hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kormányt és elnököt Európának
Schröder-terv a szuperállamért

2001. 05. 12.
Zseniálisnak tűnő taktikai húzással igyekszik a kontinentális Európa "jobb" belátásra téríteni a briteket: Robin Cook külügyminisztert választotta elnökévé az Európai Szociáldemokrata Párt (PES) berlini kongresszusán. Az integráció ügyében tanúsított visszafogottsága miatt sokat kritizált brit munkáspárti vezetés így az élén találja magát az egyesült Európa mellett elkötelezett szociáldemokrata mozgalomnak. A képet tovább árnyalja, hogy Cook megválasztása előtt pár nappal Gerhard Schröder német kancellár újabb, az Európai Unió kormányalakításával kapcsolatos javaslatokkal állt elő, melyek a kritikusok szerint egy olyan európai föderális szuperállam előtt egyengetik az utat, amely saját valutával, jogrendszerrel és hadsereggel rendelkezik.



Gerhard Schröder német kancellár és Robin Cook angol külügy-miniszter. Eltérő útirány Fotó: Reuters

Az Európai Parlamentben (EP) jelenleg többséggel rendelkező néppárti politikusok nagyobb nemzeti szuverenitást szorgalmaznak az uniós tagállamok számára, az európai integráció ütemét és mélységét meghatározó országokban (Németország, Franciaország és Nagy-Britannia) azonban a jelenleg uralmon lévő baloldali pártok a minél szorosabb együttműködésben érdekeltek. A britek kivárásos politikája alighanem a múlté. A németek szerint Cook megválasztásával a brit Munkáspárt várhatóan nagyobb szerepet fog játszani az európai ügyekben, ami a külügyminiszternek nem is fog nagyon a nehezére esni, hiszen eddig is ő volt kormányának az európai integráció iránt egyik leginkább elkötelezett tagja. 

Cook mellett Schröder és Lionel Jospin francia miniszterelnök neve is fémjelzi a most aláírt Berlini Nyilatkozatot, mely német elemzők szerint zöld utat biztosít az Európai Parlament és a nemzeti törvényhozások közötti erőegyensúly eltolásához – az előbbi javára. A nyilatkozat felhív "az Európai Parlament erősítésére", támogatja "a szélesebben és mélyebben integrálódott EU" létrehozását. Cook szerint a javaslat pusztán Tony Blair brit miniszterelnök tavaly novemberi varsói beszédét visszhangozza, melyben Blair szorgalmazta az Európai Parlament felsőházának felállítását a nemzeti parlamentek delegációinak részvételével. 

A PES-kongresszuson Schröder hangsúlyozta az európai intézmények megerősítésének fontosságát annak érdekében, hogy hitelesebbek legyenek, valamint javasolta a nem választás által kijelölt Európai Bizottság európai kormánnyá alakítását. A kormányfő vagy elnök viszont már választással kerülne hatalomra, talán a megújított Európai Parlament választaná meg. A jelenleg döntéshozó Miniszterek Tanácsát eltörölnék, és a parlament egyik kamarájává alakítanák át. A Schröder-terv értelmében minden tagállam egy bizonyos számú képviselőt delegálna e kamarába az európai kérdésről folytatott szavazásokhoz. Az Európai Parlament hatalma is növekedne, különösen az Unió közel 30 ezer milliárd forintos költségvetését illetően, hiszen a Spiegel értelmezése szerint a parlament a teljes költségvetés elosztásáról döntene. Ez azt is jelentené, hogy a közös mezőgazdaság-politika is a parlament fennhatósága alá tartozna, ami egyébként a büdzsé 46 százalékát teszi ki. 

A német kancellár szerint a vita tárgyát többé nem az képezi, hogy vajon "szélesíteni vagy mélyíteni" kell-e az EU-t – mindkét irányba haladni kell. Egyúttal felszólította a briteket, hogy válasszák újra meg miniszterelnöknek Tony Blairt a közelgő választásokon annak érdekében, hogy tovább folytatódjon a munka "Európában Európáért". A német kancellár szerint Blair elkötelezett európai. A napokban a német sajtó hozzájutott Schröder programvázlatához, mely beszédével összhangban radikális változtatásokat sürget az uniós intézményekben. Ha a kancellár tervei megvalósulnak, az sok szempontból azt jelenti, hogy a német föderális kormányzati rendszert ültetnék át európai szintre. 

A németek támogatják egy jogilag kötelező európai alkotmány létrehozását is, amely egyszer és mindenkorra megfogalmazná, mennyi hatalma van Brüsszelnek, mennyi a nemzeti kormányoknak és a helyi politikusoknak. 

A javaslatok a britek számára nem a legkedvezőbb időpontban kerültek napvilágra, hiszen Blair szerette volna elkerülni, hogy az európai kérdés központi szerepet játsszon a választási kampányban. 

A brit konzervatívok viszont máris lecsaptak a Schröder által felkínált magas labdára. Szerintük "először mondta ki egy magas rangú európai diplomata azt, amit a Munkáspárt nem mer elismerni: Tony Blair egy európai uniós szuperállamba akarja bevinni a briteket". Francis Maude konzervatív árnyékminiszter megjegyezte: "Nagy-Britannia választás előtt áll: vagy független, magát kormányozó nemzet marad, vagy tovább halad azon az ösvényen, amely az európai szuperállam felé vezet." 

Elmar Brok kereszténydemokrata EP-képviselő viszont hangsúlyozta: pontosan Schröder tervére van szüksége Európának, hiszen ez a végét jelentené annak a rendszernek, amelyben a miniszterek zárt ajtók mögött, a közvélemény kizárásával szavaztak, és senki nem tudta, mit csináltak és miért. 

A brit külügyminiszter záróbeszédében harcos hangnemet választott: felszólított a rasszizmus minden formája elleni küzdelemre. Robin Cook egységfrontot sürgetett az idegengyűlölet minden megnyilvánulási formája ellen. Szavai szerint a szélsőjobboldali pártok és mozgalmak nacionalista sovinizmusa összeegyeztethetetlen az európai értékrenddel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!