Kereső toggle

Klónozásellenes törvény

Tilos az ember másolása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az amerikai képviselőház heves vitákat követően kedden megszavazta az emberi magzatok klónozását megtiltó törvényjavaslatot. A 265:162 arányban jóváhagyott törvény szigorúan büntetni kívánja az emberi klónozásban való részvételt, amely ezentúl bűncselekménynek minősül, és tíz évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Az amerikai törvényhozás most első ízben avatkozott be a gyorsan növekvő tudományos iparágak tevékenységébe. 

A tilalom érvényes bármilyen célból végzett klónozásra, akár megszületendő embrió klónozására, akár gyó-gyászati célokat szolgáló őssejt előállítására irányul. Megtiltja továbbá bármely olyan orvosi kezelési módszer alkalmazását, amelyet az ország határain kívül kísérleteztek ki klónozott embriósejtek alkalmazásával. Az emberi klónozás betiltásá-

ról szóló 2001-es törvény jóváhagyása során hatvanhárom demokrata csatlakozott kétszáz republikánus és két független törvényhozóhoz a "nem" oldalon, míg a klónozást száznegyvenhárom demokrata és tizenkilenc republikánus pártolta. A törvény megszegőire szigorú büntetés vár még abban az esetben is, ha tudósok kizárólag kutatási célokból használnak fel klónozott emberi sejteket. Az emberi klónozásban való részvétel eredményeként előállított gyógyszerek alkalmazása is bűncselekménynek minősül, és tíz évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után. Amennyiben a cselekedet mögött haszonlesés húzódik, egymillió dollárt meghaladó pénzbüntetés is kiszabható. 

Az őssejtek alkalmazásával végzett kísérletek komoly lehetőségeket kínálnak sok betegség gyógyítása terén, az őssejtekhez azonban csak embriók elpusztítása árán lehet hozzájutni. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy legeredményesebben a klónozott embriókból származó őssejtek alkalmazhatók, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy a beteg immunrendszere ezeket nem utasítja vissza. Egy amerikai vállalat nemrégiben hozta nyilvánosságra, hogy klónozott emberi magzatokból őssejteket kíván előállítani. Egy másik cég szintén úgy nyilatkozott, hogy rövidesen hasonló tevékenységbe fog. 

Az amerikai törvényhozásban késhegyig menő vita folyt arról, hogy milyen erkölcsi árat kell fizetni a klónozott emberi magzatokkal folytatott kísérletekért, illetve milyen tudományos veszteséget jelent azok betiltása. "Ez azt jelzi az amerikai népnek, hogy a kongresszus felkészült a határ megvonására, és az emberi klónozás betiltására" – mondta David Joseph Weldon floridai republikánus képviselő, a javaslat első támogatója. Az ellenzők azonban alulértékelték a szavazás jelentőségét, rámutatva, hogy a szenátus a mútban már elvetett egy hasonló, klónozás elleni javaslatot. Úgy értékelték a lépést, mint könny? lehetőséget sok képviselő számára konzervatív álláspontjuk bizonyítására, mielőtt a hét végén visszatérnének választóik közé egy hónapos szabadságukra.

Olvasson tovább: