hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bevennék Törökországot

2002. 12. 09.
Az Egyesült Államok tőle szokatlan módon közvetlenül igyekszik beavatkozni az európai integráció folyamatába azzal, hogy élénken kampányol Törökország uniós befogadása mellett, valamint bátorítja a régóta húzódó ciprusi válság rendezését – hívja fel a figyelmet a New York Times.



Jack Straw Ankarában. Hol van Európa vége? Fotó: Reuters

Paul D. Wolfowitz amerikai védelmiminiszter-helyettes a héten sürgette az EU tagállamait, hogy tűzzék ki azt az időpontot, amikor elkezdik a tárgyalásokat Törökország EU-csatlakozásáról. Wolfowitz a Stratégiai Tudományok Nemzetközi Intézetében hangsúlyozta: "A történelem azt tanítja, hogy egy Törökországot befogadó Európai Unió még erősebb, biztonságosabb és merőben sokszín?bb lesz, mint amilyen ma."

A Bush-kormány szerint az erőfeszítéseket hosszú távú külpolitikai megfontolások motiválják, és szeretnének még a december 12-i európai csúcstalálkozó előtt eredményeket elérni. Az amerikai diplomácia nem titkolt célja, hogy megszerezze a kis-ázsiai NATO-szövetséges teljes támogatását, amennyiben beindul az Irak elleni hadművelet. Ebben az esetben a Pentagon el akarja érni, hogy Irakot több fronton is támadás érje – északon Törökország felől. 

Wolfowitz beszéde azért is érdemel nagy figyelmet, mivel Valery Giscard d\'Estaing egykori francia elnök, aki az európai konventben az EU alkotmányát készíti elő, a múlt hónapban azt nyilatkozta a Le Monde-nak, hogy Törökország nem európai állam, s hogy a jobbára iszlám ország meghívása az EU-ba "Európa végét" jelentené. Wolfowitz szerint azért is lenne szükség Törökország európai integrációjára, mivel ez az állam "értékes modellt kínál a muszlim többség? országok számára", amelyek még nem ismerték fel a "szabadság, a szekularizáció és a demokrácia" céljait. "Azok, akik kritizálják Törökországot a problémái miatt, összekeverik a kihívásokat az alapvető problémákkal" – mondta a miniszter-helyettes. 

Kofi Annan ENSZ-főtitkár-nak a ciprusi kérdés rendezéséről szóló új tervezete és a múlt havi törökországi kormányváltás is hozzájárult ahhoz, hogy az amerikai külpolitika homlokterébe került a török kérdés. Az amerikai álláspontot Nagy-Britannia is támogatja. A britek nagy hajlandóságot mutatnak a ciprusi helyzet rendezésének elősegítésére, mivel katonáik Cipruson állomásoznak. Azonban ha az Európai Unió ki is tűz egy dátumot a Törökország EU-csatlakozásáról szóló tárgyalások számára, a megbeszélések egy évig nem kezdődhetnek el, így hosszú idő telhet el addig, amíg az unió érettnek ítéli a kis-ázsiai országot a belépésre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!