hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Katyusák a halászhajón
Magyar gyártmányú fegyvereket is lefoglaltak

2001. 05. 12.
Nincsenek gyors vagy könyny? megoldások – ismerte el Ariel Saron izraeli miniszterelnök a nyolcadik hónapja tartó intifáda kapcsán a knesszet nyári ülését megnyitó beszédében. A hét eseményei igazolták a kormányfő szavait: izraeli hadihajók egy Gázába tartó hajón egész arzenált foglaltak le rakétákból. A katyusákkal palesztin területekről izraeli nagyvárosokat is el lehet érni. Újabb vétlen áldozatokat is követelt az intifáda: egy palesztin csecsemőt repeszszilánkok, két román vendégmunkást pokolgép, míg két izraeli tinédzsert késekkel támadó Hezbollah-terroristák öltek meg.



Ariel Saron egyedül a knesszetben. Erőszak közben nem tárgyal Fotó: Reuters

Palesztin terroristák megöltek két izraeli kamasz fiút Tékoa közelében. A 14 éves Kobi Mandell és vele egykorú barátja, Josszi Isran holttestét egy barlang bejáratánál találták meg, alig néhány száz méternyire lakóhelyüktől. A fiúk fejét kövekkel brutálisan szétverték, majd halálra szurkálták őket. Szüleik egészen éjfélig nem vették észre hiányukat, mivel úgy tudták, gyermekeik iskolába mentek, majd Jeruzsálembe, hogy részt vegyenek egy tüntetésen. A két fiú azonban iskola helyett kirándulni ment, ahol megtámadták őket. A szülők kedden éjfél körül értesítették a rendőrséget, akik hajnalban találták meg a holttesteket. Szerdán az izraeli biztonsági erők húsz palesztint tartóztattak le a környező falvakban, és kijárási tilalmat rendeltek el a Tékoa nev? közeli arab faluban. Időközben a Hezbollah nevében telefonáló ismeretlen személy azt állította, hogy a palesztin terrorszervezet a héfőn megölt, négy hónapos palesztin Iman Hijo halálát bosszulta meg a két fiú meggyilkolásával. 

Egy négy hónapos csecsemő a palesztin intifáda legfiatalabb áldozata. Iman Hijot egy harckocsi lövedékének szilánkja sebesítette meg a Kan Junisz menekülttáborban, a Gázai övezet területén. Ariel Saron miniszterelnök sajnálatát fejezte ki az esettel kapcsolatban, és kijelentette: "Biztos vagyok abban, hogy katonáink nem szándékosan sebesítették meg a gyermeket." Az izraeli hadsereg a palesztin 

állásokat lőtte a Kan Junisz menekülttáborban, mivel a palesztinok korábban onnan intéztek támadásokat Gus Katif zsidó lakóira. 

A négy hónapos kislányon kívül megsebesült 19 éves édesanyja és három másik gyerek is. Az izraeli hadsereg szintén sajnálatát fejezte ki a történtekért, ugyanakkor felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy a hasonló esetek jövőbeni elkerülésére akadályozza meg a lakott területekről kiinduló támadásokat.

Jelentős fegyverkészletet, köztük katyusa rakétákat és légelhárító rakétákat foglalt le az izraeli haditengerészet vasárnap egy libanoni halászhajón, amely a Gázai övezet felé tartott. Benjamin Ben-Eliézer védelmi miniszter elmondása szerint a hajón talált arzenál – köztük a Jerusalem Post értesülése szerint orosz, kínai és magyar gyártmányú fegyverek – lefoglalása után semmi kétség nem fér ahhoz, hogy a palesztinok felveszik a harcot Izraellel. "Minden megállapodás és ígéret, minden elkötelezés kigúnyolásaként" kommentálta az esetet a miniszter, aki szerint a hajó feltartóztatása számos izraeli életét mentette meg. 

A hajón szállított 8 kilométeres hatótávolságú katyusák a Gázai övezet széléről kilőve akár Askelon külső területéig is eljuthatnak. Amennyiben az elkobzott fegyverek Júdeában vagy Szamáriában bejutottak volna a palesztin fennhatóság alatt álló területekre, számos izraeli város, köztük Tel Aviv is lőtávolságon belül került volna, míg a légelhárító rakéták a civil repülést is veszélyeztetnék. Ben-Eliézer szerint Izraelnek minden joga megvan rá, hogy feltételezze: a palesztinok már rendelkeznek hasonló fegyverekkel. 

Két román vendégmunkás meghalt, egy pedig könnyebben megsérült csütörtökön, amikor bomba robbant egy Izrael és a Gázai övezet közötti határátkelőnél, nem sokkal dél előtt. A Kiszufim átkelőnél elkövetett merényletben az egyik munkás azonnal életét vesztette, másikuk a kórházba tartó mentőhelikopteren halt meg. Az izraeli hadsereg híradása szerint a három román vendégmunkás az Izraelt és a Gázai övezetet elválasztó biztonsági határzáron dolgozott, amikor a robbanás bekövetkezett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!