hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem a Nyugat Karinthyja
Kisebbségüldöző osztrák tartomány: Karintia

2001. 12. 23.
Annak idején, amikor 2000 szeptemberében megszületett az EU által Ausztriába kiküldött három bölcs jelentése, az osztrák kormány ujjongott. Igaz ugyan, hogy a jelentés elmarasztalta az FPÖ-t, megdicsérte azonban Ausztriát a kisebbségi jogok tiszteletben tartásáért. 

A három bölcs Ausztriába érkezése előtt Jörg Haider karintiai tartományfőnök még azt is megígérte, hogy megtanulja a tartományában élő szlovén kisebbség nyelvét, illetve hogy felállíttatja a hiányzó kétnyelv? utcatáblákat. Amint azonban a bölcsek távoztak az országból, Haider egyszerre minden ígéretéről megfeledkezett. 

Nem véletlen, hogy Jörg Haider éppen Karintiában érte el legnagyobb politikai sikereit, hiszen ez az osztrák határvidék már több mint száz éve a nagynémet nacionalizmus, később a nácizmus melegágya volt. A nagynémet nacionalisták a mai napig is a "szláv veszedelemről" fantáziálnak, és gyűlöletet szítanak azok ellen az osztrák állampolgárok ellen, akik ragaszkodni mernek nemzetiségi nyelvükhöz, és akik annak idején, 1920-ban a délszláv királysághoz tartozás helyett a demokratikus Ausztriát választották. A második világháború alatt kitelepítették azokat, akik szlovéneknek vallották magukat, sokakat deportáltak vagy besoroztak a Wehrmachtba. 

A második köztársaságban a szlovének kisebbségi jogait biztosító államszerződés ellenére sem érvényesültek a szlovének jogai, 1972-ben pedig, amikor a kisebbségek jogairól szóló törvény értelmében Hans Sima akkori karintiai tartományfőnök a szlovének lakta területeken felállíttatta a kétnyelv? utcatáblákat, a nacionalisták éjszaka kitépték és összetörték azokat. 1976-ban az osztrák parlament megváltoztatta a törvényt, és elrendelte, hogy csak ott kell kitenni a kétnyelv? táblákat, ahol a lakosság több mint 25 százaléka a kisebbséghez tartozik. A szociáldemokrata Bruno Kreisky kancellár ekkor népszámlálást rendelt el, melyen szolidaritásból több bécsi vallotta magát szlovénnek, mint egész Karintia tartományban. 

Az osztrák alkotmánybíróság az 1976-ban elfogadott törvényt a közelmúltban alkotmányellenesnek minősítette, és elrendelte, hogy minden olyan településen, ahol a lakosság tíz százaléka a kisebbséghez tartozik, fel kell állítani a kétnyelv? táblákat. A Magyarországgal határos Burgenlandban ez már évekkel ezelőtt megtörtént anélkül, hogy emiatt bárki panaszt tett volna. Karintiában azonban más a reakció: Haider kijelentette, hogy nem fogja betartani az alkotmánybíróság "politikai döntését". Ezek után egy veszélyes manőverrel népszavazást kezdeményezett a témáról. Csakhogy a lakosság többsége nem dönthet a kisebbség számára nemzetközi egyezményekben biztosított jogokról. 

Schüssel kancellár az ügygyel kapcsolatban áprilisban konferencia összehívását tervezi a pártok és a szlovén kisebbség számára, hogy konszenzusra juthassanak. Ez magyarul annyit jelent, hogy a szlovének mondjanak le jogaik egy részéről, és ne bőszítsék tovább a nagynémet nacionalistákat. Schüssel egyébként nyilatkozatában érvényesnek minősítette az alkotmánybíróság határozatát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!