hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Számkivetett menekültek

2001. 09. 03.
John Howard ausztrál miniszterelnök határozottan megtagadta annak a 438, többnyire afgán menekültnek a menedékjogi kérelmét, akiket egy norvég hajó mentett meg süllyedő hajójukról – adta hírül a CNN amerikai hírcsatorna. A miniszterelnök kijelentette: a norvég hajó ausztrál katonai felügyelet alatt áll, arról azonban nem nyilatkozott, hogy az ausztrál kormány szükség esetén erőszakkal is beavatkozna-e, hogy a hajó ne köthessen ki Ausztrália partjainál. 



A norvég Tampa teherhajó egy korábbi felvételen. Tízszeres zsúfoltság Fotó: Reuters

Ötven ausztrál kommandós szállt a norvég konténerhajó fedélzetére, miután a hajó kapitánya nem engedelmeskedett a felszólításnak, hogy hagyja ott a Karácsony-sziget környékét. A hajó kapitánya azzal indokolta lépését, hogy a menekültek egy része azonnali orvosi ellátásra szorul. Többen éhségsztrájkba kezdtek, és azzal fenyegetőztek, hogy levetik magukat a fedélzetről, ha nem engedik be őket Ausztrália területére. Arne Rinnan hajóskapitány állítása szerint a fedélzeten tízen már elvesztették eszméletüket, hárman pedig még súlyosabb állapotban vannak. A Tampa konténerhajó kapitánya mindeddig megtagadta azt a felszólítást, hogy nemzetközi vizekre irányítsa hajóját.

A menekülteket vasárnap mentette meg süllyedő indonéz halászhajójukról a norvég konténerszállító hajó, amely ezután az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget felé vette az irányt. Howard miniszterelnök törvényjavaslatát, amely megadta volna a jogi hátteret a hajó ausztrál felségvizekről való eltávolításához, az ausztrál parlament elutasította. Howard azon az állásponton van, hogy a legjobb megoldás továbbra is az lenne, ha Indonézia fogadná be a menekülteket.

Norvégiával az élen több nemzetközi segélyszervezet élesen bírálja az ausztrál kormány döntését, illetve azt, hogy katonákat küldött a hajó fedélzetére. A hajó jelenleg ausztrál vizeken tartózkodik, mintegy öt kilométerre a Karácsony-szigettől, amely Ausztráliától kétezer, Indonéziától pedig háromszázötven kilométerre található.

Howard az éljenző parlament előtt kijelentette: „Határozott döntésünk az marad, hogy nem engedjük meg ennek a hajónak, sem a fedélzetén tartózkodóknak, hogy Ausztrália területére jöjjenek, kivéve, ha a humanitárius körülmények ezt szükségessé teszik. Nem engedhetjük, hogy a határaink ellenőrzése kikerüljön a kezünkből. Nem állhat elő olyan helyzet, ahol az emberek akkor jönnek be országunkba, amikor csak akarnak.”

A menekültek drámája nem a legjobbkor jött az ausztrál miniszterelnök számára, aki választások elé néz még ebben az évben. Az ausztrál kormányt idén már többször támadták amiatt, hogy az illegális menekültekre hatalmas összegű segélyeket költ. 


Embercsempészet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!