hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Össztűz Ashcroftra
Lehet-e újjászületett keresztény miniszter

2001. 02. 03.
Az új amerikai elnök, George W. Bush szándéka szerint elsősorban egyesítő szerepet kíván játszani, de egy döntésével máris élesen megosztotta az amerikai politikai és közéletet. A Clinton-éra egyik legellentmondásosabb politikusa, Janet Reno utódjául az igazságügyi minisztérium élére jelölt John Ashcroft személye nyílt politikai viszályt robbantott ki a konzervatív és liberális tábor között. Ashcroftot végül 58 szavazattal 42 ellenében erősítette meg tisztségében a szenátus, így megoldódott az utolsó kérdőjel a Bush-kabinet összeállításában.



John Ashcroft igazságügyminiszter. Hit kérdése Fotó: Reuters

Bush összes jelöltje közül Ashcroft személye keltette a legnagyobb megosztást a szenátusban, amelynek demokrata képviselői eleve pálcát törtek a volt Missouri állambeli kormányzó fölött. Az ellenállás legfőbb oka Ashcroft közismerten konzervatív, vallásos beállítottsága, melynek ismeretében beiktatásának ellenzői attól tartanak, az igazságügyminiszter-jelölt nem lesz alkalmas hivatala elfogulatlan ellátására és a törvények betartatására. A kritikusok úgy vélik, Ashcroft állásfoglalása a művi vetélés, a homoszexualitás, a polgárjogok, a halálbüntetés, a lőfegyver-ellenőrzés, a gyűlöletből fakadó bűncselekmények és néhány más kérdés tekintetében veszélyeztetheti a meglévő, esetleg a jövőben megszavazásra kerülő amerikai törvények érvényre juttatását, sőt azok megváltoztatásához vezethet. A szenátusi meghallgatás eredetileg korábbra kijelölt időpontját megelőzően az Interfaith Alliance (Felekezetek Közötti Szövetség) Washingtonban sajtóértekezletet tartott, amelyen részt vettek a hindu, mohamedán, szikh, zsidó és keresztény közösségek képviselői. A szervezet egyik vezetője, C. Weldon Geddy lelkész kijelentette: "Súlyos aggodalom tölt el, vajon Ashcroft szenátor képes lesz-e megfelelni a követelményeknek az Egyesült Államok igazságügy-minisztereként, hiszen ebben a minőségben az a feladat hárul rá, hogy fenntartsa és teljes mértékig érvényre juttassa azoknak a felekezeti csoportoknak alkotmányos szabadságjogait, amelyeket eltévelyedetteknek minősített, és nézete szerint kiigazításra szorulnak." 

Ilyen előzmények után kezdődött el Ashcroft szenátusi meghallgatása, mely előtt a volt szenátor hangsúlyozta: igazságügy-miniszterként az ország valamennyi törvényét érvényre kívánja juttatni, azokat is, amelyek ellentétben állnak nézeteivel. "Megértem, hogy igazságügy-miniszternek lenni annyit jelent, hogy a törvényeket kell érvényre juttatnom, ahogyan le vannak írva, és nem az általam előnyben részesített elveket. Ez azt is jelenti, hogy a nemzeti érdekeket kell előmozdítanom, nem a személyes érdekeimet" – mondta Ashcroft. A magát újjászületett kereszténynek valló igazságügyminiszter-jelölt személyes hitének ereje valóban sokakat elrémiszt, de sokakat elégedettséggel is tölt el. Ashcroft egyébként abból sem csinál titkot, hogy hite alapelveit és az állam törvényeit olyan pontosan el tudja választani egymástól, hogy kormányzóként például kereszténysége sem akadályozta meg a halálos ítéletek végrehajtásának engedélyezésében. "Nem gondolom, hogy kegyelmet kell adnom egy halálra ítélt gyilkosnak csak azért, mert időközben megismerte Istent. Keresztényként hiszem, hogy meg kell bocsátanom neki, de helytelen lenne kegyelmet adnom, hacsak nem történt törvénytelenség a jogi eljárás során" – fejtette ki 1988-ban megjelent könyvében a volt Missouri állambeli kormányzó, aki könyvét pünkösdi pásztor édesapjának dedikálta. 

Bár a demokraták élesen ellenzik Ashcroft kinevezését, a republikánus képviselők elismeréssel nyilatkoznak Bush jelöltjéről, arra hivatkozva, hogy Ashcroft két hivatali időszakot szolgált Missouri állam főügyészeként, kettőt kormányzóként, egyet pedig szenátorként, így egyike a lehetséges legmegfelelőbb egyéneknek e tisztségre. Bár a volt szenátor az úgynevezett "vallásos jobboldal" képviselője, az amerikai alkotmány egyértelműen különválasztja egymástól a vallást és az államot, ennélfogva az elnök bármely hivatalt alárendelhet egy vallásos személynek anélkül, hogy attól kellene tartania: az egyén vallási meggyőződése a kelleténél jobban tükröződik majd hivatala ellátásában. 


A főügyész tanításai



John Ashcroft 1942. május 9-én született pünkösdi hívő családban, nagyapja és apja is pünkösdi pásztor volt. Iskoláit Missouri államban végezte, majd a híres Yale egyetemen szerzett diplomát 1964-ben, illetve a Chicagói Egyetem jogi karán 1967-ben. Itt ismerkedett meg feleségével, Janettel, aki jelenleg üzleti jogot tanít. Három gyermekük és egy unokájuk van. Ashcroft 1975–76-ban Missouri állam helyettes államügyésze, majd 1976-tól 1985-ig államügyésze volt. 1985 és 1993 között az állam kormányzójaként tevékenykedett, 1994-től pedig az Egyesült Államok szenátusában képviselte Missourit. Feleségével közösen írtak egy üzleti jogi tankönyvet, 1988-ban pedig megjelentette apjának dedikált könyvét Egy apa tanításai fia számára címmel. Hobbija a zene, az éneklés, a horgászat, a tenisz és a kirándulás.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!