hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tömeg-gyilkosok kilőve
Védik a terroristák jogait

2001. 12. 02.
A héber "szikul hamemukád" magyarul annyit tesz: "koncentrált megsemmisítés". A kifejezés olyan katonai akciót jelöl, amely Izrael által keresett terroristák megsemmisítését célozza, miközben ügyel arra, hogy a katonai akció következtében a polgári lakosság körében ne legyen áldozat. Angolra leginkább a "targeted killing" kifejezéssel szokás fordítani, amely "célzott gyilkosságot" jelent, ám ez nem adja vissza a fogalmak pontos tartalmát. Az emberijog-védő szervezetek, az Európai Unió vezetői és az egyes európai államok kormányfői, így különösen Belgium, Franciaország, Anglia és Dánia vezetői éles bírálattal illetik Izraelt emiatt. Izrael állama ugyanis, mellőzve a jogi felelősségre vonást, katonai eszközökkel intézi el a célzott személyeket.



Izraeliek egy csoportja tiltakozó imát tart Brüsszelben. Ők Arafatot perlik Fotó: Reuters

Izrael e gyakorlatával kivívta az Amnesty International nemtetszését is, amely előszeretettel védi minden ember, köztük a tömeggyilkos terroristák emberi jogait is, miközben egy szava sincs a "célzott személy", azaz a gyilkos terrorista által meggyilkolt ártatlan személyek érdekeinek védelmében. Nem bírálja a Palesztin Autonómia Hatóságot sem, amelynek pedig kötelezettsége lenne az érvényes nemzetközi egyezmények, és különösen az Izraellel kötött megállapodások értelmében megakadályozni a terrort és – ha ez nem sikerült – elfogni a tetteseket, majd megfelelő eljárás keretében felelősségre vonni őket. Erre azonban az oslói egyezmények megkötése, 1993 szeptembere óta egyszer sem került sor. 

Ez nem mulasztás, hanem szándékos tett következménye. Az ártatlan izraeli polgári személyek gyilkosai nem felelősségre vonandó személyek a Palesztin Autonómia Hatóság számára, hanem éppen ellenkezőleg: dicséretet érdemlő hősök. Ha Jasszer Arafat és társai teljesítenék kötelezettségeiket, akkor egyáltalában nem lenne szükség a "szikul hamemukádra", a "koncentrált megsemmisítésre". A fenti szervezeteknek és az Európai Uniónak minden bírálatukat a palesztin félre kellene koncentrálniuk, hogy rávegyék Arafatot a terror teljes felszámolására. Ehelyett Izraelt bírálják, és így a palesztin terrort táplálják. A gyilkosok emberi jogait védve semmibe veszik az ártatlan polgári személyek életét. 

Az elmúlt héten került sor a Hamasz első számú "nyugati-parti" terroristájának célzott megsemmisítésére. Mahmoud Abu Hanoud, a Hamasz Izzadin el-Kasszemről elnevezett szárnyának parancsnoka, számos öngyilkos bombamerénylet eltervezője és szellemi irányítója volt (többek között az ő osztagai hajtották végre a Sbarro és a Dolphin diszkó elleni öngyilkos merényleteket, amelyekben harminchat izraelit öltek meg, és kétszázan sebesültek meg). Hanoud újabb terrorakciókat szervezett, így megsemmisítése nemcsak megérdemelt büntetés korábbi véres, tömeggyilkos akcióiért, de elejét is veszi annak, hogy jövőbeli tevékenysége újabb polgári áldozatokat szedhessen. Az izraeli akcióban megölték Ayman Hashaykahot, Hanoud alvezérét, és Ma\'- moun nev? testvérét, aki szintén a Hamasz terroristáinak egyike. A katonai helikopter két rakétát lőtt ki a három férfit szállító teherautóra. 

Az izraeli hadügyminiszter, Benjamin ben Eliézer a terrorelhárítás egyik legnagyobb eredményének nevezte Hanoud megölését, és egyben sajnálatát fejezte ki, hogy a Palesztin Hatóság semmit sem tesz ugyanezekért a célokért. Tegyük hozzá, Arafat nem egyszerűen nem tesz semmit a terror ellen, hanem maga is tevékeny részese annak. Az e héten Afula központjában elkövetett súlyos merényletet a Palesztin Biztonsági Szolgálat két embere hajtotta végre (lásd keretes írásunkat). Nem kizárt, hogy az akció válasz volt Abu Hanoud megsemmisítésére.

A héten közvetítői megbízással a Közel-Keletre érkezett William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes, Anthony Zinni nyugalmazott tengernagy és Aaron Miller, hogy az Egyesült Államok megbízottjaiként a tűzszünet megvalósításán fáradozzanak. Rossz időben érkeztek, hiszen a palesztin terror él és virul, egyik merénylet a másikat követi. Kedden Afulában három izraeli halt meg, tizenhárman megsebesültek. Az esti órákban pedig Gush Katifnál a Gázai övezetben tüzet nyitottak egy polgári utasokat szállító autóbuszra. A merényletnek egy fiatal nő esett áldozatul, és számosan megsebesültek. Hiába érkeztek tehát a békeközvetítők a térségbe, a politikai folyamat újraindításának kevesebb az esélye, mint Powell louisianai beszéde idején volt. Márpedig annak előfeltétele lenne, hogy a Palesztin Hatóság teljesen felszámolja az erőszakot, az uszítást és a terrort. Powell egyértelműen kijelentette, hogy hiába is tekintik legitimnek a palesztinok követeléseit, addig, ameddig terrorral és erőszakkal akarják azokat megvalósítani, senki sem fogja meghallgatni őket. A palesztinoknak és az arab világnak el kell ismernie Izrael Államot, és világossá kell tenniük, hogy nem Izrael helyén (annak megsemmisítésével), hanem mellette akarnak államot alakítani. Márpedig Arafatnak esze ágában sincs a terror megállítása, sőt éppen annak fokozásán munkálkodik.


Rendőr és kém lövöldözött

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!