hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tandíjért petárdát

2001. 03. 10.
Legalább negyvenkét gyermek és tanár vesztette életét abban a kínai iskolában, ahol a tanítási idő alatt petárdák robbantak az iskolaépületben. A Csiangszi tartománybeli iskolában a szegényebb gyerekek a petárdakészítésben való részvétellel is ledolgozhatták a tandíjat, mivel az iskolai oktatás Kínában nem jár ingyenesen a gyerekeknek. A kínai hatóságok pletykának minősítették a hírt, hogy az iskolába járó gyerekekkel petárdákat gyártattak tanítási időben. 

A 42 halálos áldozat és 27 sebesült többsége 8-9 éves gyerek volt, akik az egyik tanteremben petárdákat gyártottak egy petárdaüzem számára, amikor a szerencsétlenség történt. A legtöbben megégtek a robbanás következtében, de olyanok is akadtak, akiket a romok temettek maguk alá. Bár a kínai miniszterelnök és a helyi rendőrség tagadja, hogy az iskolában petárdákat állítottak volna elő, a helybeliek és a szülők biztosak abban, hogy a robbanást csakis ez idézhette elő. A kormányfő csütörtökön újságírók előtt kijelentette, hogy a történtekért egy elmebeteg felelős, aki lőport vitt az iskolába, és meggyújtotta azt, önmaga halálát is okozva ezzel. Ugyanakkor a helyi tűzoltóság egyik – magát csak keresztnevén azonosító – dolgozója megerősítette, hogy a felrobbant épület romjai tele voltak szétszóródott petárdacsomagoló papírral.

Deng asszony, akinek tizenegy éves fia is meghalt a robbanásban, újságíróknak elmondta: tudomása volt róla, hogy az iskola vezetése együttműködött egy magántulajdonú petárdaüzemmel, és a falu hivatalos szervei is tudtak minderről. Egy másik áldozat rokona arról számolt be, hogy a falu egyes vezetőit a rendőrségnek kellett védelmébe vennie a feldühödött hozzátartozóktól várható támadások ellen. Egyiküket meg is verték, miután tréfálkozva arra utalt, hogy ennyi gyerek halála hozzásegíti a falut a családtervezési korlátozások betartásához. Ugyanez a személy azt hozta az újságírók tudomására, hogy a petárdákat az egyik tanárral rokonságban álló személy üzeme számára gyártották, akinek engedélye volt az iskolától a gyerekek dolgoztatására. Egyesek szerint a dologról a szülők is tudtak, de mivel a családok ebben a faluban igen szegények, mindenkinek jól jött, hogy a gyerekek megdolgoztak a tandíjért. A kínai Southern Net internetes hírügynökségen megjelent beszámoló szerint az iskola tanárai részesedést is kaptak a haszonból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!