hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Titkos küldetésre indulnak
Háború az al-Kaida ellen

2002. 08. 18.
A Pentagonból származó és feltehetően hírszerző források szerint Donald H. Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azt tervezi, hogy kiszélesíti az amerikai fegyveres erők különleges osztagainak feladatkörét a terrorizmus ellen folyó világméretű harc keretein belül, és szétküldi őket minden irányba, hogy al-Kaida vezetőket fogjanak el, illetve öljenek meg, messze távol az afganisztáni csataterektől. 



Donald Rumsfeld. Szabad kezet adott Fotó: Reuters

A miniszter és magas rangú katonai tanácsadói által megvitatás alatt álló javaslatok ahhoz vezethetnek, hogy a különleges alakulatok aktívan bekapcsolódnának hosszú távú titkos tevékenységekbe olyan országokban, ahol az Egyesült Államok nem folytat nyílt háborút, és ahol a helyi kormányzatok bizonyos esetekben nem tudnak a jelenlétükről. A Pentagon vezetői szerint a katonai gépezet bevonásának kiszélesítése az ilyenfajta földalatti tevékenységekbe igazolható lenne, ha úgy határoznák meg, mint "a csatatér előkészítésének műveleteit" a határokat nem ismerő terrorizmus ellen folytatott kampányban. 

Egyes vezetők aggodalmuknak adtak hangot a szóban forgó javaslatok miatt, azzal érvelve, hogy jóváhagyásuk esetén a katonaság olyan titkos tevékenységekbe keveredne, amelyeket eddig hagyományosan a Központi Hírszerző Szolgálat (CIA) folytatott, mégpedig szigorúan ellenőrzött jogi feltételek mellett. Az utóbbiakat pedig az elnök határozza meg titkos "értesülések" alapján, majd ezt követően a kongresszus szoros felügyelete alá kerülnek. Vita tárgyát képezi az is, hogy amennyiben a különleges osztagok azt a feladatot kapják, hogy elfogjanak, illetve megöljenek egyes al-Kaida vezetőket, akkor ez összeütközésbe kerül a gyilkos merényleteket tiltó törvényerej? rendelettel. Rumsfeld egyes belső tanácsadói azonban úgy gondolják: nem szükséges jogi alap ahhoz, hogy különleges alakulatot küldjenek bármely országba az al-Kaida vezetőinek üldözésére, elfogására, vagy megölésére – különösen azóta, hogy a terrorszervezet 2001. szeptember 11-én megtámadta az Egyesült Államokat. "Háborút viselünk az al-Kaida ellen. Amennyiben az ellenség harcot folytat ellenünk, nekünk is jogunk van katonai erőt alkalmazni és hadi tevékenységet folytatni ellene" – mondta egyikük.

Egyelőre még semmiféle hivatalos tervet nem terjesztettek Rumsfeld védelmi miniszter elé, és a javaslatok még távolról sem öltöttek olyan formát, amelyek jóváhagyás végett Bush elnök asztalára kerülhetnének. Hírek szerint Rumsfeldet csalódással tölti el, hogy az Afganisztánban és környékén folyó katonai műveletek elérték már ugyan csúcspontjukat, mégsem voltak képesek megsemmisíteni az al-Kaidát. A közelmúltban a Pentagon titkos parancsban utasította a rendkívüli alakulatok parancsnokságát: gondoljanak ki új elképzeléseket arra vonatkozóan, miként lehetne az utánpótlás megszakítása, illetve az ellenség megsemmisítése céljából élenjáró, terrorizmusellenes csoportokat bevetni. A parancs világossá tette: megfontolás tárgyát képeznék az anyagi alapok és a személyzeti állomány növelését, illetve újabb berendezések beszerzését célzó javaslatok is. Természetesen ez csak abban az esetben lehetséges, ha az elnök és Rumsfeld miniszter engedélyezné, hogy a különleges osztagok az afganisztáni hadszíntértől távol is vezető szerepet kaphassanak a terroristavezetők ellen intézett támadásokban. A Pentagonon kívüli vezetők úgy látják: Rumsfeld ki akarja terjeszteni a különleges alakulatok tevékenységének határát, és szeretné bevonni őket a politikai hírszerzésbe, valamint az ahhoz tartozó titkos tevékenységekbe, amelyeket eddig hagyományosan a CIA tisztjei végeztek. George J. Tenet, a CIA igazgatója értesülések szerint nem ellenzi az említett indítványt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!