hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rögös újrakezdés
Alakulóban az új Irak

2003. 05. 06.
George W. Bush nem helikopterrel, hanem egy S–3B Viking harci gépen érkezik meg csütörtökön este – lapzártánk után – az Abraham Lincoln repülőgéphordozó fedélzetére, a gép másodpilótájának szerepében. Az elnök, aki egyben az amerikai fegyveres erők főparancsnoka, itt jelenti be, hogy Irakban nagyrészt megszűntek a harci cselekmények, de még maradtak ellenállási gócok. A háborúnak tehát hivatalosan is vége, de a demokratikus berendezkedést nem lesz könny? kialakítani Irakban.



George Bush Amerikában élő irakiak előtt beszél. Még nem elég a támogatás Fotó: Reuters

A hónap közepén Ur városában lezajlott az első politikai találkozó, amelyen amerikai meghívásra hozzávetőleg száz iraki vezető vett részt. A Bush-kormány megbízottja, Jay Garner nyugalmazott tábornok vezetésével megtartott értekezlet ugyan kevés eredményt hozott, de egyetértés született néhány olyan kérdésben, amelyek a háború sújtotta ország törvényes rendjének helyreállítását, illetve a közeljövő kormányzati módszereit érintették. Az újabb megbeszélésre hétfőn került sor Bagdadban. 

Az ország szinte valamennyi vallási, nemzetiségi csoportját képviselő körülbelül háromszáz résztvevő mindössze annyit ért el, hogy határozatot hoztak egy nemzeti konferencia összehívására egy hónappal később. Ennek célja egy háború utáni átmeneti kormány megalakítása, továbbá annak meghatározása, hogy vezetőségi tanács vagy egy államfő irányítsa Irakot. Az átmeneti kormány vezetésére pályázó jelöltek, köztük a száműzetésből visszatért és a Pentagon által támogatott Ahmed Csalabi távol maradtak, mondván, hogy el akarták kerülni a "nagy felhajtást". Ígéretet tettek azonban, hogy a nemzeti konferencián szinte bizonyosan megjelennek.

Az értekezlet nyolcpontos határozatot fogadott el, beleértve azt a követelést, hogy a szövetséges erők tegyenek többet a közbiztonság javítása érdekében. A törvényes rend visszaállítását a lakosság ugyanolyan fontosnak tartja, mint az ország politikai jövőjét. Leszavazták azonban azt a javaslatot, hogy a szövetséges erők gyűjtsék be a fegyvereket. Az ellenzék érvelése szerint önvédelmi célokból szükségük van a fegyverekre. Jay Garner tábornok megnyitó beszédében elismerte, hogy módot kell találni a közbiztonság szintjének emelésére: "Mielőtt sikeresen megkezdhetjük az újjáépítést, biztonságra van szükségünk. Nagyon nehéz lesz, de meg fogjuk valósítani" – mondotta. A gyűlés feltárta a Bush-kormány legfőbb gondját, nevezetesen egy átmeneti kormány létrehozását, hogy kielégítse az irakiak önkormányzatra irányuló követeléseit – ennek gyors iramban történő megvalósítása azonban szinte lehetetlen a háború utáni zűrzavaros helyzet miatt.

A találkozó egyébként a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette került megrendezésre, annál is inkább, mivel egybeesett Szaddám Huszein születésnapjával, amelyet országszerte megültek, de különösen Tikrit városában és a közeli Avadzsában, a volt diktátor szülőhelyén. Az amerikaiak ugyan felkészültek az esetleges tüntetésekre, a katonaság jelenléte azonban megakadályozta a megmozdulásokat. Ugyanakkor a falakon Bush elnököt és az Egyesült Államokat szidalmazó feliratok jelentek meg. Az amerikaiak hasonlóképpen válaszoltak: sok helyen átfestették Bush nevét, és Szaddáméval helyettesítették be. 

Időközben az amerikai államfő Michiganben nagyrészt iraki emigránsokból álló hallgatóság előtt tartott beszédet az iraki helyzetről. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok minden lehetőt megtesz az ország fejlesztése érdekében, a víz- és áramszolgáltatás helyreállításától az egészségügyi és élelmiszer-szükségletek kielégítéséig, valamint a közbiztonság megszilárdításáig. "Amerika megígérte, hogy eltávolítja Irakból az elnyomó rendszert, és betartottuk a szavunkat; most Amerika megígéri, hogy segít az irakiaknak felépíteni egy virágzó, békés országot, és ismét be fogjuk tartani a szavunkat" – fogalmazott.

Az irakiak egy része ugyanakkor nem felszabadítóknak, hanem megszállóknak tekinti a szövetséges erőket. Mindennaposak a tüntetések, sőt az erőszakos cselekedetek is. Vasárnap négy amerikai katona megsebesült, amikor valaki rálőtt a gépkocsijukra a reggeli csúcsforgalom idején az iraki főváros központjában. Egy nappal korábban terroristák felrobbantottak egy lőszertárolót Bagdad egyik külvárosában, aminek következtében közel egy tucat ember életét vesztette a közeli lakónegyedben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!