hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kasszabotrány Kölnben

2002. 03. 16.
Még nem is olyan régen zárult le a CDU pártfinanszírozási botránya, most pedig a kölni szociáldemokraták pártkasszájában bukkantak tisztázatlan eredet? pénzösszegekre. Bár az SPD esetében az ügy inkább helyi jellegű, a párt soraiból többen mégis az őszi választás – eddig szerencsésnek ígérkező – kimenetelét féltik tőle. 



Branch Ott kölni SPD-vezető. Csodálkozik Fotó: Reuters

A kilencvenes években a Trienekens cég szemétégetőt kezdett építeni Kölnben. 1994 és 1998 között a helyi SPD adatai szerint 29 millió márka (14,8 millió euró) került adózás nélkül az egyik svájci bankba. A cég vezetője, Helmut Trienekens ebből magánadomány formájában 511 ezer márkát (261 ezer eurót) juttatott a kölni SPD-nek. Az összeget Norbert Rüther, az SPD helyi vezetője, tartománygyűlési képviselője és Manfred Biciste, a kölniek pénztárnoka vette át anélkül, hogy a párt kasszájában elkönyvelték volna. A héten mindketten lemondtak tisztségükről, és beismerték, hogy "törvénytelenül jártak el" az illegális adományok felvételekor. A Rajna menti óriásvállalkozó mindenesetre tagadta, hogy az adományokat kenőpénznek szánta volna. Mint elmondta, 1994 és 1999 között éppúgy támogatta az SPD-t, mint a CDU-t, az FDP-t és a zöldeket, az összegeket ő maga "szabályosan" el is könyvelte, s feltételezte, hogy a pártok is hasonlóan cselekszenek. 

A kölni SPD-nél az összegeket azonban 42 részre osztották, s azokról olyan személyeknek állítottak ki számlát, akik ugyan nem fizettek be adományt a párt javára, a kapott csekket azonban adó-visszatérítés igénybevételé-hez benyújtották a pénzügyi igazgatósághoz. 

A Trienekens hulladékeltakarító cég 25,1 százalékkal részesedett a város vezetéséhez közeli hulladékeltakarító és újrafelhasználó társaság (AGV) hasznából. Ulrich Eisermann, a társaság ügyvezetője és Sigfrid Michelfelder, az L&C Steinmüller cég hajdani menedzsere jelenleg vizsgálati fogságban van. A Steinmüller cég – melynek tanácsadója egyébként Karl Wienand, az SPD frakciójának korábbi ügyvezetője volt – építette a kölni szemétégetőt. Michel-felder az eddigi vizsgálatok során beismerte, hogy 14,5 millió eurót vitt Svájcba, Eisermann pedig állítólag 8 millió eurót nyert az ügyön. Mindeddig tisztázatlan azonban, mi lett a sorsa ezeknek a pénzeknek. Wienand azonban a Trienekens céget is segítette tanácsaival, s tevékenységéért Helmut Trienekens vallomása szerint néhány éve egy zürichi találkozás alkalmával 1,8 millió eurót kapott. Ma még ennek az összegnek sincs nyoma. 

A nyomozás során felfigyeltek az Ecoling AG nev? svájci cégre is, mely Németországban több szemétégető építésében vett részt. 

Rábukkantak továbbá egy másik titkos számlára is, melyen 1993-ig figyelhető meg pénzmozgás: 77 és 92 ezer euró közötti összeg gyűlt öszsze, melyet a frakció minden valószínűség szerint a várostól kapott. A számlát Klaus Hengel egykori SPD-s főpolgármester, később Norbert Rüther vezette. 

Az unió, az FDP és a zöldek Johannes Rau szövetségi elnöktől is magyarázatot várnak a vizsgálóbizottság előtt, az említett időszakban ugyanis a párt tartományfőnöke, azelőtt Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke volt. Christian Ströbele, az adományozási bizottság zöld képviselőtagja szerint Raunak "legalábbis írásba kellene adnia" kijelentését, hogy nem tudott az ügyről. Franz Münteferinget, az SPD főtitkárát, aki akkoriban szintén tartományfőnök volt Észak-Rajna-Vesztfáliában, tanúként idézték meg. 

A wuppertali államügyészség közben visszautasította a Die Welt megállapítását, miszerint összefüggés volna a helyi ingatlanüzlet botránya és az SPD-nek adott két nagy összeg? adomány között. Frank Hofmann, a parlamenti adományozási vizsgálóbizottság SPD-s képviselője közölte: a testület csütörtökön kezd foglalkozni az üggyel. "Bár az SPD megsértette a törvényeket – mondta Müntefering –, a CDU-val ellentétben mi nem hagyjuk annyiban." Ströbele a következő választási periódusban mindenesetre olyan állandóan működő parlamenti bizottság felállítását szeretné, amely a pártok adományait kísérné figyelemmel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!