hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új minisztérium védi majd Amerikát
1940 óta a legnagyobb változás

2002. 06. 23.
Bush elnök június 6-án beszédet intézett az amerikai néphez, amelyben kifejtette, hogy mintegy száz amerikai kormányhivatal tartozik felelősséggel az ország biztonságáért, de mivel egyiknek sem ez a fő feladata, így számadási kötelezettsége sincs. Javasolta egy Belbiztonsági Minisztérium létrehozását is, amely egyesítene olyan elsődleges fontosságú szerveket, mint a parti, illetve határőrség, a vám-, a bevándorlási, a közlekedésbiztonsági, valamint a szükséghelyzet-kezelő hivatal. "Ennek a minisztériumnak a dolgozói azzal a tudattal jönnek majd be a munkahelyükre minden reggel, hogy legfontosabb feladatuk polgártársaik védelme" – mondotta. 

Az új minisztériumnak négy fontos megbízatása lenne: a határok ellenőrzése, vagyis a terroristák és a robbanóanyagok bekerülésének megakadályozása; az állami és helyi hatóságok felkészítése a vészhelyzetekre; új technológiák kifejlesztése a vegyi-, biológiai, illetve atomfegyverek felderítésére és természetesen támadás esetén az ellenük való védekezésre; továbbá a hírszerzési és rendőrségi értesülések, illetve jelentések elemzése és értékelése. Az új szerv bevonná a munkájába a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), a Szövetségi Nyomozó Hivatalt (FBI) és a Nemzetbiztonsági Ügynökséget (NSA). Ez utóbbi szervek együttműködése ugyanis eléggé sok kívánnivalót hagyott maga után, különösen a szeptember 11-ét megelőző időszakban. "Amit én javaslok ma este, az a szövetségi kormány legszélesebb kör? átszervezése az 1940-es évek óta" – fogalmazott az amerikai államfő. 

Új minisztériumot természetesen kizárólag a törvényhozás hozhat létre, az elnök csak javaslatot tehet. Érdekes módon, a Kongresszus mindkét háza helyesli az indítványt, azzal a feltétellel, hogy saját bélyegét is rányomja a leendő kormányhivatalra. Sokan aggodalmukat fogalmazták meg amiatt, hogy a Bush-terv nem segíti elő a zökkenőmentes együttműködést a CIA és az FBI között. Joseph I. Lieberman, Connecticut állam demokrata szenátora amiatt nyugtalankodott, hogy a kormány elgondolása nem más, mint az új minisztériumon belül egy hírszerzési elosztó szerv megteremtése az értesülések elemzése céljából. "Valamennyiünknek fel kell tennünk a kérdést, hogy elegendő-e ez" – mondta, majd hozzáfűzte: jövőre azt fogja javasolni, hogy az FBI, vagy legalábbis egy része olvadjon bele az új szövetségi hivatalba. Mindkét párt törvényhozói támogatják az elnöki javaslatot, amely végső soron egy hozzávetőlegesen százhetvenezer főt foglalkoztató nemzetbiztonsági szervet adna az országnak. Mind a képviselőház, mind a szenátus vezetői találkoztak az államfővel, és pártállásra való tekintet nélkül úgy nyilatkoztak, hogy a múlt évi terrortámadás évfordulójára mindkét házban keresztülviszik az indítvány jóváhagyását. Egyesek figyelmeztettek, hogy az átszervezéstől nem várható tökéletes eredmény. A tervet támogató William M. Thornberry, texasi republikánus képviselő kijelentette: "Nincs olyan javaslat, amely mindent megoldana." 

Az új minisztérium vezetését minden valószínűség szerint Tom Ridge belbiztonsági tanácsadóra bíznák, akit az elnök októberben nevezett ki erre a posztra. Lehetséges azonban, hogy ő személyes okokból, mégpedig a munkájáról elhangzott kedvezőtlen értékelések miatt esetleg nem vállalja a megbízatást. Sok más név között felmerült Rudolph W. Giuliani, volt New York-i polgármester neve is, akit nemcsak a "Nagy Alma" lakói zártak szívükbe a szeptember 11-ei terrorcselekményeket követően, de nemzetközi hírnévre is szert tett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!