hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Visszaüthet a svédcsavar
A stockholmi parlament indexre tette a Bibliát

2002. 06. 09.
A svéd parlament hosszú vita után, alig kétharmados többséggel megszavazta az első olvasatban a kisebbségek elleni uszításról szóló alkotmánymódosító javaslatot, amelynek értelmében a jövőben a védelem az eltérő szexuális beállítottságúakra is kiterjed. 



Stockholmi naplemente. Megcsúfolt reformáció Fotó: Reuters

A jelenlegi svéd alkotmány megtiltja az egyén ellen irányuló gyűlöletkeltést fajra, bőrszínre, nemzeti, etnikai és vallási hovatartozásra való tekintet nélkül. A most zöld utat kapott javaslat az alkotmány e részét a szexuális beállítottsággal kívánja kiegészíteni. Mivel alkotmánymódosításról van szó, az őszi választások után a győztes kormány újra kénytelen lesz szavazásra bocsátani a törvényjavaslatot, mielőtt az hatályba léphet. Egy újabb kétharmados többség esetén nemcsak az erőszak, gyűlöletkeltés, illetve becsületsértés minősül majd büntetendő cselekménynek Svédországban, hanem a homo- vagy biszexuálisokra irányuló "sértő és tiszteletlen" megnyilvánulás is. Az Országos Szövetség a Nemek Egyenjogúságáért nev? szervezet (RFSL) szóvivője, Sören Andersson kijelentette: céljuk egy olyan törvénymódosítás beiktatása, amelynek értelmében rendőrségi feljelentést lehet majd tenni azok ellen a vallási vezetők ellen, akik azt hangoztatják, hogy a homoszexualitás összeegyeztethetetlen a vallással, vagy a homoszexualitás elleni idézeteket olvasnak fel a Bibliából, illetve egyéb vallási iratokból. Javaslatuk szerint a törvénysértőket akár négy év börtönbüntetéssel is lehetne majd sújtani. Tasso Stafilidis, a homoszexualitását nyíltan vállaló munkáspárti politikus felhívta a figyelmet, hogy az új definíció szerint uszításnak minősül majd az is, ha valaki bűnnek titulálja a homoszexualitást. 

Carola, a közismert svéd énekesnő a közelmúltban kénytelen volt nyilvánosan bocsánatot kérni egy nyilatkozatáért, amelyben elmondta, hogy homoszexuálisoknak lehetősége nyílhat imán keresztül arra, hogy hetero-szexuálisokká váljanak. Ez nehezen minősíthető uszításnak, de talán "tiszteletlen" – írja a Svenska Dagbladet, a legnagyobb jobboldali napilap. 

Barbro Hietala Nordlund szociáldemokrata politikus félreértelmezettnek és túlhangsúlyozottnak tekinti a vallásszabadságot. Írásában (kisebb-nagyobb hiányosságokkal) idézi az Európai Konvent gondolati, lelkiismereti és vallásszabadságról szóló részét, miszerint a vallásszabadság "mindössze" a vallásváltoztatás szabadságát, az istentiszteleteken, vallásos oktatáson és szokásokon keresztüli szabad vallásgyakorlatot foglalja magába, mindez viszont alárendelt a közbiztonság, közrend, egészség és közerkölcs védelmének, valamint mások emberi jogai és szabadsága tiszteletben tartásának. Példának azt az érvényben lévő svéd törvényt hozza fel, miszerint egy szülő nem alkalmazhat testi fenyítést gyermekével szemben akkor sem, ha ezt a Biblia engedélyezi számára. 

Hamarosan újabb szavazásra kerül sor a svéd parlamentben, ezúttal a homoszexuálisok gyermek-örökbefogadási jogáról. Ha a parlament igennel szavaz – amire előzetes felmérések szerint van esély, mivel ugyanazok a pártok támogatják a homoadaptációt, mint a jelen alkotmánymódosításra vonatkozó javaslatot –, akkor Svédország lesz az első a világ országai között, ahol homoszexuálisok gyermeket fogadhatnak örökbe. 

A homoszexuálisok elleni uszítás korlátozására először Dániában, Norvégiában és Izlandon vezettek be törvényt. Az Európai Unió Alapvető Emberi Jogok cím? okmánya a nem, faj, bőrszín, etnikum, szociális származás, genetikai sajátosság, nyelv, vallás vagy hit, politikai vagy egyéb vélemény, nemzeti kisebbséghez való tartozás, tulajdon, születés, rokkantság, kor vagy szexuális beállítottság kategóriáiban tilt meg mindennem? diszkriminációt. Az unió utasítást adott tagállamainak, hogy nemzeti törvényeikben az alapokmánynak megfelelően minden egyént azonos bánásmódban részesítsenek. A svéd parlament az alkotmányából hiányzó kategóriák közül kettőt – a rokkantságot és a szexuális beállítottságot – látta érdemesnek arra, hogy magáévá tegye.

A svéd rendőrség több, homoszexuálisok ellen elkövetett erőszakos cselekményről tudósított az évek során. Az RFSL elsősorban a szélsőjobbot és a teljes evangéliumi felekezeteket teszi felelőssé a homoszexuálisok elleni uszításért. A Dagens Nyheter cím? lap morális felelősségnek tartja a homoszexuálisok védelmének alkotmányba iktatását, ugyanakkor említésre méltó, hogy Svédországban nem vonatkozik külön alkotmányos védelem sem a zsidóságra, sem más kisebbségi csoportra. A Världen Idag nev? hetilap tudósítása szerint arra is van példa Svédországban, hogy zsidó gyerekek rendőri kísérettel kénytelenek iskolába menni. "A keresztények elleni uszítás kérdése fel sem merül ebben a társadalmi vitában, pedig konstatálni kellene, hogy ilyen is létezik" – írja a Världen Idag.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!