hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Twister a valóságban
Szélvész harminckilenc halottal

2003. 05. 19.
Az eddigi egyik legsúlyosabb "tornádójárás" sújtja május eleje óta az Egyesült Államokat. Az elmúlt hét csütörtökén Oklahoma City Moore nev? külvárosában tornádó pusztított, és százmillió dollárt meghaladó anyagi kárt okozott, de szerencsére halálos áldozatokat ezúttal nem követelt, szemben a néhány nappal korábban tomboló forgószelekkel. 



Egy oklahomai hotel a forgószél után. Fékezhetetlen erők Fotó: Reuters

"Szinte hihetetlen számomra, hogy nem vesztettünk életeket" – nyilatkozta Brad Henry kormányzó, amint végigjárta Moore rombadöntött környékét. Száznál is több volt a sebesültek száma, de csak huszonegy személyt tartottak kórházban. "Szerencsénk volt, hogy időben figyelmeztetést kaptunk az Országos Meteorológiai Szolgálattól, és amiatt is, hogy településünk most újította fel a tornádóriadót jelző szirénáit" – fogalmazott Gary Bird helyettes tűzoltóparancsnok. Az ezt megelőző vasárnap is vagy nyolcvan tornádó söpört végig az ország belsején, harminckilenc halálos áldozatot követelve, porig rombolva épületek százait, valamint nyolc államban víz-, gáz- és áramszolgáltatás nélkül hagyva sok ezer lakost. Kansas állam Cherokee megyéjében egy négytagú család favázas házát a twister a levegőbe emelte, és ötszáz méterrel távolabb hajította le a földre. 

A Missouri államban lévő, 1385 lelket számláló Pierce City patinás főutcáján úgy viharzott végig a tornádó, hogy szinte egytől-egyig szétroncsolta az épületeket, és csak romok maradtak utána. "Háborús övezet ez, nagy, szörny? háborús övezet. Olyan, mint a szétbombázott Európa" – fogalmazott egy hölgy, akinek üzlete romokban hevert. Ez a 133. születésnapjának megünneplésére készülő városka szenvedte a legtöbb kárt. Mind a negyven üzlet, és vagy 40-50 lakóház hever romokban. "Az épületek megrogyhattak, de az emberek nem. Majd visszajövünk. Nem hiába adták nekünk a »mutasd meg állam« nevet" – mondta Bob Holden kormányzó. 

A viharok az ország középső részén dúltak több órán át, és áramszolgáltatás nélkül hagyták a Kentucky államban lévő Louisville várost, áradásokat okoztak Iowa egyes részein, ahol huszonnégy óra alatt hét centiméternyi eső zúdult le, és ökölnyi nagyságú jégdarabok potyogtak Nebraska és Dél-Dakota egyes körzeteiben. 

A tornádó kialakulása és a figyelmeztető jelzések között nem sok idő marad az előkészületekre. Az előzetes tervezés és a gyors cselekvőképesség segíthet átvészelni az ilyen természeti csapást. Az Egyesült Államok tornádóveszélyes területein a hatóságok felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy nem árt a házban kijelölni egy óvóhelyet, ahol a család minden tagja védelmet találhat.

A tornádók és trópusi viharok sajnos évről évre megjelennek az Egyesült Államokban. Az előbbiek általában az ország középső részén, míg az utóbbiak inkább délen, Floridában és Texasban pusztítanak. A dolog érdekessége az, hogy a lakosok már tudják, nincs mit tenniük az ilyen természeti csapások ellen, mégis hősiesen átvészelik a kellemesnek egyáltalán nem mondható jelenségeket, és szinte elenyésző azok száma, akik elhagynák lakóhelyüket az ilyen viszontagságok miatt. A múlt vasárnapi sorozat egyike volt a legsúlyosabbaknak az Egyesült Államok történetében, és bizony elég gondot okoz az amúgy is költségvetési hiányokkal küszködő államoknak, nem kevésbé a szövetségi kormánynak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!