hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tüntetés a kínai diktatúra ellen
Százezrek Honkong utcáin

2003. 07. 07.
Százezrek tüntettek kedden Hongkongban a "felforgatás elleni" törvénymódosítási javaslat ellen, amely elfogadása esetén súlyosan sértené a szabadságjogokat. A Victoria parkba özönlő tömeg felvonulása az első jelentősebb megmozdulás az 1989-es Tienanmen téri demokratikus tavaszt kísérő szolidaritási akció óta.



Tüntetők Hongkongban. Szólni szeretnének Fotó: Reuters

A 23. törvénycikk néven futó tervezet az "árulás", a "kiválás", a "központi kormányzat elleni zavargások", a "kémkedés" és az "államtitok-kiszivárogtatás" bűntetteit szankcionálja, valamint tilt mindennem? kapcsolatot a helyi csoportok és a külföldi pártok vagy szervezetek között. A már korábban, az 1997-es csatlakozás során kidolgozott alkotmánytervezetbe – az angolok tiltakozása ellenére – beemelt elvek mostani törvénybe iktatása ellen szerveződött a tiltakozás, mivel a törvénytervezet által biztosított büntetési lehetőségek a szabadságjogok durva megsértését jelentik. A javaslat messze túlmegy azon a határon, amelyet a "nemzetbiztonság" szükségessé tesz. A hatóságok ezután bárminem? információáramlást szankcionálhatnak azon a címen, hogy az – a kínai vezetés által felettébb rugalmasan értelmezett – "államtitkot" sért. A külföldi üzleti körök is fenntartásokkal fogadták a törvényjavaslatot, mivel az veszélyezteti a gazdasági, pénzügyi információk átláthatóságát.

A volt brit gyarmatnak Kínához való visszacsatolása óta a pekingi hatalom fokozatosan próbálja felemészteni a városállamnak az "egy ország, két rendszer" formulában meghatározott autonóm státusát, attól rettegve, hogy egy nap Hongkong a kontinentális rendszer elleni zavargások színterévé válhat. 

A hat évvel ezelőtti csatlakozás idején a kínai kormány igyekezett Hongkonggal szemben tanúsított rugalmasságáról és pragmatizmusáról meggyőzni a nemzetközi közvéleményt. Azonban a 23. törvénycikkel kapcsolatban az Amnesty International "az emberi jogokat érintő potenciális katasztrófáról" beszél, és London, Washington és az Európai Unió is az üggyel kapcsolatos nyugtalanságának adott hangot. Peking ezeket a reakciókat a belügyekbe való külföldi beavatkozásnak minősítette, amely ellen tiltakozott. A kormány jelezte, hogy nem fog változtatni a törvénytervezeten. A megmozdulás másnapján Hongkong helyi kormányzója, Tung Csi-hua kijelentette: tovább folytatják a szabadságjogok megőrzése érdekében tett intézkedéseiket. A kínai közvéleményt tájékoztató pekingi lapok és az állam képviselői azonban teljes hallgatásba burkolóztak az eseményekkel kapcsolatban, megakadályozva ezzel a kínai lakosságot – kivéve persze azokat az internetbúvárokat, akik a neten keresztül tájékozódnak a világ dolgairól –, hogy tudomást szerezzen több százezer, de lehet, hogy félmillió hongkongi frontális összeütközéséről a kommunista hatalommal.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!