hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A főherceg rémeket lát
Habsburg Ottó ámokfutása

2002. 11. 25.
Habsburg Ottó szerint az "amerikai védelmi minisztériumban a vezető tisztségekben zsidók ülnek, a Pentagon ma zsidó intézmény, amelynek fő célja Izrael megvédése, és azt hiszik, hogy ezt elérhetik egy Irak elleni csapással" – olvasható a Zur Zeit című, szélsőjobboldali folyóirat keddi számában megjelent interjúban. 

Az Európai Parlament volt képviselője szerint "a washingtoni Külügyminisztériumban feketék vannak: Collin Powell (külügyminiszter), vagy főleg Condoleezza Rice (nemzetbiztonsági főtanácsadó). Ez a héják és a galambok közötti belpolitikai csata, amelyben jelenleg az angolszászok, vagyis a fehér bőr? amerikaiak csekély szerepet játszanak" – nyilatkozta az idős politikus. Habsburg Ottó "rend-kívül veszélyesnek" tartja Oroszországot, s szerinte ugyan sztálini formájában nem tér vissza a kommunizmus, de "jön a nemzetiszocializmus, természetesen szintén nem a hitleri formában, hanem (Vlagyimir) Putyinnal". Habsburg Ottó úgy vélekedett, hogy Irak államként nem sokáig fog fönnmaradni. "Valamikor lesz egy robbanás, de azt nem szabad hibásan programozni. Az amerikaiak csapást akarnak mérni, és demokratikus kormányt akarnak hatalomra juttatni, de ez csupa csirkefogóból fog állni... Irak szétesik, az amerikaiak pedig beviszik az országba az iraki emigránsokat, azok viszont mind kommunisták!" – fejtette ki a Zur Zeit szerint.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) frakcióvezetője botrányosnak nevezte Habsburg Ottó nyilatkozatát. Josef Cap felszólította Wolfgang Schüssel kancellárt, hogy haladéktalanul határolja el magát a kilencvenéves politikus megnyilvánulásaitól.

Habsburg Ottó nem először fogalmaz meg vitát kavaró külpolitikai állításokat. Májusban Budapesten az Opus Dei katolikus rend alapítójának emlékére rendezett konferencián beszélt arról, hogy Európának katolikus értékekre van szüksége, és bírálta az Egyesült Államok, Oroszország és Izrael politikáját, amely iszlám vallású ellenségeikkel szemben a "bosszú logikáján" alapul. Habsburg Ottó szerint az iszlám éppenséggel nem fenyegeti a világot, hanem jótékony hatással van arra a keresztényekkel és zsidókkal való párbeszéden keresztül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!