hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forrongó Kongó

2003. 05. 26.
Az ENSZ felkérése alapján az Európai Unió mintegy 60 ezer fős gyorsreagálású hadtest felállítását és Kongóba küldését fontolgatja békefenntartás céljából – értesült az AP hírügynökség.



ENSZ-katonák Kongóban. Európaiak jöhetnek helyettük

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja szerint azonban még túl korai lenne az időpontról beszélni, a tagországok védelmi miniszterei szerint pedig a megfelelő felszerelés hiánya miatt több hónapba telhet, mire a hadtest minden igényt kielégítően mozgatható lesz. 

A kellő felkészültség azért is elengedhetetlen, mert a törzsi zavargások által megtépázott térségben igen nehéz harcokra lehet számítani. 

Az Európai Unió négy évvel ezelőtt kezdte el megtervezni egy békefenntartásra és humanitárius tevékenységek ellátására alkalmas katonai szárny létrehozását, amely olyan helyi konfliktusok kezelésére is képes lenne, mint a kilencvenes évek balkáni háborúja. Az EU már fel is ajánlotta, hogy 2004 elején átveszi a NATO békefenntartó misszióját Boszniában. A kongói küldetés is a hadtest fontos erőpróbája lenne. Geoff Hoon brit védelmi miniszter szerint azonban a hiányosságok pótlásáig még rengeteg a tennivaló, ezenkívül pedig más országoktól is több anyagi támogatást várnak. Az EU legnagyobb katonai erejét Franciaország és Nagy-Britannia képviseli, ők várhatóan közel tizenkétezer fős, anyahajókkal és harci repülőkkel felszerelt csapattal járulnak majd hozzá a hadtest felállításához. A hiányzó eszközök beszerzése terén az Európai Unió fontolóra vette nagyobb katonai teherszállító repülők lízingelését is, amelyet kereskedelmi légitársaságokon vagy a volt Szovjetunió utódállamain, például Oroszországon vagy Ukrajnán keresztül oldanának meg.


Kannibál törzsi háború

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!