hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csecsemők vérben
A hebroni imám tömeggyilkossága

2003. 08. 25.
Bagdad és Jeruzsálem. Két helyszín, alig néhány óra eltéréssel, ahol fanatikus iszlám merénylők autóba rejtett, illetve a testükre erősített robbanóanyaggal ártatlan emberek tucatjainak az életét oltották ki. Ami a két merényletet mégis megkülönbözteti egymástól az, hogy ENSZ-létesítmény most először vált ilyen típusú támadás célpontjává, míg az izraeli akció pontosan a századik öngyilkos terrorakció volt az intifáda 2000 szeptemberi újraindítása óta.



A kislány is a buszon utazott. Ártatlan célpont Fotó: Reuters

Az ENSZ bagdadi központja ellen intézett támadásnak több mint húsz halottja volt. Az áldozatok között van az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja, Sergio Vieira de Mello is. A terroristák több mint két mázsa robbanószert pakoltak arra a teherautóra, amellyel belerohantak a Canal Hotelt védő betonfalnak. 

A detonáció éppen egy sajtótájékoztató idején történt, így a televíziós kamerák megörökítették a pillanatot, amikor a világszervezet tisztviselőire és az újságírókra ráomlott a terem mennyezete. A romok alatt rekedt áldozatok között volt Kofi Annan különmegbízottja is, akit hiába próbáltak kiszabadítani, a tehetetlen mentők szeme láttára két óra múlva meghalt. A robbanás olyan pusztítást végzett, hogy amikor röviddel a támadás után Paul Bramer amerikai katonai kormányzó a helyszínre érkezett, kis híján őt is maga alá temette egy leomló falszakasz.

A terrortámadás – amely a világszervezet eddigi ötvennyolc éves történetében a legsúlyosabb civil célpont elleni akció volt – különösen váratlan fejlemény, legalábbis látszólag. 

Az ENSZ igyekezett azt a képet sugallni magáról Irakban, hogy bár nem sikerült megakadályoznia az amerikai– brit inváziót, minden erejével azon van, hogy az iraki nép segítségére siessen. Többek között emiatt sem fogadta el az amerikai hadsereg erőteljesebb védelmét a központnak kiválasztott bagdadi szálloda körül. Valóban, az eddigi gerilla jelleg? támadásoknak, amelyeket a Szaddám-rezsimhez h? erők számlájára írtak, többnyire a szövetséges katonák voltak a célpontjai. Az első civil létesítmény elleni támadás két héttel ezelőtt a bagdadi jordán nagykövetség felrobbantása volt, szintén teherautóba rejtett bombával. Szakértők már akkor figyelmeztettek arra, hogy a módszer és a célpontkiválasztás az al-Kaidához közelálló, vagy legalábbis az ő ideológiájukat valló szervezetre utal. 

A feltételezést, miszerint az iszlám terrorista internacionálé Irakot választotta új akciói célpontjául, az ENSZ-központ elleni támadás csak megerősítette. Az al-Kaida programadója, Oszama bin Laden sejk már évekkel ezelőtt listájára vette az ENSZ-t, mivel a világszervezet szerinte kiszolgálja Amerika és
a cionisták bűnös törekvéseit. A terrorvezért nem hatotta meg, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa minden évben többször is elítélte Izraelt a palesztinok jogainak megsértése miatt, miközben a mohamedán államokban zajló politikai-vallási elnyomás miatt egyetlen szót nem szólt, valamint a cionizmust rasszizmusként megbélyegző ENSZ-konferencia Izrael-ellenes hangulata sem.

Miközben Bagdadban a romok alatt rekedt sebesülteket próbálták menteni, Jeruzsálemben egy ortodox zsidónak öltözött palesztin férfi – mint utólag kiderült a hebroni iszlám egyetem imámja – hidegvérrel felszállt egy gyerekekkel és nőkkel zsúfolt csuklós autóbuszra, majd egy forgalmas útkereszteződéshez érve felrobbantotta a testére erősített több mint öt kilogramm robbanószert.

Az egyetemi végzettségű, két kisgyermekes mozlim imám a tömeggyilkosság célpontjául tudatosan egy olyan járatot választott, amelyen a zsidó vallás legszentebb helyétől, a Siratófaltól imádkozás után hazatérő emberek utaztak. Miután felszállt a buszra, arra is volt ideje, hogy megkeresse azt a pontot a járm? közepén, ahol a legtöbb gyermeket ölheti meg a robbantás. Miután elhelyezkedett, megnyomta a derekára erősített detonátort. Az elmúlt években sok szörnyűséget megélt jeruzsálemi rendőrkapitány, Michael Levy úgy írta le a látványt, hogy a busz a felrobbantott gyermekek koporsójává vált. A húsz áldozat közül legalább hat kisgyermek volt, köztük a legfiatalabb alig múlt egy hónapos. Anyja órákon át kétségbe esve kereste őt és négy másik gyermekét, akik szintén ugyanazon a járaton utaztak, míg megtalálta őket a különböző kórházakban. Négyen súlyos sérülést szenvedtek, míg az újszülöttjét már csak holtan látta viszont. A csecsemő olyan kicsiny volt, hogy a mentők szinte csak véletlenül vették észre a roncsok között.

A merénylet egyetlen amerikai áldozata egy New York-i tizenhárom gyermekes édesanya volt. Goldie Taubenfeld egy
rokonuk esküvőjére érkezett Izraelbe. A palesztin terrorista bombája szétszaggatta a kezében tartott öthónapos csecsemőt is, miközben tizenöt éves lánya, Batsheva túlélte a robbantást.

A busz utasai szinte kivétel nélkül a Siratófaltól indultak hazafelé az ortodoxok lakta Mea Shearim negyed felé. Ez volt az első olyan nagyszabású terrorakció, amely kifejezetten vallásos zsidók ellen irányult. A merényletre olyan időpontban került sor, amikor nagyon sok zsidó imádkozik az őszi vallási ünnepekre való felkészülés részeként a Siratófalnál. Az áldozatok között zömében közvetlen családtagok vannak, ezért az ultraortodox közösséget – ahol jól ismerik egymást az emberek – különösen megrázta a merénylet, amelyet a Haarec cím? lapnak nyilatkozva többen "apokaliptikus jelként" értelmeztek. Mások a tragédia közepette is észrevettek reménységre okot adó csodákat. Az áldozatok testrészeit összegyűjtő különleges mentők két holttest alatt egy sértetlen gyermeket találtak, egy fiatal előtt pedig a buszvezető becsukta az ajtót, mondván, hogy a járm? megtelt. Egy másik fiatalnak pedig éppen egy sékel hiányzott ahhoz, hogy jegyet tudjon venni, ezért inkább gyalog indult hazafelé.

A terrortámadásért a Hamasz és az Iszlám Dzsihád is sietett felelősséget vállalni. 

A jeruzsálemi gyermekek felrobbantásának a hírére a libanoni palesztin menekülttáborokban százak vonultak az utcára, hogy a hebroni imám tettét megünnepeljék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!