juszef Qteisat és Kamisz Gervan – robbantotta fel magát Izraelben: az egyik a Petah Tikvától keletre fekvő Rós Hájin izraeli város egyik üzletközpontjában, a másik a ciszjordániai Ariel város egyik buszmegállójában. Mindkét robbantás egy-egy halálos áldozatot követelt: Rós Hájinban a negyvenkét éves Jehezkel Jekutieli helyi lakos, Arielben a tizennyolc éves Erez Hershkovitz vesztette életét.

A június 29-én életbe lépett tűzszünet óta elkövetett első robbantásokat követően Ariel Saron izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy amennyiben a Palesztin Hatóság (PH) nem tesz meg mindent a terrorcselekmények felszámolására, úgy nem fogja tudni megvalósítani célját, nevezetesen, hogy az önálló palesztin állam megszülethessen. Ennek ellenére Jeruzsálem nem tervezi katonai akcióval megtorolni az újabb véres merényleteket, "felrúgni a szabályokat" és felfüggeszteni a tűzszünetet. Viszont leállította a mintegy hetven palesztin fogoly szabadon bocsátására tett intézkedéseket.

Saron kedden találkozott William Burns amerikai külügyminiszter-helyettessel, akin keresztül felkérte Washingtont, gyakoroljon nyomást a Palesztin Hatóságra (PH) a terror megfékezése érdekében. A találkozón emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napok eseményei is azt bizonyítják, a PH nem veszi komolyan azon kötelezettségvállalásait, amelyeket a júniusi akabai csúcson felvállalt. Figyelmeztetett, hogy Izraelnek nem lesz módjában tovább folytatni a békefolyamatot – bármennyire is ez lenne a legfőbb szándéka –, amennyiben a PH nem tesz meg mindent a terror teljes felszámolására. A találkozón jelen volt John Wolf, az "útiterv" megvalósulását felügyelő amerikai bizottság elnöke is. Wolf még hétfőn találkozott Mohammed Dahlan palesztin belbiztonsági miniszterrel, aki Wolf hasonló irányú kérésére annyival válaszolt, hogy a PH gyenge, nem rendelkezik befolyással a nyugati övezetben, és nincs elég ereje, hogy ezen a területen hatékonyan fellépjen.

Mahmud Abbasz palesztin miniszterelnök – aki éppen az öböl menti arab országokat járta sorra, hogy támogatást szerezzen ingatag kormánya számára – programját megszakítva azonnal hazautazott. Megérkezését követően a merényleteket elítélte, de Izraelt tette felelőssé azért, hogy a tűzszünet betartása akadozik, mégpedig az izraeli hadsereg palesztin területeket célba vevő támadásai miatt. Mint mondta: "a tűzszünet végleg meghiúsulhat, ha Izrael tovább folytatja a palesztinok elleni agresszióit".

Az arieli merényletet magára vállaló Hamasz és a Rós Hájin-iért felelősséget vállaló Fatah-közeli Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai azzal indokolták tettüket, hogy azokkal az elmúlt héten Nablusz ellen intézett izraeli megtorló akciókat bosszulták meg, amely során négy ember, ebből két bombakészítő vesztette életét. Az izraeli hatóságok szerint az azóta eltelt négy nap kevés a merényletek eltervezéséhez, annál is inkább, mert a múlt hét végi rajtaütés során olyan fotót foglaltak le, amelyen az az arieli buszmegálló látható, ahol a robbantás történt. 

A hírszerzés szerint újabb merényletek várhatók.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!