hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ártatlanok krónikája

2002. 06. 30.
Az ötéves Gal Eizenman alig néhány órával halála előtt még vidáman táncolt a nagyanyjával az óvodai évzáró mulatságon. A göndör hajú, szőke kislányt és ötvenkilenc éves nagyanyját egy buszmegállóban érte a halál, hazafelé tartva. A múlt hét szerdai merényletben egy észak-jeruzsálemi buszmegállóban várakozó utasokat robbantott fel a merénylő a vállára erősített táskába rejtett bombával. Hét izraeli, köztük Gal és nagyanyja, Noah Alon vesztette életét a robbanásban, amelyben további mintegy ötven személy megsebesült. Gal édesanyja és másfél éves öccse is közöttük volt. 

"A család két legenergikusabb tagja… anyám és az unokahúgom egy pillanat alatt lettek semmivé" – emlékezett az áldozatokra Alon másik lánya. 

A munkából hazafelé tartókkal zsúfolt buszmegállóban a bomba olyan erővel robbant, hogy a délutáni mulatságról készült videofelvételre volt szükség, hogy ruházatuk alapján azonosítani tudják a darabokra szaggatott áldozatokat. A család az ofrai óvodából golyóálló buszban utazott egészen addig az észak-jeruzsálemi kereszteződésig, ahol a hazafelé tartó buszra kellett volna átszállniuk. A merénylő éppen akkor robbantotta fel magát, amikor a család átment a megállóhoz vezető úton. 

Két másik kisgyermek, a hétéves Suval Semes és hároméves húga, Sagal nem sokkal szüleik halála után, egy kedden történt merénylet során elvesztették nagyapjukat is, aki örökbe fogadta őket. A szülőkkel három hónappal korábban szintén egy merénylet végzett, amikor az ikreket váró édesanya férje társaságában éppen elhagyta egy szülészeti klinika épületét. A kislányokat nagynénjük vette magához. 

A Nablusz melletti Itamarban egy család négy tagját, anyát és három gyermekét ölte meg egy terrorista, akinek sikerült belopóznia a településre. A támadó, aki a múlt hét szerdán este kilenc körül érkezett, tüzet nyitott a település lakóira, és bevette magát az egyik házba, ahonnan tovább lövöldözött a civilekre és a katonákra. 

A nyolcgyermekes anyát és két gyermekét a terrorista lőtte le, a harmadik gyerek bennrekedt az égő házban, miután megindult a támadás a terrorista elfogására. A család két másik gyermeke, egy tízéves fiú és egy tizenhárom éves lány megsebesült a harcok során. A több órán át tartó tűzharcban két rendőr is megsérült. Végül az izraeli hadsereg különleges alakulata hatolt be a házba, és kiszabadította a sebesülteket, akiket kórházba szállítottak. A terrorista az ablakon kiugorva próbált elmenekülni a tűzharc során kigyulladt házból, de néhány lövésváltás után az izraeli katonák lelőtték. A múlt heti támadás helyszíne közel van ahhoz a jesivához, ahol május 29-én egy belopózott terrorista három tizenéves diákot megölt, és további kettőt megsebesített. Egy héttel az itamari támadás után az izraeli biztonsági erők letartóztatták Mahmoud Issát, a Nemzeti Front Palesztina Felszabadításáért nev? szervezet tagját, akit azzal gyanúsítanak, hogy többek között köze volt a netanjai piacon elkövetett merénylethez és az itamari támadáshoz is. Issát átadták a rendőrségnek kihallgatásra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!