hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Meddig még?
Újabb és újabb merényletek Izraelben

2002. 05. 26.
Dick Cheney amerikai alelnök a napokban arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államokat súlyos terrorcselekmények fenyegetik, már csak a támadás időpontja kérdéses. Az alelnök szerint "valós lehetőség", hogy az Egyesült Államok és más nyitott társadalmak öngyilkos merénylők céltábláivá váljanak olyanképpen, mint ahogy Netanjában, Siófok testvérvárosában a múlt vasárnap történt. (Lapzárta utáni hír szerint teljesen leégett a párizsi izraeli nagykövetség épülete. Az okokat még vizsgálják.)



Ariel Saron egy haditengerészeti bázison. Tengeri védőpajzs Fotó: Reuters

Mint ismeretes, az elmúlt vasárnap egy izraeli katonai egyenruhába öltözött palesztin a netanjai piacon, emberek sűrűjében robbantotta fel a testére erősített pokolgépet. A fegyvertelen polgári lakosságot célba vevő merényletnek három halálos áldozata és ötvenkilenc sebesültje volt. Egyikük a netanjai Park Hotel konyhafőnöke, aki különleges szerencséjének köszönhette, hogy túlélte a széder esti merényletet. Ezúttal azonban a sors elpártolt tőle. 

Az álcázásként használt izraeli egyenruha a gyanú felkeltése nélkül lehetővé tette a terrorista számára, hogy bejuthasson a tengerparti városba, annak ellenére, hogy a biztonsági erők – az előzetes figyelmeztetések hatására – a legmagasabb terroristaellenes készültségben álltak. Az elkövető a mindössze 12 kilométerre fekvő Tulkarem városából jöhetett. A tömeggyilkos akcióért a Hamasz és a Népi Front Palesztina Felszabadításáért vállalta a felelősséget. 

A gyanú ez utóbbira terelődött. Vezérük, Ahmed Saadat annak ellenére, hogy angol és amerikai biztonsági szakemberek őrzik a Palesztin Hatóság (PH) jerikói börtönében, megszervezhette az akciót, hiszen látogatókat fogadhatott, akiknek utasításokat adhatott a gyilkos akció végrehajtására.

Hasonló merényletet hiúsított meg Simson Arbell tábornok az Afula melletti Taa-nachim kereszteződésben. Gyanús arab fiatalembert látott, aki – megérzése szerint – célpontot keresett, ahol felrobbanthatná magát. A tábornok gyors riasztására a határrendőrség helyszínre érkező alakulatai azonosításra szólították fel a férfit, aki felrobbantotta a testére erősített szerkezetet, így a tömegkatasztrófa elmaradt. A Védőpajzs-hadműveletek befejezését követően az izraeli biztonsági erők összesen huszonkét öngyilkos merényletet előztek meg hírszerzési adatokon alapuló megelőző katonai akciókkal. A merényletek kivétel nélkül a kizárólag palesztin fennhatóság alatt álló területekről indulnak ki. Így valahányszor – különféle csatornákon – hírek érkeznek várható terrorcselekményekről, a biztonsági erők belépnek a PH területére, és megelőző akciót hajtanak végre a veszély elhárítására. Bár Jasszer Arafat ígéretet tett rá, hogy a terrorcselekményeket megakadályozza, azok számának drasztikus csökkenése elsősorban a Védőpajzs és a megelőző katonai akciók eredménye. Így sikerült megakadályozni, hogy palesztin terroristák – az amerikai Ikertornyok mintájára – felrobbantsák a Tel Aviv-i ötven emelet magasságú azrieli ikertornyokat, Izrael legmagasabb építményét. A tervet három héttel ezelőtt hiúsították meg az izraeliek, egy Kalkilyában tartott razzia során. Az elfogott terroristák bevallották, hogy a terv szerint egy egy tonna robbanóanyaggal megrakott teherautó – a New York-i 1993-as merénylethez hasonlóan – az alagsori parkolóban robbantotta volna fel a kettős épületet. A palesztin terrorszervezetek hét izraeli tengerparti városban és Jeruzsálemben terveztek egyidej? robbantásokat, hogy alapjaiban rendítsék meg Izrael Államot. Ennek részben sikerült csak elejét venni. Május 7-én a palesztinoknak sikerült felrobbantani a Rison Lecion-i játéktermet, ahol tizenöten meghaltak.

Jasszer Arafat – amerikai nyomásra – elítélte az állítása szerint a palesztin ügynek ártó merényleteket, és utasítást adott azok megakadályozására. Kétségkívül történtek lépések, letartóztatások, fegyverelkobzások, lopott autókat semmisítettek meg, ám Izrael megelőző csapásai nélkül a terror ismét felfelé ívelőben lenne. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Richard Boucher elismerte Arafat korlátozott igyekezetét, de értésére adta, hogy többet várnak tőle. 

Az Egyesült Államokat fenyegető terrorveszélyről szólt Bob Graham floridai szenátor, felvetve annak lehetőségét, hogy az iszlám terrorszervezetek tömegpusztító vegyi és biológiai fegyverek birtokába jutva követnek el terrorcselekményt az Egyesült Államok ellen. Az elmúlt héten magas rangú izraeli delegáció érkezett titokban Washingtonba annak reményében, hogy elmélyítsék a terror elleni együttműködést. A találkozón szó esett az amerikai bázisú, Izrael-ellenes terrorcsoportokat finanszírozó iszlám alapítványokról (tavaly decemberben a Bush-adminisztráció befagyasztotta a vagyonát a texasi Szentföld Jótékonysági és Fejlesztési Alapítványnak, amely bírósági eljárást kezdeményezett a kormányzat döntése ellen). 

Az Egyesült Államok – a terrorfenyegetés közepette – közzétette A globális terror formái cím? jelentést, az elmúlt év terrorkrónikájának katalógusát. Izrael bírálta az amerikai vezetést, amely a jelentésben – teljesen alaptalanul – azt állítja, hogy nincs bizonyíték a palesztin vezetés közvetlen felelősségére a terrorban. A Védőpajzs-hadműveletben megszerzett dokumentumok Jasszer Arafat és vezetése közvetlen felelősségét bizonyítja. Boucher szóvivő azzal védekezett, hogy a jelentés a 2001 júniusa és decembere közötti időszakot öleli fel, és még nem vehette figyelembe a hadművelet során szerzett bizonyítékokat. A magyarázat azonban sokkal inkább abban van, hogy a Bush-kormányzat még mindig reménykedik, hogy az iraki hadműveletek megkezdése előtt, a Palesztin Hatóság megreformálásával sikerül békésen rendezni az izraeli–palesztin konfliktust.


Bush sohasem tisztelte Arafatot

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!