Kereső toggle

Kizárták Zimbabwét

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kizárta tagjai közül Zimbabwe államát egy évre a Brit Nemzetközösség, miután a szervezet megfigyelői kijelentették: az afrikai országban a választások "igazságtalanul és nem a szabadság légkörében" zajlottak le. Robert Mugabe elnököt és kormányát a megfigyelők azzal vádolják, hogy politikai hatalmukkal visszaélve az állam intézményeit arra használták fel, hogy hatalomban maradhassanak – jelentette a Reuters hírügynökség.Robert Mugabe újraválasztott elnök. Fegyverrel privatizálják a farmokat Fotó: Reuters

A márciusi választásokon a huszonkét éve hatalmon lévő Robert Mugabe került ki győztesen az ellenzéki Morgan Tsvangiraival folytatott versengésből. A Mozgalom a Demokratikus Változásért párt szószólója szerint "olyan illegitim kormány van hatalmon, amelyik ellopta a választásokat". A párt új, demokratikus választások megrendezését sürgeti.

"Súlyos csapást mértünk az imperialistákra – szögezte le ezzel szemben Mugabe elnök. – Anglia és fehér szövetségesei minden erejükkel azon fáradoztak, hogy a választásokat az ő pártfogoltjuk és ne én nyerjem meg… A legnagyobb nyertes országunk demokratikus rendszere."

A nemzetközi megfigyelők és több helybéli politikai szervezet szerint azonban a választások a félelem és megfélemlítés légkörében zajlottak le.

"A mezőgazdasági reformprogramnak gyorsabban és határozottabban kell előrehaladnia" – jelentette ki első beszédében Mugabe. Az 1992-ben elindított program keretében az ország szántóföldjeinek hetven százalékát, amely fehér farmerek tulajdonában van, újra felosztják. 2000-ben Mugabe népszavazással próbálta keresztülvinni azt a törvénytervezetet, amely kimondta volna, hogy a földterületek kárpótlási kötelezettség nélkül elfoglalhatók. Bár a népszavazás nem járt eredménnyel, helybéli fegyveresek több földbirtokost meggyilkoltak, és farmjaikat elfoglalták. A 3200 támadás eredményeként ezer földbirtok került új "tulajdonos" kezébe.

Félő, hogy a mezőgazdasági "reform" következtében az ország eddig is rossz állapotban lévő gazdasága még súlyosabb válságba kerül. Ez pedig, az országban tomboló AIDS-járvány következményeivel párosítva, könynyen a térség destabilizálódásához vezethet.

Dánia bejelentette, hogy zimbabwei nagykövetségét bezárja, és nem ad újabb fejlesztési támogatást az afrikai országnak. Ausztráliában nem ajánlják a Zimbabwéba való utazást, Svájcban pedig szintén szankciókat helyeztek kilátásba Zimbabwéval szemben.

Olvasson tovább: