hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Könyvvel könnyebb
Mrs. Clinton őszinte vallomása

2003. 06. 16.
Két és fél év telt el, amióta Hillary Rodham Clintont – valamennyi first lady közül elsőként – New York állam "friss" szenátoraként iktatták be a Kongresszusban. Akkor úgy tűnt, hogy csak a megválasztás lehetőségéért költözött New York államba, kihasználni a férje botrányai adta ingyenes publicitás lehetőségeit. A szavazópolgárok – annak is főként a hölgyekből álló része – mellé álltak, így legyőzte ellenfelét, akinek tízmilliókat kellett volna költenie ugyanazért a nyilvánosságért, amiért vetélytársa egy pennyt sem fizetett. Clinton szenátor bevonult a törvényhozásba, és azóta szinte semmit sem hallottunk róla. Mintegy két héttel ezelőtt azonban súlyos bírálatok érték, ezúttal nemcsak a jobb-, de a baloldal részéről is. Azzal vádolták, hogy férje mintájára cserbenhagyta a Demokrata Párt liberális szárnyát a polgárság szélesebb rétegének megnyerése érdekében.



Hillary Clinton nem indul az elnökjelöltségért. Előbb kiírja magából a múltat Fotó: Reuters

Hillary Rodham Clinton ugyancsak sok változáson ment át élete során. Édesapja konzervatív republikánus volt, és ennek megfelelően fiatal leányként részt vett Barry Goldwater szuperkonzervatív republikánus szenátor sikertelen elnökválasztási hadjáratában. Egyetemista korában azután átnyergelt a liberális oldalra, majd a sokat ígérő fiatal politikus, Bill Clinton feleségeként nem kis szerepe volt abban, hogy férjét előbb Arkansas állam kormányzójává választották, majd bekerült a Fehér Házba.

Hillary magabiztosságát tükrözi a hét elején piacra került "Élő történelem" (Living History) cím? könyve. Ebben a szerző saját szemszögéből írja le azokat a botrányokat, amelyek a Clinton házaspár körül zajlottak Bill Clinton nyolcesztendős elnöksége alatt, illetve azt megelőzően. A kiadványt, amely a Simon and Schuster Kiadó gondozásában látott napvilágot, óriási érdeklődés előzte meg. Minden valószínűség szerint óriási példányszámban fog elkelni, hiszen nincs az az író, illetve kiadó, aki anynyi pénzt tudna hirdetésre fordítani, mint amilyen publicitást a volt First Lady kapott – ismét ingyen és bérmentve. 

A kritikák ugyanakkor nem hízelgőek. Mutatják ezt mindjárt a szalagcímek, például a The New York Timesé: "Giccses, dühítő, de olyan magabiztos". Hillary válasza: "Igen, teljesen giccses, de ez volt a hitem akkor, és ebben hiszek most is". 

Híres tévés személyiségek egész sora készített interjút Hillary Clintonnal, az újságok és folyóiratok úgyszintén tele voltak a könyv ismertetésével. Mindez meg is tette hatását. Vasárnapról hétfőre virradó éjjel hosszú tömött sor állt a Barnes and Noble könyvesbolt előtt az Ötödik sugárút és 48-as utca sarkán, várva, hogy a szerző dedikáljon egy-egy példányt, amelynek ára 28 dollár. 

A leggyakrabban felmerülő kérdés persze mindmáig az, hogy miért is maradt meg Hillary Bill Clinton mellett? A könyvben erre így felel: "Nem olyan kérdés ez, amelyet szívesen fogadok, de lévén, hogy az életünk összefűződik a nyilvánossággal, újra és újra fel fog vetődni. Mit mondhatok, hogyan magyarázzam a szeretetet, amely évtizedeket élt túl, és csak növekedett az olyan közös élmények által, mint leányunk nevelése, szüleink eltemetése, a kapcsolat fenntartása kiterjedt családunkkal, az életre szóló barátságok, a közös hit, valamint megingathatatlan elkötelezettségünk a hazánk iránt?
Annyit tudok, hogy senki sem ért meg jobban, és senki sem tud úgy megnevettetni, mint Bill. Mindezek után az évek után ő a legérdekesebb, legösztönzőbb és legelevenebb személy, akivel valaha is találkoztam. Bill Clinton és én elkezdtünk egy beszélgetést 1971 tavaszán, és több mint 30 évvel később még mindig társalgunk." 

Vajon ez őszinte vallomás, avagy egy minden hájjal megkent politikus megfontolt lépése a nagyobb és országos jelleg? támogatás megszerzésére? – ezt ma még nem tudjuk. Clinton szenátor mindenesetre bejelentette, hogy nem indul az elnökségért sem 2004-ben, sem 2008-ban. Bár nem ő lenne az egyetlen politikus, aki megváltoztatja az álláspontját. Az eddig tapasztalt érdeklődés azt mutatja, hogy a Simon and Schuster Kiadónak busásan megtérül a 8 millió dolláros előleg, amelyet Hillary Rodham Clinton a könyvére felvett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!