hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ismét öltek a professzor emberei
Terror négy keréken

2002. 10. 27.
"Olyan volt, mint egy földrengés. Az egész busz kiégett, semmi nem maradt belőle" – így emlékezett vissza egy szemtanú a hétfő délutáni újabb izraeli terrortámadásra. Egy másik szemtanú még megrázóbb élményről számolt be a Haarec cím? izraeli napilapban: "A busszal ellenkező irányban autóztam hazafelé a munkából, amikor egyszer csak robbanást hallottam. A következő pillanatban egy emberi test vágódott a szélvédőmre és a gépkocsi tetejére. Sokkos állapotba kerültem. Utólag úgy értesültem, hogy az egyik merénylő lehetett."



A kiégett busz roncsai. Az áldozatok bennrekedtek Fotó: Reuters

A támadók, eltérően az eddigi akcióktól, nem a buszra próbáltak felszállni, hanem autójukat rakodták tele több mint egy mázsa robbanóanyaggal. A járművel az észak-izraeli Haderába tartó busz mögé hajtottak, és ott robbantották fel a bombájukat. A mintegy harminc utas közül tizennégyen haltak meg a helyszínen, többen amiatt, hogy a lángoló autóbuszt a mentők megközelíteni sem tudták egy órán keresztül, így a sebesültek az orvosok szemei előtt égtek el. A pusztítást a beszámolók szerint csak fokozta, hogy a buszon utazó katonák lőszerei a lángok között egymás után robbantak fel, így a közelben álló segíteni szándékozó emberek is veszélybe kerültek.

A terrortámadást a damaszkuszi központtal működő Iszlám Dzsihád gyilkos osztaga követte el. A szervezetet Ramadan Abdullah Salla vezeti, aki korábban az Egyesült Államokban élt, és a Dél-Floridai Egyetem professzora volt. Júniusban egy hasonló támadásban a közeli Meggidónál tizenhét embert öltek meg a terroristák. A szakértők szerint az Iszlám Dzsihád vezetői az utóbbi időben arra törekednek, hogy minél látványosabb pusztítást okozó merényleteket idézzenek elő. Szeptemberben az izraeli titkosrendőrség egy hatszázötven kilogramm robbanószerrel megrakott autót tartóztatott fel ugyanezen az úton. Ez volt az eddigi legnagyobb lefoglalt töltet Izraelben. A két éve tartó terrorhadjárat elleni védekezésül az izraeli hadsereg az elmúlt négy hónapban járőrökkel vette körül a palesztin városokat. Az éttermeket, bevásárlóközpontokat kivétel nélkül fémdetektorokkal felszerelt fegyveresek vigyázzák, csakúgy, mint a buszjáratokat. 

Az AP hírügynökség beszámolója szerint a hétfőn felrobbantott busz mögött biztonsági járőr haladt, amely azonban nem tudta megakadályozni a terroristákat a robbantásban. Az autóval végrehajtott támadásokat az iszlám terror kitervelői hatékonyabb módszernek tartják, mint a magányos öngyilkos merénylők akcióit, amelyek gyakran vallanak kudarcot. A gyalogos merénylőket sokszor időben elfogják, illetve pánikba esve vagy technikai hiba miatt idő előtt felrobbantják magukat, és a testükre feltűnés nélkül erősíthető töltetek is korlátozottak. Az izraeli hatóságok az elmúlt hónapokban az Iszlám Dzsihád több vezetőjét likvidálták, köztük a dzsenini katonai parancsnokot, Ijad Hrdant, aki egy nyilvános telefonfülkében robbant fel, amikor felemelte a kagylót. Utódja, Mahmud Tavalbeh utcai harcban esett el a dzsenini menekülttáborban. Az ártalmatlanná tett terrorvezérek utódjait beazonosítani viszont nem kis pluszmunkát jelent a hírszerzésnek – állította az AP tudósítójának egy terrorelhárítási szakember.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!