hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Él és fenyeget

2002. 11. 18.
Amerika kétfrontos háborúra készülhet, ha Irak megtámadása mellett dönt, hiszen a terrorizmus ellen egy éve indított harc sem ért még véget. Oszama bin Laden minden jel szerint életben van, és újabb támadásokra készül – ez derült ki az arab nyelv? al-Dzsazíra televízión bemutatott hangfelvételről, melyen a hírhedt terroristavezér beszél. 

Oszama bin Laden az arab televízióban lejátszott hangszalagon méltányolja a közelmúltban elkövetett terrormerényleteket, köztük a jemeni, bali és moszkvai akciókat. Emellett arra figyelmezteti az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy mindezek a merényletek válaszok arra a muzulmánokkal szembeni bánásmódra, amiért "ugyanúgy megölik majd őket, ahogyan ők a muzulmánokat". 

Amerikai szakértők szerint nincs ok annak feltételezésére, hogy a videókazetta hamisítvány lenne. Emellett egészen frissnek kell lennie, maximum három hetesnek, mivel azon bin Laden a nemrégiben történt moszkvai túszejtő akciót emlegeti. 

Mike Boettcher, a CNN tudósítója baljóslatúnak nevezte a kazetta tartalmát. Kiemeli, hogy bin Laden a felvételen nem követőihez beszél, mint a korábbi felvételeken, hanem közvetlen fenyegetést intéz ellenfeleihez, "a zsarnoki amerikai kormány szövetségeseihez". George Bush-t korunk fáraójának nevezi, kormányzatát pedig fehér házi bűnbandának. A terrorcselekményeket a muzulmánok meggyilkolása miatti bosszúként állítja be, amelyek csak reakciók és visszavágások a Nyugat által elkövetett gyilkosságokért. 

"Bin Laden olyan ember, aki valóra is váltja a fenyegetéseit. Ezt bizonyítja a múltja is. A világon pedig számos érzékeny gazdasági célpont van" – jegyzi meg Boettcher. 

A kazetta nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy októberben George Tenet CIA-főnök kijelentette: az al-Kaida újraszerveződött az Afganisztánban tavaly végrehajtott amerikai támadások óta, és "minden ok megvan annak feltételezésére, hogy… ismét lecsapni készül Amerikában és a tengerentúlon". 

Bush amerikai elnök egy kabinetülésen elmondta: nem számít, ki hozta nyilvánosságra a kazettát, az mindenképpen arra figyelmezteti az Egyesült Államokat, hogy "aktív ellensége" van, amely a gyűlölet és gyilkosság eszközével továbbra is törekszik céljai megvalósítására. Az elnök kiemelte, hogy Amerika továbbra is háborút visel, és az üzenetet nagyon is komolyan kell venni. 

Egy hónappal korábban, október 8-án juttatták el a londoni APTN televízióhoz azt a hangszalagot, amelyen állítólag bin Laden második embere, Dr. Ayman al-Zawahiri hangja volt hallható. A hang szerint "sem Amerika, sem szövetségei nem voltak képesek ártani az al-Kaida és a tálib rendszer vezetésének, beleértve Mohammed Omar mollát és Oszama bin Ladent, akik mind a ketten jó egészségben vannak". 

A CNN terrorista-szakértője, Peter Bergen egyike annak a kevés nyugati újságírónak, akik személyesen is találkozhattak bin Ladennel, 98 százalékig biztos a hangfelvétel hitelességében. Bergen azon a véleményen van, hogy bin Laden üzenete a terror második hullámát is jelezheti, amelyben számos amerikai gazdasági célpont ellen támadást intéznek. Kiemeli, hogy amennyiben a mostani kazetta nem hamisítvány, akkor az al-Zawahiri hangját tartalmazó felvétel is valódi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!