hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Milosevics kiadó
Alku tárgya lehet a volt diktátor

2001. 02. 10.
Sok még a nyitott kérdés Szlobodan Milosevics sorsa körül. A Nyugat a kiadatását sürgeti, és nem szeretné, ha az ügy lekerülne a napirendről. Az utóbbi időben ez okból megnőtt a nyugati diplomaták utazási kedve. A szerb főváros első jelentős vendége éppen egy olyan személy volt, aki szívesen látná hazájában minél hamarabb a volt diktátort. Carla del Ponte, a Hágai Nemzetközi Bíróság főügyésznője csak azért érkezett Belgrádba, hogy megtárgyalja, mikor és hogyan adják majd át Milosevicset. 



Albán gyerekek és egy francia KFOR-katona. Fogytán a türelem Fotó: Reuters

Vojiszlav Kostunica jugoszláv elnök szerint Milosevics felelősséggel tartozik az elmúlt évek eseményeiért, és számolnia kellett volna a nemzetközi szervezetekkel és Washingtonnal – de ezektől függetlenül a volt jugoszláv elnököt Belgrádban fogják bíróság elé állítani. Del Ponte ilyen válasz mellett is bízik abban, hogy a kiadatás megtörténik. Biztos, ami biztos, a főügyésznő egyéves határidőt adott a jelenlegi jugoszláv vezetésnek. Elemzők szerint ez azt jelenti, hogy "Szlobo" valóban Hágába kerülhet. A szerb közvélemény jelenleg még ellenezne egy ilyen eseményt, s ezért könynyen felborulhatna a politikai helyzet, amit a Nyugat sem szeretne. Ráadásul a jugoszláv szövetségi választásokat a jövő év elején meg kívánják ismételni, ez okból sem lenne szerencsés hamarabb kiadni a volt vezetőt, hiszen ez a végeredményt igen könnyen befolyásolhatná. 

Mindeközben nem állt le az élet Milosevics körül. A volt elnök nyugati lapoknak nyilatkozik, így legutóbb az olasz La Stampának a következőket mondta: "Személyemet a Nyugat mindaddig támogatta, amíg érdekében állt a stabilitás megőrzése a Balkánon. Amikor kedvezőbbnek tűnt az instabilitás, akkor viszont »kegyvesztetté« váltam. Nem az én politikám változott, nem is Szerbia szerepe, hanem a nagyhatalmak érdeke." Milosevics szerint Jugoszlávia "modellként" is veszélyesnek tűnt a nyugati világ szemében, különösen azután, hogy Németország megrészegült a hidegháborúban aratott győzelemtől, a német újraegyesítéstől, a Szovjetunió felbomlásától. A németek egész Kelet-Európát saját gazdasági és politikai befolyásuk alá akarták rendelni, ennek nyomán lebontották a volt szocialista országok gazdaságát, hirtelen elszegényedést okozva, hogy a nyugati, főleg német érdekcsoportok olcsón tehessék rá kezüket a lerombolt iparukra. Jugoszlávia soha nem volt a Varsói Szerződés tagállama, és virágzó gazdaságával inkább a jövendő "európai föderalizmus" modelljévé kezdett válni, ami nem illett az öreg kontinens újfajta erőviszonyai közé. Az elnöki rezidenciából viszont őt már a belgrádi államigazgatási szervek kívánják eltávolítani – véli a volt jugoszláv elnök: felszólították, hogy hagyja el a valaha Titónak épített villát. Eddig ugyan könnyebb volt védeni, de a belügyi szerveken kívül saját testőrei is vigyáznak az életére. 

Az igen drága fogásnak számító volt államfőért egyedül az USA kormánya ötmillió dollárt fizetne. Környezete, így volt miniszterei sincsenek biztonságban – már többen lettek gyilkosságok áldozatai –, rájuk nem éppen a hivatalos szervek vadásznak. Legutóbb Zoran Szokolovics egykori jugoszláv belügyminisztert találták holtan saját autójában. Öt golyó végzett vele. Az eset érdekessége, hogy Szokolovics teljesen visszavonultan élt egy kis faluban, és eddig semmilyen hírt nem lehetett hallani felőle. Az esetet hivatalosan öngyilkosságnak minősítették, de a sok lövedék ezt kétségessé teszi. Könnyen lehet, hogy jelentős vérdíjért fejvadászok szolgáltattak "igazságot". A szerb titkosrendőrség talán a mai napig is emiatt védi és figyeli rendkívüli erőkkel Milosevicset. Bíróság előtt csak egy élő vádlottal szemben lehet eljárni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!