hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem kísért a Jelcin-szindróma
Dick Cheney újra munkában

2001. 03. 10.
Nagy port vert fel hétfőn az Egyesült Államokban az a hír, amely szerint Dick Cheney alelnök mellkasi fájdalmak miatt kórházba került. Az aggodalmat csak növelte, hogy az ország második emberének már négy szívinfarktusa volt, az utolsó múlt év novemberében, közvetlenül a választások után, amikor sebészeti beavatkozásra volt szükség az egyik eltömődött koronaér megnyitására. 



Dick Cheney alelnök a műtétjét magyarázza újságíróknak. Bírja a terhelést Fotó: Reuters

Dr. Jonatan S. Reiner, Cheney kezelőorvosa a Washington Egyetem klinikájának szívgyógyászati osztályán, a vizsgálatok után közölte: az előzetes jelek szerint az alelnök nem szenvedett újabb infarktust. Később hozzáfűzte, hogy bár kénytelen betegét megfigyelés végett éjszakára benntartani, minden valószínűség szerint még a héten visszatérhet munkájához. Dr. Reiner elismerte: Cheney idült koszorúér-bántalmakban szenved, de annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a szívben nem történt további károsodás. "Minden valószínűség szerint képes lesz majd befejezni hivatali időszakát az ő szerfelett erőteljes teherbírásával – nyugtatta meg a közvéleményt, de hozzátett egy kis óvatosságra intő megjegyzést is: A kedvezőtlen következmény lehetősége természetesen nagyobb, mint egy egészséges szív esetén, de sajnos ezt én meghatározni nem tudom." 

Amikor Bush elnök felhívta Cheneyt, hogy jobbulást kívánjon, az ötperces beszélgetés során az alelnök elmondta: jól érzi magát, és alig várja, hogy visszamehessen dolgozni. 

Az alelnököt már másnap, tehát kedden reggel tíz óra tíz perckor ki is engedték a kórházból. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy ez a közjáték végig fogja kísérni egész szolgálati idejét.

Cheney 1978-ban, 37 évesen kapta első infarktusát, ami után alaposan csökkentette napi háromdobozos cigarettafogyasztását. A nyolcvanas években újabb két szívroham érte. Az orvosok valamennyit könyny? lefolyásúnak és enyhének minősítették. 1988 augusztusában, ugyancsak érelzáródások miatt, nyitott, ércserés szívműtéten esett át.

Cheney szívbetegségét számításba vették, még mielőtt Bush tavaly július 24-én jelölttársává választotta. Akkor az orvosok teljesen egészségesnek találták. A Bush-kampánystáb leveleket adott át a médiának az illetékes doktoroktól, akik szerint az alelnökjelölt "kitűnő egészségnek örvendett, és alkalmasnak minősült a legkényesebb közhivatali állás betöltésére is". Cheney köztiszteletnek örvend Washingtonban, amióta Gerald Ford elnök személyzeti főnöke volt a Fehér Házban a 70-es években. Az alelnök tíz esztendeig volt Wyoming állam egyetlen képviselője. Bush elnök édesapjának kormányában védelmi miniszterként működött, majd 1991-ben ő irányította a hadműveleteket, amelyek az iraki megszálló erők kiverésére irányultak Kuvaitból. 1993-ban, két évvel azután, hogy kilépett a kormányszolgálatból, a Halliburton Olajvállalat elnök-igazgatója lett, mielőtt csatlakozott George W. Bush republikánus listájához. A keményen dolgozó Cheney nem volt hajlandó elismerni, hogy szívinfarktusait stressz okozta, jóllehet a novemberi azután történt, hogy a Floridai Legfelsőbb Bíróság elrendelte a szavazatok újraszámlálását, amit a Szövetségi Legfelsőbb Bíróság később megváltoztatott. Éppen a védelmi minisztersége idején lezajlott perzsa-öbölbeli hadműveleteket hozta fel példának arra, hogy rá nem volt hatással a stressz. "El sem tudok képzelni olyan helyzetet, amely annál nagyobb stresszel járt volna" – mondotta.

Egy bizonyos: jelen pillanatban Dick Cheney az elnök jobbkeze és leggyakorlottabb tanácsadója. Ritkán fordult elő, hogy egy alelnök vállára annyi terhet raktak, mint az övére. Munkanapjai bizony hosszúak és programdúsak. A két párt között egyenlő arányban megosztott szenátus és a képviselőházi csekély republikánus többség arra készteti, hogy több időt töltsön a törvényhozásban, és többet találkozzon a képviselőkkel, illetve szenátorokkal, mint a közelmúltban bármelyik alelnök. Politikai képzettsége és eddigi gyakorlata következtében kulcsfontosságú segítő szerepet játszott az új kormányzat iraki politikájának, adócsökkentési tervének, valamint költségvetésének kidolgozásában. Kezelőorvosa azonban reménykedve néz a jövőbe, mert tudja, hogy betege szigorúan betartja az egészsége szempontjából fontos előírásokat, mind az étkezés, mind a testgyakorlás, mind a gyógyszerszedés terén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!