hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tizenhat rossz szó
Botrány Bush beszéde körül

2003. 07. 21.
Amikor George W. Bush január 28-án megtartotta szokásos évi elnöki jelentését a kongresszus együttes ülése előtt, és abban a brit kormánytól kapott tájékoztatás alapján arról szólt, hogy Szaddám Huszein iraki államfő urániumot szándékozott vásárolni afrikai államoktól nukleáris fegyverprogramja folytatására, kevesek kérdőjelezték volna meg állításának megalapozottságát. Az idő múlásával, de főként az iraki háború befejezésével azonban kérdésessé vált a kormány tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos állásfoglalása, sőt a birtokában lévő bizonyítékok alapossága is. A léggömb éppen az amerikai államfő afrikai látogatása folyamán pukkadt ki. Bush elnöknek nyilván magyarázatot kellett adnia az afrikai országok vezetőinek, miként jutott a fenti adatok birtokába, és miért nem ellenőriztette tüzetesebben azok valódiságát.



George Tenet, a CIA igazgatója. Viszi a balhét Fotó: Reuters

Ugandában, Yoweri K. Museveni elnökkel találkozva Bush kijelentette: "Olyan beszédet mondtam a nemzetnek, amelyet a hírszerző szervek jóváhagytak." Ez volt egyébként az első eset, hogy az elnök a szövetségi hivatalokat okolta a történtekért.

Mindössze néhány órával később Washingtonban George J. Tenet, a CIA igazgatója elismerte: szervezete "hibát" követett el, amikor megengedte, hogy az elnök idézze a brit kormánytól kapott tájékoztatást, jóllehet elemzők kétségbe vonták azok hitelességét: "Annak a tizenhat szónak sohasem lett volna szabad bekerülnie az elnök számára írt szövegbe." Majd a következőket fűzte hozzá: "Először: a CIA jóváhagyta az államfő közállapotokról szóló jelentését, mielőtt az elhangzott. Másodszor: én vagyok a felelős a hivatalom jóváhagyási folyamatáért. Végül harmadszor: az elnöknek minden oka megvolt, hogy úgy vélje: helytálló szöveget adtunk át neki." Tenet azt követően tette kijelentéseit, hogy értekezett Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadóval, aki viszont az elnök repülőgépén közölte a tudósítókkal, hogy a CIA igazgatója nem emelt kifogást a jelentés ellen, amelyet előzetesen megkapott. "Biztosíthatom önöket: az államfő nem készakarva mondott olyat az amerikai népnek, amiről sejtettük, hogy hamis. Elképesztő, hogy valaki ilyet még állítson is" – fogalmazott Rice.

A demokraták, illetve az elnökjelöltségre pályázók, sőt az újságírók közül is egyre többen olyan utalásokat tettek, amelyek szerint az elnök urániumról szóló állítása a januári jelentésben azt bizonyítja: hajlamos volt eltúlozni a Szaddám Huszein elleni háború szükségességét. Egyes hírek meg nem nevezett CIA-vezetőket idéztek, akik kijelentették: figyelmeztették a Fehér Házat, hogy ne vegye be a beszédbe az urániummal kapcsolatos vádat. Joe Lieberman demokrata szenátor, aki pályázik az elnökjelöltségre, ugyanakkor a háború lelkes támogatója volt, törvényhozási vizsgálatot követel az ügyben. "Tudjuk, hogy a közállapotokról elmondott jelentésben hamis adat volt, amely félrevezette az amerikai népet. Ez pedig meglazítja azt a bizalmi köteléket, amelyet feltétlenül éreznünk kell vezetőink iránt háború és terrorizmus idején" – szögezte le. A republikánus Pat Roberts, a szenátus választott hírszerzési bizottságának elnöke kifejtette: szeptemberben nyilvános meghallgatásokat fog tartani a hírszerzésről, majd ugyancsak a CIA igazgatóját okolta. Más republikánusok – bár annak a meggyőződésüknek adtak hangot, hogy vizsgálatra van szükség a hírszerzést illetően – mégis azt hangoztatták, hogy a demokraták politikai jó pontokat akarnak szerezni az ügyből, de próbálkozásuk nem fog sikerrel járni. 

Colin L. Powell külügyminiszter hangsúlyozta: az elnök kijelentésének célja nem az volt, hogy félrevezesse vagy becsapja az amerikai népet. A hírszerzési adat szerinte egyszerűen csak nem állta ki az idő próbáját. Ennek megfelelően ő már nem is használta fel néhány nappal később az ENSZ BT-ben tartott beszédében. 

Mialatt a Fehér Ház az ügy elsimításán munkálkodott, Jack Straw brit külügyminiszter védelmébe vette országa szerepét a szóban forgó adatok közlésében, mondván, hogy a CIA kétségét fejezte ki az állítással kapcsolatban, de nem indokolta, miért. A brit képviselőház illetékes bizottságához írt levelében kifejtette: a vád hírszerzési forrásokon alapult, amelyeket nem osztottak meg az Egyesült Államokkal.

Amerikai kormánykörök ennek ellenére sem várták Tenet lemondását. Jóllehet ő az egyetlen, akit a Bush-kormány átvett a Clinton-adminisztrációtól, és bár egyes konzervatívok nem bíznak benne, az elnök feltétlenül mögötte áll.

Amikor Bush elnököt szombaton Nigériában megkérdezték, lezártnak tekinti-e az ügyet, igenlő választ adott. Howard Dean volt vermonti kormányzó, aki vetélkedik a demokratapárti elnökjelöltségért, úgy véli, Tenet egyszerűen a Fehér Ház áldozati báránya. "Van egy csomó olyan adatunk, amelyet a kormánynak nyilvánosságra kell hoznia ahhoz, hogy megtudjuk, miért mentünk háborúba Irakban… A kérdés: vajon milyen alaptalan tájékoztatásokat használtak fel akkor, hogy háborúba küldjenek bennünket?" – tette fel a kérdést Dean. Richard Gephardt demokrata képviselő, aki ugyancsak pályázik az elnökjelöltségre, bírálta Busht, amiért hagyta, hogy Tenet magára vállalja a hiba elkövetését: "Az elnök felelős azért, ami a közállapotokról szóló jelentésben áll!"

A jelek szerint a kongresszusi vizsgálat elkerülhetetlen, annál is inkább, mert a szenátus már szóban megszavazta annak kinyomozását, hogy mi vezetett Bush elnök kijelentéséhez. Egy bizonyos: az államfő januári kijelentése végig kísértette afrikai látogatása során. A Fehér Ház számára annál is súlyosabb nehézséget jelent a dolog, mivel a választási hadjárat megindítása idején kedvezőtlen hatást gyakorolhat az elnök népszerűségére, sőt, ami még
rosszabb, szavahihetőségére.

Vall Szaddám Huszein első számú hasonmása

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!