hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem jöttek be a m 369 balhék
Bécsi nem Haider idegengy 369 löletére

2001. 03. 31.
Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöksége szerda hajnalig tartó ülésén igyekezett elemezni a vasárnapi bécsi választásokon elszenvedett veszteséget. A sajtó szerint az FPÖ sikertelen szereplése nagymértékben a Jörg Haider által a kampány során bevetett idegengyűlölő és antiszemita retorikának köszönhető. Jörg Haider nem jelent meg az ülésen, ahol első alkalommal hangzott el: meg kell szokni, hogy nélküle is menniük kell a dolgoknak. 



Rudolf Edlinger volt pénzügyminiszter a szociáldemokrata győzelmet köszönti Bécsben. Maradt a vörös Fotó: Reuters

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ), amely 1999-ben ellenzékbe szorult a parlamenti választásokon, most abszolút többséget szerzett Bécsben, a parlamentben ugyancsak ellenzéki szerepet játszó zöldek pedig ötven százalékkal javítottak előző bécsi eredményükön. Az Ausztriában kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) csak kismértékben növelte szavazatai számát, az FPÖ pedig abszolút vesztesnek tekinthető. 

Az FPÖ a kormányba való bejutása óta minden választáson komoly vereséget szenvedett, amit az elemzők a kormányzásban játszott szerep nyilvánvaló velejárójának is tekintenek. Az előzetes felmérések eleve tíz százalék körüli veszteséget jósoltak a pártnak, Jörg Haider kemény idegenellenes és antiszemita felhangú kampánytevékenysége pedig nem javított a helyzeten, viszont sok választót mozgósított. Haider az eredmények vasárnap esti közzététele óta még nem volt hajlandó nyilatkozni. A sajtó ugyanakkor azt jósolja, hogy örökösen dacos, felelőtlen magatartása még jobban a párt háttérbe szorulását fogja eredményezni. A Haider-féle kampányretorika az idősebb bécsi polgárok zöménél nem a kívánt eredményt érte el – alaposan megijesztette őket, évtizedekkel korábbi események hangulatát idézve fel. 

Éppen egy héttel a választások előtt a Die Presse közölte Jörg Haider írását, melyben éles támadást intézett Ariel Muzikant, az osztrák zsidó hitközség elnöke ellen, azt állítva, hogy "háborút üzent az osztrák kormánynak". Muzikant ezt az állítást a kormány ellen intézett kritikájával érdemelte ki, amihez egyébként egy jogállamban bárkinek joga van. A Die Presse egyébként a száz százalékig katolikus egyházi tulajdonú Styria kiadóvállalat lapja. Haider kijelentését az egyház hallgatással hagyta jóvá, csak néhány nappal később, pontosan a választások előtt egy nappal szólalt meg Kapellari megyéspüspök, Haider kijelentését "nyelvbotlásnak" minősítve. 

Az FPÖ volt elnöke hamvazószerdai beszédében is kikelt Ariel Muzikant ellen, piszkos kezűnek és bevándorlónak titulálva az osztrák zsidóság vezetőjét, aki sötét üzleti ügyekkel foglalkozik, és "nem jó osztrák". Múlt héten elmondott beszédében Haider azzal is megvádolta Muzikantot, hogy a Zsidó Világkongresszus támogatásával hangulatot keltett Ausztria ellen, amikor az FPÖ tavaly bekerült a kormányba. E vélekedéseit még megtoldotta azzal a váddal is, hogy Muzikant maga írta azokat a leveleket, amelyekre hivatkozva kijelentette, hogy Ausztriában zsidókat különféle atrocitások értek. Haider vádaskodásához csatlakozott Helene Partik-Pablé, az FPÖ listavezető jelöltje is, aki azt hozta fel Muzikant ellen, hogy vállalkozóként tisztességtelen módon jutott előnyökhöz. Andrea Kuntz, az Osztrák Szociáldemokrata Párt szövetségi ügyvezetője Muzikant mellé állva felszólította Wolfgang Schüssel kancellárt: ne nézze tétlenül koalíciós partnere felelőtlen játékát az antiszemitizmussal. A választások előtti időszakban egyébként Haider egész sor antiszemita kirohanással igyekezett feltüzelni a közvéleményt – ilyen volt az "Ausztriát zsaroló keleti-parti maffiára" tett megjegyzése is, melyben az amerikai zsidóságot vette célba (Hetek, 2001. március 10.,
A bécsi szív és az idegenek). 

A vasárnapi választásokat követően Susanne Ries-Passer, az FPÖ elnöke átfogó reformot helyezett kilátásba. Személyi változásokról egyelőre nem születtek döntések, de a Kurier című lap szerdai számában már megállapította: a pártelnöknek sürgősen ki kell találnia valamit, mert pártjában kezdetét vette a morgolódás. A lap úgy véli, komoly változás csak akkor várható, ha az FPÖ új irányba indul el, és lemond a Haider-féle "műbalhékról". A francia Le Monde a választásokat értékelve megállapította: a bécsiek szigorú büntetést mértek Jörg Haiderre, amiért a káosztól való félelemre játszva az idegengyűlölet és az antiszemitizmus jelszavaival próbált hatni a választókra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!