hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szaddám titkos fegyvere?

2003. 03. 31.
Szaddám Huszein legmegbízhatóbb katonái a Fedajín-gárdisták. A Fedajín név jelentése "azok, akik készek feláldozni magukat Szaddámért". A fanatikus gárdisták próbálják megakadályozni azt, hogy az iraki reguláris hadsereg megadja magát. A CBS hírtelevízió beszámolója szerint a Fedajínt az 1991- es Öböl-háborúban elszenvedett iraki vereséget követő, különösen az Irak középső és déli részén található elnyomott síita muzulmán területeken előfordult belső lázongások és zavargások elfojtása érdekében hozták létre. Az uralmon lévő Baath párthoz a végsőkig hűséges újoncok között voltak olyan bűnözők is, akik az egységekben töltött szolgálatukért cserébe kegyelmet kaptak. 

A gárda negyvenezer főből állhat, mely háromezresével brigádokra oszlik. Kiképzésük során városi hadviselésre és öngyilkos merényletekre is felkészítik őket, túlélési gyakorlatuk részeként pedig megtanulnak kutya és kígyóhúson élni. Fekete egyenruhába öltöznek, és a félelemkeltés céljából fekete sállal takarják el arcukat, bár úgy tudják, hogy civil ruhában is tevékenykednek.

Ail Abdel Amir Jordániában élő iraki újságíró szerint Szaddám még az elit Köztársasági Gárdánál is jobban bízik bennük. Amir szerint a katonák hűsége oly vak, hogy még a saját apjukat is megölnék, ha arra kapnának utasítást.

Az állami hivatalnokok havi három dollárnak megfelelő fizetéséhez képest a Fedajín tagjai havi száz dollárt és földeket is kapnak, nem beszélve az egyéb kiváltságaikról, mint az extra élelmiszeradag és az ingyenes orvosi ellátás. A Fedajín közvetlenül a kegyetlenségéről és kicsapongásairól ismert Udájnak, Szaddám idősebb fiának van alárendelve. 

A Fedajín tagjai a háború előtti hetekben az amerikai és brit egyenruhákhoz a legapróbb részletekig hasonló ruhákat szereztek be, amelyekben a civil lakosság ellen akarnak brutális akciókat végrehajtani, a felelősséget a koalícióra hárítva. (Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!