hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Euró vagy függetlenség
Thatcher ragaszkodik a fonthoz

2001. 05. 26.
A héten élesen támadta a Munkáspártot és az euró bevezetésének tervét Margaret Thatcher, aki 1987 óta első alkalommal jelent meg pártja választási kampányában. A volt brit miniszterelnök az angol font megmentésére szólította fel hallgatóságát a Konzervatív Párt nagygyűlésén Plymouth-ban. A felmérések szerint Tony Blair és a Munkáspárt jelenleg közel húsz ponttal vezet a konzervatív William Hague-gel szemben.



Blair-ellenes tüntetés az angliai Norwich-ben. Kisebbségi vélemény Fotó: Reuters

A június eleji brit parlamenti választásokra készülő párt gyűlésén Thatcher éles támadást intézett a kormányzó Munkáspárt ellen, gyökértelennek, üresnek és mesterkéltnek nevezve pártja politikai ellenfelét, azzal vádolva, hogy tönkreteszi politikai örökségét. A volt miniszterelnök, aki korábban értékelni látszott Tony Blair miniszterelnök tevékenységét, kifejezte a közös európai valutával szembeni ellenérzé-sét, messze túlmenve a William Hague nevével fémjelzett hivatalos tory állásponton. Hague megválasztása esetére azt az ígéretet tette, hogy a következő parlamenti ciklusban Nagy-Britannia nem csatlakozik a valutaunióhoz. Thatcher ezen túlmenve azzal vádolta Blairt, hogy orránál fogva vezeti az országot a közös európai valuta felé, amit ő "soha nem tenne meg." A politikusasszony szerint az euró bevezetése Nagy-Britannia nemzeti szuverenitásának elvesztésével járna. "A font feladása saját kormányunk hatalmának feladását jelenti" – erősítette meg. A jelen választási kampány legfőbb kérdése, hogy Nagy-Britannia "szabad nemzetállam marad, vagy feloldódik a föderális Európában" – jelentette ki lelkes hallgatósága előtt. Beszédében, melynek nagyobb részét a Munkáspárt kritikája tette ki, az egykori Vaslady kifejtette, hogy a pártnak nincsenek felismerhető elvei: "Ambíciózusak. De sajnos nem Nagy-Britanniáért. Az ambíciójuk az állam hatalmának kiterjesztésére irányul" – hangzott a kritika. 

Ugyanakkor Margaret Tha-tcher elégedettségének adott hangot Hague karakán vezetési stílusával kapcsolatban, és kifejezte abbéli reményét, hogy pártjával még mindig győzelmet arathat, szilárd támogatásáról biztosítva a toryk vezérét. A kritikára érkező munkáspárti reakciók szerint Thatcher beszéde utat nyitott a konzervatív párton belüli euroszkeptikusok számára, hogy szembeszálljanak a párt hivatalos álláspontjával. 

Margaret Thatchert egyébként Plymouth-ban sem hagyta el humorérzéke. A városban éppen a Múmia visszatér cím? filmet vetítik a mozikban, öles betűkkel hirdetve azt. Erre utalva politikai beszédét önironikus kijelentéssel indította: "Úgy látom, itt vártak engem."

A plymouthi nagygyűlés egy másik szónoka, Sir Peter Tapsell szintén heves indulatokat keltett hozzászólásával, amikor kifejtette, hogy a közös európai valuta gondolata tulajdonképpen a náci Németországból származik: a Reichs-bank javasolta Hitlernek a német dominancia kiterjesztésének eszközéül. "Most ez az EU politikája" – jelentette ki Tapsell, aki megfogadta, hogy soha nem fog a közös európai valutára szavazni, és ellenzi, hogy a nemzeti életmódot alárendeljék egy franko–germán érdekek által irányított, korrupcióval terhes Európai Uniónak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!