hetilap

Hetek hetilap vásárlás
250 milliós iszlám szuperállam
Országalapításra készülnek a terroristák Délkelet-Ázsiában

2003. 08. 11.
Autóba rejtett bomba robbant kedden délben az indonéz főváros egyik legjobban védett szállodájában, 14 halálos áldozatot és több mint 150 sebesültet követelve. A hatóságok a Dzsemaja Iszlamija szélsőséges iszlám szervezetet gyanúsítják a merénylettel, mivel az számos ponton mutatott hasonlóságot a 2002 októberében Balin elkövetett merénylettel.



A jakartai Mariott szálló bejárata a robbantás után. Üzenet egy tonna TNT-vel Fotó: Reuters

Az autóba rejtett bomba, amely kedden ebédidőben robbant fel a jakartai Mariott szálloda előtt, 14 embert megölt és 152 személyt megsebesített. Az áldozatok között a helyi lakosokon kívül szingapúriak, amerikaiak, kanadaiak, új-zélandiak és ausztrálok vannak. A maga alatt két méteres krátert vágó robbanás a 33 emeletes, 300 szobás Mariott szálló alagsorát, bejáratát és alsóbb emeleteit – amelyek a robbanás idején 77 százalékosan voltak telítettek – teljesen tönkrezúzta. Korábban az épület adott otthont a legutóbbi amerikai nemzeti ünnepségnek július 4-én.

A hatóságok szerint a főleg amerikai vendégeket fogadó szálloda elleni merénylet elkövetői egyrészt Megawati elnök asszonyt akarták figyelmeztetni, másrészt az Egyesült Államoknak is üzentek. A "véres figyelmeztetés" arra inti az elnök asszonyt, hogy ne folytassa a milicista csoportok felszámolására tett erőfeszítéseit – állítja egy neve elhallgatását kérő iszlám aktivista az egyik helyi lapban. "Üzenet ez [az elnök asszony] számára és minden ellenségünk számára: ha kivégzik egy muzulmán testvérünket, tovább folytatjuk terrorhadjáratunkat Indonéziában és a térségben." Emellett a robbantás egyértelm? jeladás akart lenni arról, hogy a csoport továbbra is életben van, sőt továbbra is képes amerikai érdekeltségeket veszélyeztetni, annak ellenére, hogy számos tagját tartóztatták le az elmúlt év során. A csoport fő célkitűzése, hogy egy nagy iszlám államban gyűjtse össze a délkelet-ázsiai térség mintegy 250 milliós muzulmán lakosságát. 

A robbantást – mely az elkövetés módján kívül számos tényezőben hasonlóságot mutat a tavaly ősszel Balin elkövetett merénylettel – két nappal azt megelőzően követték el, hogy az indonéz igazságszolgáltatás ítéletet hirdetett volna a bali merénylet elkövetésével vádolt iszlám milicisták perében. Egy szingapúri szakértő szerint a titkosszolgálatok már hónapokkal korábban figyelmeztettek, hogy számos jel – többek között letartóztatott aktivistáknál talált feljegyzések – utalnak arra, hogy a jövőben további merényletekre kell számítani, és hogy a Dzsemaja Iszlamija számos tagja van még szabadlábon. Az indonéz hatóságok ennek ellenére ígéretet tettek arra, hogy a terrorcselekmények lehetséges célpontjai számára megerősített védelmet biztosítanak a jövőben. A Mariott szálloda az egyik ilyen veszélyeztetett zónában található.

A Fehér Ház "ártatlanok ellen elkövetett szégyenletes támadásnak" nevezte a merényletet, és további támogatásáról biztosította Megawati Sukarnoputri indonéz elnököt a terrorizmus elleni küzdelmében. Az amerikai elnöki szóvivő kijelentette: "Továbbra is harcban állunk a terrorizmus ellen." John Howard ausztrál elnök felajánlotta, hogy ismét nyomozókat küld a helyszínre, mint azt tavaly ősszel tette, amikor a Balin elkövetett merénylet 202 halálos áldozata közül 88 ausztrál volt.

A 2002. szeptember 11-e óta elkövetett 16 Nyugat-ellenes terrorcselekmény eddig legkevesebb 404 halálos áldozatot követelt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!