hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Thatcher kritikája az Unióról
Kilépést javasolna a Vaslady

2001. 02. 10.
Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök tavaly márciusban arra szándékozott felhívni Nagy-Britanniát, hogy lépjen ki az Európai Unióból – állítja a brit Mail on Sunday cím? lap. Az uniós tagságot ellenző lap címoldalas cikkében arról számol be, hogy értesülései szerint Margaret Thatcher csak azért állt el beszéde elmondásától tavaly márciusban, mert William Hague jelenlegi konzervatív pártvezető meggyőzte: felhívása megosztaná a pártot, és ártana vezető szerepének. Thatcher irodája cáfolta az értesüléseket. 

A lap állítása szerint a konzervatív pártban kaotikus helyzet alakult ki, miután kiderült, hogy William Hague gyakorlatilag megtiltotta Margaret Thatchernek, hogy az Unióból való kilépést szorgalmazza beszédében. A Mail újságírója tudni véli, hogy Thatcher pályája legnagyobb hibájának tartja az 1986-os szerződés aláírását, amely Nagy-Britannia és Európa között megerősítette a gazdasági kapcsolatokat, mivel az utat nyitott egy Brüsszel vezette európai szuperállam kialakulásához. A lap a volt miniszterelnök tanácsadóira hivatkozva azt is tudni véli, hogy Thatcher annak idején nem is olvasta el a Maastrichti Szerződés háromszáz oldalas dokumentumát, hanem tanácsadóira hallgatva aláírta azt. A lap azt is megemlíti, hogy az aláírás esetleg Francois Mitterrand hatásának is köszönhető, aki pontosan tudta, miről szól a szerződés, és azt is tudta, hogyan kell rávenni Thatchert az aláírásra. A Mail Margaret Thatchert a konzervatív párt vezető politikusaként említi, amely a májusban várható választásokon kampánya központi elemévé kívánja tenni az Európai Uniós kapcsolatok kiterjesztésével szembeni állásfoglalást. 

A BBC Radio múlt heti közvélemény-kutatása egyébként azt mutatja, hogy a válaszadók egyharmada szívesen kilépne az Unióból, mivel veszélyeztetve látja az ország szuverenitását.

A Mail szerint Thatcher nem mondott le unióellenes felhívásának közzétételéről, irodája ugyanakkor határozottan cáfolta az értesüléseket, kiemelve, hogy a volt miniszterelnök semmiféle beszédet nem halasztott el William Hague konzervatív pártelnök rábeszélésére. Egy szóvivő képtelenségnek nevezte az állításokat, és kijelentette: "Nem létezett semmiféle terv egy Európával kapcsolatos beszédre, sem márciusban, sem máskor." A szóvivő ugyanakkor nem válaszolt arra a kérdésre, vajon a volt miniszterelnök kilépne-e az Unióból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!