hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aral-szigeti mikrobák
Dezinformáció indította el a biológiai fegyverkezést

2001. 03. 17.
Amerikai kémek közvetve hozzájárultak a vegyi és biológiai fegyverek kifejlesztéséhez és elterjesztéséhez – állítja az USA Központi Hírszerző Ügynökségének (CIA) egy tekintélyes nyugalmazott tisztje. A szakember szerint egy harminc éven keresztül folytatott dezinformációs kampány keser? gyümölcsét aratja le ma az Egyesült Államok, mikor egyes lator országok biofegyverprogramját próbálja semlegesíteni.



Az Aral-tó kiszáradt medre. Víz nélküli puszta Fotó: Reuters

Az amerikai katonai hírszerzés és a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) a hatvanas években egy eredetileg tíz évre tervezett félrevezető kampányba kezdett azzal a céllal, hogy meggyőzze a Szovjetuniót egy nem létező amerikai tömegpusztító fegyver létezéséről – állítja a The Daily Telegraph cím? brit lap. A Pentagon a hidegháború legsötétebb óráiban is tudta, hogy egy vegyi- és biológiaifegyver-program nem kifizetődő az USA számára. A megtévesztési művelet célja sokkal inkább az volt, hogy a szovjet hadvezetést belehajszolják egy sok milliárd dolláros értelmetlen fegyverkezésbe. A Szovjetunió ugyan – részben a katonai kiadások súlya miatt – csődbe jutott, a terv azonban most visszájára üt, hiszen a hidegháború végével egy biofegyver-arzenállal és fölöslegessé vált katonai tudósgárdával rendelkező Oroszország maradt utána. Persze az nem állítható, hogy a szovjet vezetés magától nem kezdett volna bele egy hasonló programba, de az biztos, hogy az orosz kutatások fő mozgatórugója az amerikai megtévesztő manővereknek való megfelelés volt – véli Raymond Garthoff történész, nyugalmazott CIA-tiszt.

A kezelésnek ellenálló himlőfajtákat és gyilkos vegyi hatóanyagokat kifejlesztő orosz fegyverkezési programnak ma egy sor káros mellékhatása van. Mihail Gorbacsov pártfőtitkárként belekezdett a vegyifegyverprogram felszámolásába, majd további pénzeket vont el a céltól Jelcin elnök, aminek az eredménye több ezer elbocsátott, illetve alulfoglalkoztatott szakértő és kutató lett, akik komoly biztonsági problémát jelenthetnek, amennyiben szakértelmüket az USA "feketelistáján" szereplő terroristagyanús államoknál kamatoztatják. Az orosz sajtó is élesen kritizálta a szovjet biofegyverkezés korábbi vezetőit. A médiában megjelent vádak szerint a szovjet hadvezetés Szíriát olyan biológiai és vegyi fegyverekhez segítette, melyeket azok az orosz tudósok fejlesztettek ki, akik valószínűleg az amerikai álfegyverkezés miatt kaptak kiképzést. "Információink vannak arról, hogy több ország igencsak érdeklődik a szovjet program révén kifejlesztett fegyverek és kiképzett szakemberek iránt. Pontosan ezek azok a problémák, amelyek ma leginkább nyugtalanítják az FBI-t és a CIA-t" – mondta Garthoff egy, a hírszerzésben dolgozó szakemberek számára szervezett konferencián. Különös problémát jelentenek a Nyugat számára a Szovjetunió utódállamaiban hagyott katonai laboratóriumok is. A biológiai és vegyi fegyverek kifejlesztésének és tesztelésének talán legfontosabb bázisa a kazahsztáni Vozrozsgyenyija-sziget volt. A külvilágtól teljesen elvágott sziget az Aral-tó közepén található. Az óriási kiterjedésű, félsivatagos területen a hőmérséklet nyáron eléri a 60 Celsius-fokot is, ami csökkenti a kórokozó mikroorganizmusok túlélésének és terjedésének a veszélyét. A katonai laboratóriumokban előállított lépfene (anthrax), botula és egyéb halálos hatóanyagokat elsősorban lovakon, szamarakon, majmokon és juhokon próbálták ki.


A "rasszista vírus" rémképe

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!