hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hetek-összeállítás
Új világrend Kadhafi-módra

2003. 08. 25.
A jelek szerint a Nyugat máris kész rehabilitálni a terrorizmust világszerte támogató Líbiát, miután az észak-afrikai ország hivatalosan elismerte felelősségét az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt a skóciai  Lockerbie felett elkövetett repülőgép-merényletért. A terrortámadást 1988-ban hajtották végre a PanAm járata ellen, s kétszázhetven ember lelte halálát a szörnyű robbantásban. Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke telefonon emlékeztette Moamer Kadhafi líbiai elnököt arra, hogy az EU Líbiához fűződő kapcsolatai szerves részét képezik szomszédsági stratégiájának. 

Úgy tűnik, siker koronázza Kadhafi erőfeszítéseit, és országát sikerül visszavezetnie arra a helyre, amit "megérdemel" a nemzetközi közösségben, ahogyan a Time-nak fogalmazott, pedig főleg az elszigeteltségből és szankciókból adódó veszteségek aggasztják. Egyes számítások szerint ugyanis ötvenmilliárd dollárjába kerültek már eddig is az országnak a Lockerbie-ügy után életbe léptetett megszorítások. Kérdéses, hogy a Líbia által most az áldozatok hozzátartozóinak kártérítésként felajánlott 2,7 milliárd dollár mennyire tudja feledtetni a vérontást, amely még modern fogalmak szerint is a világ egyik legnagyobb terrortámadása volt, s melyben négy magyar áldozat is odaveszett. Kadhafi mindenesetre olyan új világrendet jelentett be, melyben az USA és Líbia "természetes szövetségesek" a szélsőséges iszlám ellen folytatott harcban. A Time-nak adott interjújában a tábornok erősen fogadkozott, hogy Líbia jobb partnere lesz az Egyesült Államoknak, mint mondjuk Szaúd-Arábia, melynek ingatag szövetségesi voltára a líbiai vezető burkoltan célzott. Természetesen teljesen fölösleges Kadhafi "megtérése" láttán krokodilkönnyeket ejtenünk, hiszen Kadhafi egy lélegzettel rögtön nekiesett a zsidóknak is, akik szerinte meghatározzák az USA közel-keleti politikáját. Saját bevallása szerint a terrorizmus elleni harcban kizárólag azért akarja most támogatni a világ egyedüli szuperhatalmát, mivel aki "Amerikával ujjat húz, az veszít". (Lehet, hogy ezután Kadhafit fogjuk a legfejlődőképesebb arab vezetőnek tartani?)

A skóciai Lockerbie felett robbant fel 1988 decemberében a PanAm amerikai légitársaság egyik utasszállító gépe, amelynek katasztrófáját a fedélzeten tartózkodók közül senki nem élte túl. A vizsgálatok kiderítették, hogy a robbanást merénylet okozta, amelynek elkövetésével két líbiai állampolgárt vádoltak. Közülük Abdel Baszet Ali al-Megrahit az ügyben eljáró skót bíróság 2001 januárjában bűnösnek mondta ki, Al Amin Kalifa Fhimahot viszont felmentette.

Parry, brit ENSZ-nagykövet elmondta: Líbiának a BT-hez küldött leveléből egyértelműen kiderül, hogy az arab ország teljesíti a szankciók feloldásához szabott feltételeket. A washingtoni Fehér Ház a líbiai dokumentum átadása után  közölte: az Amerikai Egyesült Államok nem fogja akadályozni a  világszervezet szankcióinak feloldását. A Líbia ellen elrendelt nemzetközi szankciók feloldását az ENSZ egyébként ahhoz kötötte, hogy az arab ország fizessen kártérítést az áldozatok  hozzátartozóinak, hivatalosan vállalja a felelősséget  a merénylet elkövetéséért, s mondjon le a terrorizmus támogatásáról. 

Csaknem nyolcmilliárd forintnak megfelelő amerikai dollárt kap Líbiától az a magyar család, amelynek három tagja halt meg a Lockerbie fölött felrobbantott repülőgépen. A család lekéste a Frankfurt–Los Angeles járatot, így került a szerencsétlenül járt PanAm gépre. Összesen egyébként négy magyar halt meg
a terrortámadásban. A mostani egyezkedést némileg nehezítheti, hogy Franciaország szeretné elérni: a Niger fölött 1989-ben felrobbantott francia repülőgép áldozatainak hozzátartozói ugyanolyan összegű kártérítést kapjanak, mint amennyit a Lockerbie fölött lezuhant gép áldozatainak rokonai. Franciaország azzal fenyeget, hogy megvétózza a Líbiát sújtó ENSZ-szankciók feloldását, bár valószínűleg nem vállal magára még egy konfliktust az USA-val és Nagy-Britanniával. 

A Kadhafi család nyugati nyitását jelzi az is, hogy az olasz futballbajnokságban szerzett üzleti részesedések után Szadi el-Kadhafi – a tábornok harmadik fia a hét közül – a Perugia csapatába szerződött játékosnak. A Kadhafi család sarja eddig mint labdarúgó-vezető és -befektető volt ismert Olaszországban. Kadhafi nyilvánvalóan tudatában van annak, hogy ha változtatni akar az országáról és a rendszeréről kialakult negatív képen, a futballt ehhez hatékonyan felhasználhatja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!