hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szaporodnak Szaddám ellenségei
Olasz és angol támogatás a Bush-ultimátum mellett

2002. 09. 29.
Két nap alatt két európai vezeto állt ki George W. Bush Irak lefegyverzését sürgeto politikája mellett. Tony Blair brit kormányfo egy ötvenoldalas, hírszerzoi információkra épülo tanulmány alapján érvelt Szaddám Huszein sürgos eltávolítása mellett. Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök szintén kiállt a "gyors és bátor" cselekvés mellett.



Tony Blair beszéde jókedvre hangolta George Busht Fotó: Reuters

"Életünk és sorsunk európaiként és olaszként az Egyesült Államokhoz köt bennünket" – jelentette ki Berlusconi az olasz parlamentben, és a második világháború példáját idézte – épp ellenkezo értelemben, mint az Irak-ellenes koalíciótól eddig magát elhatároló német kormány egyik minisztere. Berlusconi szerint az iraki diktátor céljaihoz hasonló törekvések a negyvenes években nemzetközi katasztrófához vezettek.

Tony Blair a brit alsóházban tartott beszédét annak a dokumentumnak a bemutatásával kezdte, amely az iraki tömegpusztítófegyver-program eddigi történetét, az ENSZ-határozatok sorozatos megsértését és a jelenleg folyó titkos katonai kísérleteket mutatja be. (A Blair-dosszié fobb megállapításait lásd keretes cikkünkben.)

"Tudjuk a történelmünkbol, hogy a diplomácia, amely nem párosul az erovel való fenyegetéssel, sohasem volt hatásos diktátorokkal szemben, és nem lesz a jövoben sem" – állította a brit miniszterelnök, aki szerint Szaddám Huszein az Öböl-háború óta eltelt tizenegy esztendoben tizennégy ENSZ-határozatot szegett meg vagy hagyott figyelmen kívül, miközben évi kétmilliárd dolláros fekete olajbevételének nagy részét tömegpusztító arzenáljának fejlesztésére fordította. "Lehetetlen, hogy ez az ember (Szaddám), különösen ebben a régióban, úgy vethesse be pusztító arzenálját, hogy annak következményei ne érnék el az egész világot" – figyelmeztetett Blair. A veszély már ma reális, és napról napra csak no annak a kockázata, hogy Huszein túljut azon a "veszélyzónán", amikor fegyverei még nincsenek bevetheto állapotban. Tony Blair szerint nem szabad megvárni ezt a pillanatot, ugyanakkor világossá tette: a nyugati hatalmaknak nincs vitájuk az iraki néppel, amely Szaddám Huszein alól felszabadulva Irakot 

"a jóra törekvo erok részévé teheti a Közel-Keleten".

Arra az önmagának feltett kérdésre, hogy miért pont Huszeint tekinti a legfobb fenyegetésnek, Blair két dolgot emelt ki, ami az iraki diktátort megkülönbözteti más antidemokratikus vezetoktol. Egymillió ember halt meg az általa kezdeményezett Irán elleni háborúban, és ezrek pusztultak el, amikor saját országának lakosai ellen vetett be vegyi fegyvereket. "Senki nem mondhatja, hogy egy ellenfeleivel szemben semmilyen kínzástól vissza nem retteno, szadista diktátort hagyni kellene tovább halmozni tömegpusztító fegyvereit. (…) Amit közzétettünk, nem amerikai vagy brit propaganda. Az iraki fenyegetés valóságos és küszöbönálló" – mondta Blair, aki szerint "ebben a drámában még sok felvonás áll elottünk".


A Blair-dosszié fobb pontjai

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!