hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Habsburg millennium

2001. 03. 10.

Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben Wolfgang Schüssel osztrák kancellárral közösen megnyitotta a "Császár és Király – történelmi utazás" cím? kiállítást, amely a bécsi millenniumi kulturális rendezvénysorozat legnagyobb eseménye. A kiállítás bemutatja, milyen tanulságokkal szolgál az Európai Unió elődjének tekintett Habsburg-monarchia – s ezenbelül az osztrák–magyar együttélés – történelme Kelet-Közép-Európának, Magyarországnak és Ausztriának napjainkban. Az Ausztriában első ízben látható tárgyak és alkotások között van az Oláh-család 1548-ból származó, rendkívül gazdagon díszített nemesi levele a Magyar Állami Levéltár gyűjteményéből, a Nemzeti Galériának az a képe, amely III. Ferdinándot ábrázolja, és első ízben mutat be egy Habsburg császárt magyar ruhában. Az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből származik I. Lipót koronázási ornátusa, a legkorábbi, amely fennmaradt egy Habsburg koronázásról. Különlegesség az a videoinstalláció, amely a Habsburg család századfordulós hétköznapjait mutatja be filmfelvételeken. Osztrák részről szerepel a bemutatón sok más érdekesség között egy Corvina (képünkön) – amely felett Orbán Viktor védnökséget vállal –, és az Osztrák Állami Levéltár gyűjteményéből egy oklevélsorozat, amely a két ország közötti alkotmányjogi kapcsolatot mutatja be a XV–XIX. században, szerződések és megállapodások alapján.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!