hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megfogant a hindu átok
Királygyilkosság Nepálban

2001. 06. 09.
A Himalájában fekvő, számtalan turistát vonzó Nepál trónján 72 óra leforgása alatt immáron a harmadik király ül. Június elsején a koronaherceg automata gépfegyverével lemészárolta apját – a királyt –, anyját, a királyi család színe-javát, majd végül saját magával is végzett. A hányattatott sorsú monarchia legújabb uralkodója azonban nem örvend nagy népszerűségnek alattvalói körében. 



Birenda nepáli király búcsúztatása. Dráma a világ tetején Fotó:Reuters

A nepáli kormány hivatalos jelentése szerint a királyi pár, illetve a hat királyi hozzátartozó pénteki halála véletlen baleset következménye volt. "A birtokunkban levő információk alapján azt mondhatjuk, hogy egy véletlenül elsült automata fegyver súlyosan megsebesítette a család tagjait" – közölte a sajtóval a néhai Birendra király öccse, Gyanendra herceg. 

A mészárlásra Birendra király és fia, a trón várományosa közötti családi vitát követően egy pénteki vacsorán került sor. Az indíték állítólag az volt, hogy Dipendra koronahercegnek esze ágában sem volt azt a hölgyet feleségül venni, akit a szülei választottak a számára. A 29 éves "Dippy", aki az angliai Eton College-ban kiváló minősítéssel fejezte be tanulmányait, már döntött: életét a 22 éves, félig indiai származású Devjani Ranával az oldalán kívánta volna leélni – az ifjú hölgy azonban nem felelt meg a család által támasztott elvárásoknak. A néhai királynő egyértelműen fia tudomására adta, hogy amit a királyi család a legkevésbé tolerál, az a jövendőbeli királynő ereiben folydogáló indiai vér. A saját akaratát fiára kényszeríteni akaró királynő, illetve az apai parancshoz való hűséget mindennél nagyobbra tartó király követelései múlt pénteken végül is sarokba szorították az ifjú herceget. 

Kiszivárgott beszámolók szerint a felek között heves vita alakult ki, majd a király kiparancsolta az étkezőből a mértéken felül alkoholt fogyasztó Dipendrát, aki pár percen belül két automata fegyverrel tért vissza. A sorozattüzet követően az "akkurátus" trónörökös felemelte a haldokló király és királynő fejét, majd egy 9 mm-es pisztollyal közvetlen közelről is fejbe lőtte őket. Ezután felment lakosztályába és öngyilkosságot követett el. Mivel nem halt meg azonnal, a helyi törvények értelmében ő lett Nepál új királya. A királyt azonban nem lehet gyilkossággal vádolni, s Dipendra uralkodásának mindössze két napját egyébként is egy lélegeztetőgépen töltötte. 

Jelenleg az örökösödési rendben őt követő Gyanendra, a néhai Birendra király öccse ül Nepál trónján. Gyanendra azonban korántsem tudhatja magáénak alattvalói támogatását: részint azért, mert fia – vagyis a mostani trónörökös – tavaly halálra gázolt egy népszerű nepáli énekest. Jóllehet Gyanendra nem is tartózkodott a pénteki mészárlás helyszínén, az emberek máris arról suttognak, hogy valamiféleképpen ő áll az események hátterében. 

Az új uralkodó, aki egy indiai jezsuita iskolában végezte tanulmányait, jelenleg a királyi család egyik legvagyonosabb tagja; jelentős befektetésekkel rendelkezik külföldön is, s uralomra jutását követően remek alkalma nyílik vagyona további gyarapítására. Népszerűtlenségét magyarázza az is, hogy 1990-ben hevesen ellenezte az akkori abszolút monarchia alkotmányos monarchiává történő átalakítását. 

Nepál hosszú és hányattatott történelmet tudhat maga mögött. A nepáli királyi család valójában két dinasztiá-ra épül: a Shahokra és a Ranákra. A két család közti hosszas harcokat követően a Shahok 1950-ben tértek viszsza a trónra, amikor is az akkor ötéves Birendrát koronázták királlyá. 

Birendrának nem volt köny-ny? dolga országa kormányzásában: a Himalájában fekvő Nepál a világ egyetlen hindu királysága – ám egyben az egyik legszegényebb országa is. A siralmas állapotok és a rémes közhangulat javítását célzó tizenegy évvel ezelőtti – 1990-es – lépéssel Birendra király az akkori abszolút monarchiát alkotmányos monarchiává változtatta. A 24 millió lakosú ország helyzetén azonban csak egy időre tudott segíteni: az 1996 óta egyre erősödő maoista lázongások miatt Nepált politikai instabilitás és korrupció jellemzi. A harcok során eddig több mint ezerhatszázan vesztették életüket. A nép elkeseredett haragját a korrupció mintaképévé vált belügyminiszter elleni sorozatos tüntetésekkel juttatta kifejezésre. Ebben a helyzetben Birendra király személye – akit a hinduk Visnu isten inkarnációjának tartanak – a stabilitás és a nemzeti egység szimbóluma volt.

Az évek során a két dinasztia – a Shah- és a Rana-klán – között számos házasság jött létre, és mára gyakorlatilag közösen irányítják az országot; kívülálló számára éppen ezért érthetetlen, miért merülhetett fel kifogás a Rana család leszármazottja, a pénteki véres vita középpontjában álló Devjani Rana hercegnő ellen. 

A rejtély nyitját Nepál hitvilága adhatja meg. A keleti ország uralkodócsaládjainak mindennapi életét ugyanis gyakorlatilag az asztrológusok és tenyérjósok, illetve az okkult tudományok mesterei irányítják. A helyi arisztokrácia voltaképpen meg sem lepődött a múlt heti katasztrófán, hiszen azt már régóta megjósolták a jövendőmondók. Egy 1768-as ütközet előtt a dinasztiaalapító Prithvi Narain Shah ugyanis azt a jóslatot kapta, hogy a családja 11 generáció múltán ki fog halni – Dipendra herceg a Shah-család 12. generációjához tartozott, és maga is tudott a jóslatról. Az asztrológusok egyébként a trónörökös Dipendra szíve választottjával sem értettek egyet, mivel szerintük a herceg és Devjani Rana horoszkópjai nem voltak "kozmikusan összhangban" egymással.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!