hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Még háromszáz év
Lassan halad az iraki fegyverzetellenőrzés

2003. 02. 03.
Nem hagyott kétséget George W. Bush amerikai elnök afelől, hogy a "készségesek koalíciójával" akár az ENSZ felhatalmazása nélkül is támadást indít a Szaddám Huszein-rezsim ellen, ha szükséges. Kedden az "USA állapotáról" tartott éves elnöki beszédében az iraki elnököt a gonoszság megtestesítőjeként ábrázolta, de kérdéses, hogy ez mennyire fogja meggyőzni a ma még vonakodó európai szövetségeseket. A német és francia kategorikus elutasítás után Bush és Blair mindenesetre most igyekszik legalább Berlusconi olasz és Aznar spanyol miniszterelnökök támogatását, megszerezni egy esetleges támadáshoz. Powell amerikai külügyminiszter pedig azt ígéri, hogy a jövő héten komoly titkosszolgálati bizonyítékokat tár a nyilvánosság, illetve az ENSZ elé. Irak eközben tagadja a vádakat, s készül az amerikai támadásra. Ha erre sor kerül, Irak kész megtámadni Kuvaitot – fenyeget Tarik Aziz iraki miniszterelnök-helyettes.



Az ENSZ-ellenőrök távozóban Bagdadból. Látja? Nem látja? Fotó: Reuters

Keddi beszédében Bush kiállt a megelőző háború doktrínája mellett, mely szerinte a terrorizmusra adandó válasz. Az elnök közölte: Powell külügyminiszter hamarosan olyan bizonyítékokat fog a világ elé tárni, melyek alapján egyértelmű, hogy Szaddám félrevezeti az ENSZ ellenőreit, s titkon kapcsolatokat tart fenn az al-Kaidával és más terrorszervezetekkel. 

"Tárgyalni fogunk, de a félreértések elkerülése végett: ha Szaddám Huszein nem szereli le fegyvereit teljes mértékben, az őt leszerelő koalíció élére állunk népünk biztonsága és a világ békéje érdekében" – mondta az elnök, aki az USA-t olyan jóindulatú szuperhatalomként írta le, amelyik "az iraki népnek élelmet, gyógyszereket visz, és szabadságot". Az elnök a 

Perzsa-öbölben állomásozó amerikai csapatoknak azt üzente, hogy "döntő órák" előtt állnak. "Nem fogjuk megengedni Huszeinnek, hogy egy létfontosságú területet uraljon, és fenyegesse az Egyesült Államokat" – hangsúlyozta az elnök. 

A háborút egyre kisebb mértékben támogató amerikai nép meggyőzésére Bush az elnöki beszédekben szokatlan módon ecsetelte, mi történt volna, ha a 2001. szeptember 11-ei támadás terroristáinál lettek volna olyan fegyverek, mint amilyeneket szerinte Szaddám felhalmozott. Bush beszédében kevés kétséget hagyott afelől, hogy kész erőszakkal is lefegyverezni Irakot, bárki csatlakozik is hozzá. 

"Vannak, akik azt mondják: nem szabad fellépnünk, amíg nincs közvetlen veszély. Csakhogy a terroristák és elnyomók mióta jelentik be szándékaikat, értesítenek bennünket udvariasan, mielőtt támadnak?" – érvelt Bush vonakodó európai szövetségeseire, elsősorban Franciaországra és Németországra utalva. Főként az európaiakat emlékeztette arra, hogy az egész 20. században "a hitlerizmust, militarizmust és kommunizmust a szabad népek akarata, a nagy szövetségek ereje és az Amerikai Egyesült Államok hatalma győzte le". 

Hans Blix, a fegyverzetellenőrök vezetője valóban nem kecsegtetett nagy reménnyel: szerinte Irak nem tud elszámolni VX mérgesgáz-készletével, valamint anthrax-tartalékaival. Blix rámutatott, hogy VX gázt nyilvánvalóan fegyverekhez használták fel. Az ENSZ BT-nek tett beszámolójában Blix kifejtette, hogy míg Irak a hivatalos verzió szerint megsemmisítette 8500 liter anthraxát 1991-ben, az ellenőrök nem találtak "meggyőző bizonyítékot" ennek alátámasztására. Iraknak volt 30 ezer vegyi robbanófeje is, ebből csak mintegy tucatnyit találtak az ellenőrök, a maradékkal szintén nem tud elszámolni a Szaddám-rezsim. Ari Fleischer fehér-házi szóvivő szerint, ha Irak továbbra is ilyen ütemben fog együttműködni az ellenőrökkel, akkor még háromszáz évbe fog telni, hogy megtalálják a maradék fegyvereket. 

Blix szerint nem elég az ajtókat kinyitni, mivel az ellenőrzés "nem fogócska". A szakértő aláhúzta: Irak nyilvánvalóan a mai napig nem fogadta el a vele szemben megkövetelt leszerelést, melyet végre kellene hajtania, ha el akarná nyerni a világ bizalmát, és békében akarna élni. Blix kijelentette, hogy Irak két fajta tiltott lövedéket is gyárt, nem engedélyezi az ENSZ U-2-es berepüléseit, valamint beleavatkozik az ellenőrzés folyamatába azzal, hogy tüntetéseket szervez, valamint megfélemlíti az iraki tudósokat. Az Irak által korábban benyújtott tizenkétezer oldalas jelentés Blix szerint csak a korábbi dokumentumok másolata. 

A nemzetközi közvélemény és a szövetségesek megnyerésére Bush elnök és munkatársai úgy döntöttek, hogy némely titkosszolgálati adatot a nyilvánosság elé tárnak a jövő hét elején, melyek szerint Iraknak tiltott fegyverei vannak. Bush korábban már tett olyan kijelentéseket az ENSZ közgyűlése előtt, hogy Irak több ezer olyan alumínium csövet próbált megvásárolni, amely felhasználható uránium dúsításához. Később ezek az állítások tévesnek bizonyultak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!