hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Itt az atom, hol az atom?

2002. 12. 09.
George W. Bush amerikai elnök a hét elején követelte, hogy Szaddám Huszein az iraki fegyver- és rakétaprogram minden apró részletét belefoglalja a december 8-án esedékes nyilatkozatába. Az elnök kijelentette, hogy Huszein eddigi együttműködése "nem biztató". Az iraki elnök a tömegpusztító fegyverek elrejtésében 1994 óta nagy tapasztalatokra tett szert. 



Az ENSZ fegyverzetellenőrei tájékozódnak Bagdadban. Nyomkeresők Fotó: Reuters

A Newsweek értesülése szerint a tiltott technológia pár tucat kisebb kamionban elfér. Mintha tűt keresnének az ellenőrök a szénakazalban. Irak nem készül a háborúra, a hadsereg nem bástyázza körül Bagdadot sem. Szaddam egy egyiptomi lapnak azt nyilatkozta, hogy az idő neki dolgozik, és az amerikai–brit koalíció szétbomlik. Ha látszólag együttműködik a határozatokkal, akkor elodázhatja a háborút, és végül orosz és francia nyomásra a büntetőszankciók alól is felmentik az országot.

Bush azonban nem állította, hogy egy hiányos nyilatkozat azonnal okot szolgáltatna a háborúra, de leszögezte: a jelentés világos próbatétele lesz annak, hogy az iraki diktátor megváltoztatta-e magatartását. A kormány az ENSZ-tárgyalások során nem közölte, milyen hírszerzési adatok vannak birtokában Irak tevékenységéről, abban a reményben, hogy így Huszein csak latolgathatja, mennyit is tud valójában az Egyesült Államok. Lehetséges tehát, hogy Bush esetleg olyan bizonyítékokkal áll elő, amelyek ellentmondanak az iraki nyilatkozatnak vagy rámutatnak annak hiányosságaira. Amikor az amerikai elnök elmondta beszédét a Pentagonban, még nem tudta, hogy a fegyverellenőrök hiányzó berendezésekről tettek jelentést egy iraki rakétaüzemből. Az ENSZ- megbízottak jelentették: az egyik szigorúan titkos rakétaüzemből eltűnt jó néhány olyan berendezés, amelyet 1998-ban lajstromba vettek, és a világszervezet kikötötte, hogy azok nem eltávolíthatók. A gyárban hírszerzői értesülések szerint 3000 kilométer hatótávolságú óriásrakéták kifejlesztését kezdték meg 1999-ben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!