hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A kegyetlen Wehrmacht
Egy kiállítás képei

2001. 12. 23.
Tiltakozások, heves viták és a tettlegességig fajuló tüntetések kísérik kezdettől fogva azt a kiállítást, amely mellett idén decemberben Berlin polgármestere is kiállt, jelezve: a Wehrmacht második világháborús tetteit bemutató tárlat a német történelem egy olyan szeletét dolgozza fel, amelyet eddig sokan elnyomtak magukban. A vándorkiállítás anyaga sokakat olyan mértékben sokkolt, hogy a látottak feldolgozásához lelkigondozásra volt szükségük. 

A második világháború utáni legnagyobb újfasiszta tüntetésen mintegy négyezer neonáci vonult fel Berlin belvárosában, hogy a Wehrmacht háborús bűneit bemutató kiállítás ellen tiltakozzon. Az eredetileg a város történelmi zsidónegyedén át tervezett demonstrációt és a – kormánytámogatást is élvező – baloldali ellentüntetést a rendőrség vízágyúk és könnygránátok segítségével tudta csak szétoszlatni. Berlin polgármestere, Klaus Wowereit a szélsőjobboldali megmozdulás elleni tiltakozása jeleként a demonstrációval egy időben tekintette meg az új Wehrmacht-kiállítást. 

A német hadsereg háborús bűntetteiről szóló vándor-fotókiállítás először 1995-ben, Hamburgban nyitotta meg kapuit. Bár jelenlétét állandó támadások, tüntetések és fizikai összecsapások kísérték, 1999 novemberéig közel egymillió ember látta Németország és Ausztria különböző városaiban. Aztán robbant a bomba: a folyamatos szakmai támadások mellett egy lengyel történész azt állította, hogy némelyik fotó nem a Wehrmacht, hanem a szovjet titkosszolgálat (NKVD) bűntetteit ábrázolja. Ekkor határozta el a hamburgi Társadalomkutató Intézet vezetője, Jan Philipp Reemtsma – egyben a kiállítás ötletének szülőatyja is –, hogy átmenetileg bezáratja a kiállítást, és egy új kutatócsoport felállításával rövid idő alatt átdolgozza a kiállítási anyagot.

Az egykori margaringyár helyén nyílt Kunst-Werke csarnokban megrendezett kiállítás azonban merőben új benyomást kelt. Bár üzenete nem változott, a bemutató inkább hasonlít egy olvasószemlére, mintsem fotókiállításra. Míg a régi kiállításon a fotók egyeseket olyannyira sokkoltak, hogy lelkigondozói segítségre szorultak, az új kiállítás sokkal inkább a fotók információt hordozó hitelességére, semmint a befolyásolásra helyezi a hangsúlyt, így ez alkalommal csak közel 40 fotó került bemutatásra. A tablók, jelentések és parancsok sora azonban kínos pontossággal dokumentálja a bűntetteket, feltüntetve az elkövetők nevét és az áldozatok számát; bemutatva a hadifoglyok, zsidók és civilek millióinak szisztematikus halálra éheztetését, a rajtuk végzett orvosi kísérleteket, deportálásokat, kivégzéseket.

Helmuth James Graf von Moltke, az OKW nemzetközi jogi szakértője 1944 júliusában figyelmeztette a vezérkart, hogy a szovjet hadifoglyok bánásmódjára vonatkozó előírások nehogy önkényes tettlegességekhez, esetleg kivégzésekhez vezessenek. A jogos kételyeket azonban félresöpörték, szabad utat nyitva az erőszak határtalan térhódításának. A hatást jól szemlélteti egy katona beszámolója 1946-ból: "Vajon hány német katona gondolt arra esténként, hogy az előírásoknak megfelelően az orosz foglyokat hadbíróság elé vigye? Hogy egypár piszkos Ivánért hóban-szélben órákon át mocsáron át gázoljon és a saját életét is kockáztassa? Egyszer?bb volt pár métert tenni, aztán vissza a megnyugtató jelentéssel: szökés közben agyonlőve."

Reemtsma a kiállítással tényeket kíván bemutatni, és a téma aktualitására hívja fel a figyelmet; nem kíván ítélkezni és ítéletet mondani, hiszen "sok minden, ami akkor törvényes volt, a mai nézőpontból legális barbarizmusnak tűnik" (vagy talán a barbarizmus volt akkortájt törvényes…). Mindenesetre az egyéni felelősségvállalás alól nem kívánja a látogatókat felmenteni; szerinte "a háború nem egy gépezet, hanem egy tér, melyben egyének hoznak döntéseket". A német katonák "tízparancsolatának" első paragrafusa így szól: "A német katona hősiesen küzd népe győzelméért. Kegyetlenség és hasztalan rombolás nem méltó hozzá."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!