hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Adományt gyűjtenek a dzsihád turistái
Muszlim előretörés Németországban

2001. 05. 12.
Az idén 300. születésnapját ünneplő Poroszországot értékelő beszédek, írások szinte kivétel nélkül megemlítik Nagy Frigyes birodalmának vallási toleranciáját. Noha hivatalosan már bő fél évszázada (1947 óta) nem létezik "Preussen" a térképeken, az egyházi élet palettája az újraegyesített Németországban is tarka. Ami a toleranciát illeti: a keresztény hívők közel 60 milliós tábora mellett a második legnagyobb vallási közösség a muszlimoké.

Ennek a ténynek a birtokában elgondolkodtató a ZDF közszolgálati tévéállomás (címében a 21. századra utaló) népszerű politikai műsorának, a Frontal 21-nek e heti egyik riportja, mely szerint az iszlám szent háborújához az EU legnépesebb államában is adományokat gyűjtenek. Az Iszlám Archív Központi Intézet (Zentralinstitut Islam-Archiv) adatai alapján a szakemberek mintegy 3,1 millió németországi muzulmánnal kalkulálnak – tíz százalékuk német állampolgársággal (is) rendelkezik, és a fiatal férfiak (elméletben) akár Bundeswehr-kiképzést is kaphatnak… A hosszabb-rövidebb ideig illegálisan a szövetségi köztársaságban "turistáskodó" és politikai propagandamunkát végző vallási fanatikusokról eddig csak kevés információ szivárgott ki. De ez is elegendő volt ahhoz, hogy a németek isz-lámhoz való viszonya gyökeresen megváltozzon az elmúlt évtizedben. 

A közvélemény-kutatások tükrében a 90-es évek elején még csak a németek 13 százaléka félt a muzulmánoktól, míg az 1999-es felmérésekben már a polgárok 54 százaléka jelezte, hogy fenyegetőnek érzi az iszlám terjedését. A ZDF riporterei szerint a kenyai és tanzániai USA-követség elleni 1998-as, 258 emberéletet követelő terrorrobbantás Oszama bin Laden szaúd–arábiai milliárdos nevéhez kötődik, akinek szoros kapcsolatai vannak az afgán tálibokkal éppúgy, mint az európai iszlám szervezetekkel. A női egyenjogúságra igen érzékeny Németországban – ahol a kormánynak hat miniszter asszonya van! – mélységes felháborodást váltottak ki az elmúlt időszak barbár szoborrombolásairól (Hetek 2001. március 10.,
Hologrammal pótolnák a szobrokat) szóló hírek.

A német félelmeket csak fokozza, hogy míg 1997-ben huszonhat mecset volt Német-országban, addig tavaly már hatvanhatban imádkozhattak a Korán hívei. A muzulmánok "nyomulását" tükrözi, hogy az állítólag terrorszervezetek pénzügyi támogatásának gyűjtőhelyéül is szolgáló mecsetek építkezési láza tovább tart, s hamarosan már száz ilyen szenthellyel büszkélkedhetnek a zömében török, illetve arab származású hívőket tömörítő közösségek. További kétezer-kétszáz iszlám imaház is várja a muzulmánokat, akik közül 800 ezren gyerekek és fiatalkorúak Németországban. A jól tájékozottságáról híres Frontal 21 riportja nagy port kavart: Simon Peresz izraeli külügyminiszter a műsor másnapján adta át Berlinben – hivatali kollégája, Joschka Fischer társaságában – Izrael új, berlini nagykövetségének épületét. Peresz találkozott Gerhard Schröder szövetségi kancellárral is. A téma a közel-keleti válság volt. Van miről tárgyalniuk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!