hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kifulladtak Laden üldözői

2002. 09. 07.
Amióta az afganisztáni hadjárat megkezdődött, az amerikai különleges egységek legképzettebb alakulatai azon fáradoznak, hogy kézre kerítsék az al-Kaida terrorszervezet vezetőit, elsősorban természetesen Oszama bin Ladent, a fővezért. A vadászat azonban mindeddig nem vezetett kimutatható eredményre. A különleges egységek parancsnokai már torkig vannak a végeláthatatlan megbízatással, és szeretnék, ha csapataik más feladatokat kapnának. 

A különleges egységek közös parancsnokságának magas rangú tisztjei arra a következtetésre jutottak, hogy bin Laden minden valószínűség szerint áldozatául esett a Tora Bora körzetben lévő barlangok elleni decemberi bombatámadásoknak. A különleges egységek parancsnokai azonban nem rendelkeztek bin Laden halálát egyértelműen alátámasztó bizonyítékokkal. Kénytelenek voltak tehát elismerni, hogy megfontolásaik nagyrészt csak abból adódtak, hogy bizonyíthatóan senki sem látta, és lehallgatott rádióadások sem adtak semmi hírt róla. Hivatalos körök szerint tehát bin Laden továbbra is életben van. 

Az al-Kaida vezér sorsáról szóló elemzések csak elmélyítették a vitákat arról, hogyan lehet a legeredményesebben alkalmazni a fegyveres erők szigorúan titkos jelleg? terrorizmus elleni alakulatait. Donald H. Rumsfeld védelmi miniszter jelenleg azon munkálkodik, hogy a különleges egységeknek a terroristák foglyul ejtésére vagy megsemmisítésére irányuló tevékenységét kiterjessze Afganisztán határain túlra. 

A legképzettebb terrorizmusellenes alakulatok tagjainak toborzása és kiképzése éveket vesz igénybe. Létszámuk persze nem növekedett olyan gyorsan, mint azoknak a feladatoknak mennyisége, amelyeknek elvégzésére esetleg rövidesen parancsot kapnak. Ha Bush elnök úgy határoz, hogy támadást intéz Irak ellen, akkor ezek az alakulatok megbízatást kapnak különleges küldetésük elvégzésére, amely nem más, mint a tömegpusztító fegyverek elterjedésének megakadályozása, azaz Irak vegyi, biológiai és nukleáris fegyvereinek, valamint ezek hordozórakétáinak felderítése és megsemmisítése. 

Tommy R. Franks tábornok, az afganisztáni hadműveletek amerikai parancsnoka a közelmúltban kijelentette: nem látott "meggyőző bizonyítékot" arra nézve, hogy bin Laden meghalt volna. Amíg nincs holttest, addig nem bizonyítható a halál. Egyelőre mind a katonai, mind a polgári végrehajtó szervek bizonytalanok bin Laden sorsát illetően. Nézetük szerint, ha halott lenne, akkor a többi al-Kaida vezető, illetve bin Laden családtagjai másként viselkednének. Magának Rumsfeld védelmi miniszternek sincs fogalma, hogy az al-Kaida vezér él-e, hal-e. A különleges egységeket persze csalódással tölti el, hogy mindeddig semmi eredményt nem tudtak felmutatni ez ügyben – talán emiatt szeretnének már nagyobb sikerrel kecsegtető vadászmezőkre lépni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!