hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világraszóló választási forduló

2002. 04. 14.
A nemzetközi sajtó a magyar parlamenti választásokról szólva általában a magas részvételi arányt és a MIÉP kudarcát említi. Az elemzők felhívják arra is a figyelmet, hogy a MIÉP parlamentből való kiszorulásával egy nagy kerékkötőtől szabadult meg az ország az uniós csatlakozás felé vezető úton, ugyanakkor a szélsőjobboldali párt által képviselt szellemiség nem szorult ki teljesen a közéletből.

A Financial Times szerint a jelenlegi kormánypártot zavarba hozta a váratlan kudarc, az MSZP pedig számíthat az abszolút többségre a parlamentben. A lapnak nyilatkozó Kuncze Gábor nem volt hajlandó elárulni, hogy koalícióra lépne-e pártja a szocialistákkal. A Financial Times szerint az előző koalíció sokat ártott a szabad demokraták népszerűségének. A Die Presse cím? osztrák konzervatív lap hangsúlyozza: Orbán Viktor arra számított, hogy a középtől jobbra elhelyezkedő választók nagy részének szavazataival megszerezheti az abszolút többséget. A másik titkos számítása sem jött be: nem alakíthat koalíciót a szélsőjobboldali MIÉP-pel. A Die Presse szerint Csurka nagymagyar, antiszemita, idegengyűlölő hangjai mozgósították a baloldali és liberális tábort Magyarországon. Mindebből az osztrák lap azt a következtetést vonja le, hogy Orbán hatalomtól elkényeztetett fiatal demokratái számára a nagyon erős ellenzék szerepe marad. 

A Wall Street Journal rámutat: a Fidesz azzal veszített fontos voksokat, hogy a MIÉP-től igyekezett elvonni a szavazatokat. Az amerikai lap szerint az Európai Unió kormánykritikái is a szocialisták segítségére voltak, valamint a piaci résztvevők is csalódtak a jelenlegi kormányban. Ugyanakkor a lap emlékeztet arra is, hogy az előző választás idején a Fidesz jóval nagyobb hátrányt tudott lefaragni a második fordulóra. Az amerikai üzleti lap szerint az MSZP-nek sikerült felelősségteljes és pragmatikus párt képét keltenie, és valószínűleg készek lesznek nagyobb rugalmasságot tanúsítani a EU-val szemben munkaerő-piaci ügyekben.

A mértékadó londoni The Times hangoztatta: az MSZP győzelme jelzi, hogy Közép-Európában a választókat egyre nagyobb aggodalommal tölti el a szegények és gazdagok közötti szakadék, ami csak szélesedhet az EU-csatlakozással. A lap szerint a baloldali pártok a térségben az uniós csatlakozás politikai védelmezőinek számítanak, ezért söpörték félre a szélsőjobboldali MIÉP-et, amely Orbánt hatalomra segíthette volna.

A Frankfurter Rundschau aláhúzta: a többség elutasította, hogy Orbán háttérbe szorította a parlamentet, politikai barátaival összefogva klientúráját állami megrendelésekhez juttatta. Az ugyancsak német Die Welt azt emelte ki, hogy a szavazók meglepetésszer? győzelmet arattak a közvélemény-kutató intézetek fölött. 

A liberális Süddeutsche Zeitung szerint a magyarok rájöttek, hogy a jelenlegi kormány jótékonysági intézkedéseinek alapját nem Orbán teremtette meg, hanem éppen Medgyessy volt az, aki az előző kormány tagjaként véghez vitte az állami költségvetés reformját, ami nagy lendületet adott az országnak. 

A Der Standard cím? liberális osztrák lap szerint a szélsőjobboldali veszély nem szűnt meg: a politikát és a médiát áthatotta az a szellem, amely jelentéktelen színben láttatja, veszélytelennek tekinti, sőt jóváhagyólag tűri a radikális jobboldal módszereit. Ezeket az erőket nehéz lesz visszaszorítani, mivel a közép-európai ideológiai látképhez alapvetően hozzátartoznak – írja az osztrák lap. 

Az orosz lapok közül a Rosszijszkaja Gazeta a magyar–orosz kapcsolatok minőségi változását várja a választások kapcsán. Az Izvesztyija szerint a nacionalizmus képezi a közös platformot Orbán Viktor és Csurka István között. A orosz lap idézi Csurkát is, aki szerint "ha győzünk a választásokon, az egész ország a tősgyökeres népesség kezébe fog kerülni. Ma Magyarország nem teljesen a magyaroké". Az Izvesztyija arról is írt, hogy Orbán kijelentései nem kevéssé borzolták fel a szomszédos országok vezetőinek kedélyeit. 

A francia liberális Liberation szerint a választók a szélsőjobboldali, nacionalista hangvétel? irányváltást büntették. 


A szomszédok bizakodnak

Általános optimizmussal fogadták a román lapok a magyarországi választások első fordulójának kimenetelét. Az eredmények ismertetése mellett a lapok többsége kitért a szocialista miniszterelnök kvalitásainak bemutatására. "Kopaszodó, elegáns, aki egy energikus és hatékony profi benyomását kelti" – írta összefoglalójában a Curentul. Az Adevarul szerint Medgyessy egy megnyerő és energikus személyiség, akiből hiányoznak az Orbán Viktort jellemző autoriter vonások. A román lapok többsége kiemelte – a román közvélemény számára fontos és szimpatikus tényt –, hogy a szocialista miniszterelnök folyékonyan beszél románul és franciául is. A lapok egyike sem felejtette el megjegyezni, hogy Csurka István – a román közvélemény által is szélsőségesen nacionalistának tartott – pártja kiesett a parlamentből. 

A Curentul szerdai számában már hoszszú távú következtetéseket vont le a szocialisták várható győzelme miatt. A cikk írója, Oana Dobre szerint Medgyessy győzelme megkönnyíti a román szocialisták által vezetett kormány európai uniós tárgyalásait, ugyanakkor stabilizálhatja a román kormány és az RMDSZ közötti együttműködést. A lap szerint ugyanis Medgyessy személye garancia mindkét oldal számára. A cikk kiemelte Markó Béla nyilatkozatát, amelyben az RMDSZ vezetője kifejtette, hogy jó kapcsolatokat ápolnak a szocialistákkal, és jól együtt tudnak majd működni egy MSZP–SZDSZ-kormánnyal. A Curentul szerint Medgyessy és a szocialisták győzelme visszaszorítja a Fidesz által támogatott Reform Tömörülést az RMDSZ-en belül, és hosszú időre megerősíti Markó Béla pozícióját a párton belül.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!