hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Berlusconi egyensúlyoz
Új minisztériumok a pártelnököknek

2001. 06. 16.
A héten letette a Silvio Berlusconi vezetésével meg-alakult jobboldali kormány az esküt a római Quirinale-palotában Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági elnök előtt. A médiacézár legújabb fellépését továbbra is nagy figyelemmel kísérik a szankciókkal való fenyegetőzéstől mára elállt Európai Unióban, Berlusconi-nak pedig a hétvégén Göteborgban megrendezésre kerülő EU-csúcson kiváló alkalma nyílik bizonyítani szélsőséges és idegengyűlölő politikusokat is felvonultató kormánya szalonképességét a kontinens vezetői előtt.



Gianfranco Fini, a szélsőjobboldali National Alliance vezetője. Berlusconi helyettese lett Fotó: Reuters

A Szabadságjogok Háza elnevezés? szövetség pártjaiból felállt koalíció stabil többséget biztosít az egyhavi alkudozás után – szakértői vélemények szerint a lehető legszerencsésebb összetételben – kiállított kormánynak. Az olasz lapok elemzései elismerik: a médiamágnás által vezetett gárda most rátermettebb küldötteket ültet miniszteri bársonyszékekbe, mint az ezt megelőző, 1994-es nekifutásakor. Valóban, Berlusconi több, nemzetközileg elismert szakembert is megnyert ügyének, közülük különösen Renato Ruggiero "becserkészése" látszik ígéretes eredménynek: az új külügyminiszter brüsszeli regionális politikai biztosként, illetve a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) elnökeként szerzett diplomáciai rátermettségére bizonyára szüksége is lesz az olasz jobboldalnak, amely a nemzetközi elszigetelődés lehetőségével is szembesült. 

Jogos kritikák inkább méreteiért érik a kabinetet, amely stabilitását éppen attól nyeri, hogy a jobbközép koalíció minden fontosabb pártelnökét pozícióhoz juttatta. A stabilitás árát Berlusconi újabb tárcák létrehozásával fizette meg, ilyen a kormányfő bizalmi embere, Giuseppe Pisanu vezetésével "a kormányprogram megvalósulásáért" létesített új minisztérium, vagy "a világ olaszai számára" kialakított tárca, amelynek élére a Nemzeti Szövetség (AN) rendelt ki minisztert a korábban meggyőződéses fasiszta Mirko Tremaglia személyében. 

A koalíció második legnagyobb pártja, a posztfasiszta Nemzeti Szövetség vezére, Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettes lett, míg a legtöbb külhoni bírálatot kiváltó Északi Liga (LN) elnöke, Umberto Bossi az intézményi reformok minisztériumát fogja vezetni. Bár a párt második embere, Bobo Maroni igazságügyi miniszterré jelölését az ellene folyamatban lévő bírósági vizsgálatok és Ciampi rosszallása miatt visz-sza kellett vonni, a Liga amúgy nem panaszkodhat az új kormányban elnyert méretarányára: a választásokon minden várakozáson alul teljesített párt három tárcát 

is begyűjtött. Berlusconinak 1994-es kormánybukásakor már adódott alkalma megtanulni: az Európa-ellenességéről és goromba modoráról egyaránt ismert Bossit jobb csapaton belül tudnia.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!