hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lágy pakisztáni kafir
Ami megfekszi a muszlimok gyomrát

2002. 07. 21.
Pakisztánban a Daniel Pearl amerikai újságíró meggyilkolásával vádolt négy ember közül egyet halálra, három másikat pedig életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a napokban. Az angliai születés? Ahmed Omar Szaed sejk, akit a bíróság halálra ítélt, bosszút esküdött, és iszlám felkelésre szólított fel. Időközben huszonheten meghaltak Dzsammu külvárosában, amikor iszlám terroristák lövöldöztek és gránátokat hajigáltak a fegyvertelen lakosság közé. 



Pakisztáni rendőrök a hyderabadi börtönben. Im memoriam Daniel Pearl Fotó: Reuters

"Meglátom majd, hogy aki meg akar ölni, annak sikerül-e megölnie, vagy ő maga hal meg előttem – üzente ügyvédjén keresztül Szaed. – Ez egy döntő háború az iszlám és a kafir (nem muszlim) között, amelyben mindenki saját maga dönti el, hogy melyik oldalra áll."

Szaedet azzal vádolják, hogy ő volt az eszmei szerzője a Wall Street Journal riportere, Daniel Pearl foglyul ejtésének és meggyilkolásának.

Mivel az ítéletet egy különleges antiterrorista bíróság hozta, azt a pakisztáni felsőbb bíróságokon még megtámadhatják. A bíróság döntése ingatag lábakon áll, mivel három olyan tanút meg sem hallgattak, akik állítólag jelen voltak Pearl meggyilkolásakor. Az ítélet – bizonytalansága ellenére – tovább mélyíti az Egyesült Államok és szövetségese, Musarraf elnök személye iránti elutasítást, akinek politizálása ingatag, és félmeg-oldások jellemzik. Musarraf az év elején bejelentette, hogy radikálisan fellép a Pakisztánban fellelhető iszlám szélsőséges csoportokkal szemben. A nagy csinnadrattával elfogott ezerötszáz gyanúsított többségét azonban később csendben szabadon engedték. Musarraf már több ízben engedett India és a Bush-kormányzat nyomásának, ígéretet téve arra, hogy megakadályozza a pakisztáni fegyveresek Kasmírba történő bevonulását. India szerint azonban ezek az ígéretek nem váltak valóra.

Musarraf engedte, hogy az amerikai katonák, rendőrök és titkos ügynökök együttműködjenek a pakisztáni biztonsági erőkkel az al-Kaida terrorszervezet felszámolása érdekében, a közös munka azonban sok esetben lassú volt, s a terroristáknak sikerült hálózatuk nagy részét Afganisztánból Pakisztánba csempészniük.

Musarraf nem tudta megakadályozni azt a május 14-ei fegyveres támadást sem, amelyben iszlám szélsőségesek harmincnégy személyt öltek meg. Az akkori merénylet miatt India a Pakisztán elleni háború szélére sodródott, mivel felelősnek tartja a szélsőségesek átengedéséért. 

A napokban újabb iszlám terrortámadásra került sor Pakisztánban, ezúttal Kasmír déli fővárosa, Dzsammu kunyhókból álló külvárosában. Huszonhét halottja és több tucat sebesültje volt annak a támadásnak, amelynek során szádhunak – hindu szerzetesnek – öltözött öt támadó vaktában lövöldözött és gránátokat hajigált a kunyhókra, illetve a hindu templomok körül gyülekező polgárokra. Az áldozatok között egy gyermek és tizenkét nő van. A helyszínre érkező rendőrök és a támadók között összecsapások robbantak ki. Az indiai hadsereg széles kör? nyomozást indított a tettesek után.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!